Keli receptai savaitgaliui

Keli receptai savaitgaliui

Visų džiaugsmui vėl laukia trys laisvos dienos. Orai nusimato ne itin palankūs važiuoti į gamtą, tad jei pasirinksite pasyvesnį poilsį namuose, siūlome keletą receptų. Skanaus ir gero poilsio.

Čekiškas česnakų padažas
Reikės: 30 g svogūnų, 3-4 česnako skiltelių, 10 g cukraus, šaukšto citrinų sulčių, 10 g lydytų taukų, 200 ml pieno, šaukšto miltų.
Keptuvėje aukštais kraštais, lydytuose taukuose, pakepinti miltus. Suberti smulkiai supjaustytus svogūnus ir česnakus. Kepinti, kol daržovės pagels. Tuomet maišant pilti karštą pieną ir cukrų. Padažą virti ant mažos ugnies 20 minučių, nuolat maišyti. Baigiant virti reikia pasūdyti ir supilti citrinų sultis. Patiekti su virtomis daržovėmis, paukštiena.

Vištienos troškinys su grietinės ir česnakų padažu
Vištą išdoroti, supjaustyti gabalais, įtrinti druska ir apkepinti riebalais išteptoje keptuvėje (galima truputį pabarstyti maltais raudonaisiais pipirais). Sudėti vištieną į troškinimo indą, gausiai apibarstyti kapotais arba spaustais česnakais, užpilti grietinės tiek, kad apsemtų paukštieną, ir uždengtą troškinti orkaitėje ant mažos ugnies 40 minučių.

Svogūnų plokštainis
Reikės: 500 g svogūnų, 5 kiaušinių, 5 šaukštų džiūvėsėlių, 5 šaukštų sviesto, prieskonių, pipirų, žiupsnelio druskos.
Gaminame. Svogūnus nulupti ir smulkiai sukapoti. Tris šaukštus sviesto ištirpinti. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išsukti su ištirpintu sviestu, sudėti svogūnus, džiūvėsėlius, druską, pipirus (kt. prieskonius). Baltymus standžiai išplakti ir atsargiai įmaišyti į svogūnų masę. Kepimo indą ištepti likusiu sviestu, sukrėsti masę ir apie 50 min. kepti 180 C karštumo orkaitėjė. Valgyti karštą su grietine arba grietinės-sviesto padažu.

Ryžių apkepas su daržovėmis
Reikės: 325 g apvaliųjų ryžių (geriausia – risotto ryžiai), 5 šaukštų alyvuogių aliejaus, 350 g tarkuotų cukinijų, 2 smulkintų svogūnų, 2 skiltelių česnako, 3 vidutinio dydžio kiaušinių, 15 g tarkuoto olandiško sūrio, 4 šaukštų grietinės, 2 šaukštų smulkinto šviežio rozmarino (tinka ir džiovintas, tik tuomet pakaks vieno arbatinio šaukštelio).
Padažui: 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 100 g mažučių pomidorų, 150 g pomidorų piurė, 100 ml daržovių sultinio, 1 šaukšto vyno acto ir mažutės saujelės šviežio baziliko.
Orkaitę įkaitinam iki 170 C. Apverdame ryžius (jei naudosite risotto, apie 8 min.). Nusunkiame. Keptuvėje, poroj šaukštų aliejaus, pakepinti svogūnus bei cukinijas. Dubenyje sumaišyti ryžius, česnaką bei likusį aliejų. Paliekam šiek tiek atvėsti. Sudedam kiaušinius, grietinę, sūrį, rozmariną ir gautą masę supilam aliejumi patepton kepimo formon (galima pabarstyti dugną džiuvėsėliais, bus lengviau išimti). Kepame apie 20-30 min., kol gražiai parusvėja. Padažas paruošiamas labai greitai. Pomidorus perpjauname per pusę ir truputį pakepiname aliejuje, sudedame likusius komponentus ir kiek pakaitiname. Patiekiamas karštas, apipiltas padažu, papuoštas baziliku.

Rumuniški baklažanai
Supjaustytus žiedais baklažanus iškepti orkaitėje, nulupti žievelę. Smulkiai sukapoti, pridėti šviežių supjaustytų prieskoninių žalumynų, įpilti truputėlį aliejaus. Patiekti atvėsintus.

Pagal įvairią užsienio spaudą parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.dkimages.com; www.stuff.co.nz; www.flickr.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną