Kavos aromatas – žadina

Kavos aromatas – žadina

Atsikėlus iš ryto, kai labai norisi miego, pažadinti gali puodelis šviežiai užplikytos kavos. Pasirodo, kavos aromatas iš tikrųjų žadina. Tokią išvadą neseniai padarė Pietų Korėjos, Japonijos ir Vokietijos mokslininkai. Ne veltui kavos reklamoje pagrindiniu akcentu tampa kavos aromatas, kuris suvilioja net Kalėdų senelį. O ką Jūs galėtumėte padaryti dėl rytinio kavos puodelio arba dėl jo aromato, kuris akimirksniu pažadina? Kai kurie žmonės tiesiog tampa priklausomi nuo kavos – jie negali gyventi be šio gėrimo. Tokiems individams didžiausia tragedija yra pabudus ryte sužinoti, jog kava baigėsi. Rytinis kavos gėrimas daugeliui – tarsi ritualu, be kurio neįsivaizduojama darbingos dienos pradžia. Visi puikiai žino, kad kofeinas pažadina, tačiau buvo nustatyta, jog ir kavos aromatas gali mus žadinti bei mažinti stresą.

Mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Han-Seouk Seo iš Seulo nacionalinio universiteto, kartu su kolegomis iš Japonijos bei Vokietijos nusprendė ištirti, kokį poveikį kavos aromatas daro neišsimiegojusiam žmogui. Jau ir anksčiau buvo tirtas kavos aromato poveikis žmogaus organizmui, tačiau tokio pobūdžio tyrimas atliktas pirmą kartą. Eksperimentui pasirinktos laboratorinės žiurkės ir vidutiniškai skrudintos kavos pupelės iš Kolumbijos. Buvo suformuotos kelios grupės: pirmosioms priklausė graužikai, patyrę stresą dėl miego trūkumo, kitoms – šio streso nepatyrusios žiurkės. Visos grupės gavo „dozę“ kavos aromato. Žiurkių iš pirmųjų grupių reakcija buvo lyginama su trečios ir ketvirtos grupių graužikų reakcijomis (pastarosios neuostė kavos, nors trečios grupės žiurkės taip pat patyrė stresą dėl miego trūkumo, o ketvirtos grupės – ne). Paaiškėjo, kad kavos aromatas privertė suaktyvėti 17 skirtingų graužikų smegenų genų bei pakeitė kai kuriuos smegenų proteinus: kavos aromatas veikė raminančiai, mažino stresą bei pasižymėjo antioksidacinėmis savybėmis.

Mokslininkai teigė, kad kavoje esantis kofeinas suteikia papildomą stresą žmogaus organizmui ir todėl daro žadinantį poveikį, tačiau pabrėžė, jog geresnis būdas išvengti papildomo streso ir pažadinti žmogų yra ne kavos gėrimas, o mėgavimasis vien skrudintų kavos pupelių aromatu. „Kavos aromatas“ – puiki išeitis didelių įmonių darbuotojams, neturintiems laiko išgerti net kavos puodelio. Tyrimo duomenys birželio 25 dieną bus paviešinti „Journal of Agriculture and Food Chemistry“.

Parengė Elena Germanovič
Šaltinis: www.onet.pl; www.medicinenet.com
Nuotraukos: www.specialtycoffeecafe.com; www.channelbf.com; www.elysplace.blogspot.com; www.coffeesource.in
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną