Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Kokią įtaką produktų spalva daro apetitui?

2010-05-11
Paskelbk savo straipsnį

Kodėl vieni produktai žadina apetitą, o kiti – priešingai, atrodo neapetitiškai? Mokslininkai išsiaiškino, kad ne tik produktų skonis, bet ir jų išvaizda turi svarbią reikšmę. Specialistai papasakojo, kaip produktų spalva gali sužadinti arba norą valgyti nuslopinti ilgam.

Kokios spalvos produktų vengiame?

Nesuvokdami mes vengiame mėlynos, alyvinės ir juodos spalvos produktų. Be vaivorų, gervuogių ir baklažanų gamtoje tokių atspalvių produktų retai surasime, tad kitas maistas panašių spalvų vertinamas gan skeptiškai.

Pats neapetitiškiausias maistas

Žydra spalva pripažinta mažiausiai apetitą žadinančia. Atliekant testus moterys ir vyrai ragavo savo mėgiamus produktus, nudažytus skirtingomis spalvomis. Paaiškėjo, jog mažiausiai dėmesio buvo kreipiama į žydros spalvos maistą. Beje, jei laikotės dietos, specialistai rekomenduoja valgyti iš melsvų indų, o valgomojo interjere naudoti šiuos atspalvius.

Labiausiai apetitą žadinantys

Jei skundžiatės per mažu svoriu ir turite bėdų su apetitu, mokslininkai rekomenduoja valgyti raudonos ir geltonos spalvos maistą. Būtent jos stimuliuoja skrandžio sulčių išskyrimą ir skatina apetitą.

Gėrimo spalva įtakoja skonį

Amerikiečių specialistai atliko tyrimus ir išsiaiškino, jog gėrimus lengva supainioti, jei nežinoma jo natūrali spalva. Testų metu dalyviams neparodė gėrimo spalvos ir paprašė pagal skonį nustatyti iš kokių vaisių ar uogų jis pagamintas. Apie 30% moterų ir vyrų paragavę vyšnių sulčių, teisingai įvardijo gėrimą, tuo tarpu likę 70% − suklydo.

Sveikuolių spalva

Specialistai nustatė, jog dauguma žmonių žalios spalvos produktus vertina kaip pačius naudingiausius. Būtent šios spalvos produktai, apklaustųjų nuomone, teigiamai veikia sveikatą, yra naudingi.

Pavojingi produktai

Kokie produktai nevalingai iššaukia atsargumą? Paprastai tai oranžinės spalvos valgis. Ši spalva asocijuojasi su agresija.

Kodėl pavojingi baltos spalvos produktai?

Pasak specialistų, tada, kai norisi užkąsti, mes dažniausiai renkamės produktus baltos spalvos, pamiršdami apie kalorijas. Iš pažiūros jie atrodo tokie lengvi, mažai kaloringi... Tai gali įtakoti viršsvorį. Mokslininkai pataria baltą duoną ar batoną keisti juoda duona. Ji žymiai naudingesnė ir sveikesnė.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: medlinks.ru
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

2010 05 11