Kaštainiai – sveikas ir naudingas vaisius

Kaštainiai – sveikas ir naudingas vaisius

Kulinarijos istorija teigia, kad kaštainiai kilę iš Pietų Europos ar vakarinės Azijos dalies. Dar priešistoriniais laikais kaštainiai buvo vertinami kaip ypač maistingas produktas, ne mažiau svarbiu produktu jie laikomi ir dabar. Azijos šalyse tai itin populiarus užkandis tiek gatvėse, tiek ruošiant patiekalus namuose. Kaštainiuose, ne taip kaip įprastuos riešutuose, kuriuose gausu riebalų ir nedaug krakmolo, riebalų yra mažiau, negu 3 proc., tačiau juose yra daug angliavandenių. Kaštainiuose randama daug krakmolo, vitaminų B1, B2 ir C.

Apvalaini, tvirti, turintys baltą minkštimą, ploną žievelę kaštainių branduoliai valgomi švieži, virti ar kepti. Švieži vaisiai gerai laikosi vėsioje ir drėgnoje vietoje, kambario temperatūroje greitai džiūsta. Išvirtas kaštainis yra saldaus skonio. Kepti arba virti kaštainių vaisiai labai tinka vištienos įdarams, sriuboms, įvairiems troškiniams. Pakepinti su lukštais kaštainiai žiemą yra puikus užkandis. Išgliaudytus kaštainius galima truputį pavirti sultinyje ir patiekti kaip daržoves, sutrinti arba naudoti sriuboms, įdarams ir pyragams arba, pasaldinus ar sumaišius su grietinėle, siūlyti kaip desertą. Iš džiovintų daromi miltai, sumaišyti su kitokiais miltais tinka duonai.

Jei norite paįvairinti savo valgiaraštį, drąsiai galite bandyti. Kaštonai su spanguolėmis ir kiauliena bus puikus netradicinis patiekalas šventiniam stalui, šeimos ar artimųjų draugų susiėjimui:

Jums prireiks:
100 g džiovintų spanguolių;
50 ml portveino;
1 nedidelio svogūno;
2 riekelių nesūdytos jautienos nugarinės, supjaustytos šiaudeliais;
50 g sviesto;
2 česnako galvučių;
450 g faršo;
140 g juodos arba baltos duonos džiūvėsių;
2 arbatinių šaukštelių smulkintų šviežių petražolių;
trupučio smulkintų čiobrelių;
140 g nuvalytų, išvirtų ir grubiai sutrintų kaštonų;
1 plakto kiaušinio (jei pritrūks – įdėkite dar).

Maždaug valandą vandenyje pamirkykite spanguoles. Pakepinkite svogūną ir jautienos šoninę svieste. Kepinkite tol, kol suminkštės svogūnai. Sudėkite smulkintą česnaką ir dar vieną kitą minutę pakepinkite. Viską atvėsinkite. Tuomet sudėkite visus likusius ingredientus, gerai išminkykite, padarykite nedidelius kukulius ir iškepkite. Iš šio kiekio jums išeis apie 24 kukuliai, patiekalas gaminamas maždaug 30-40 minučių.

Pasigaminkime paprastai
Negliaudytų kaštainių viršūnėles įpjaukite ir pasklidusius vienu sluoksniu kaitinkite inde neaukštomis sienelėmis (tinka keptuvė). Kepami kaštainiai pučiasi, todėl neįpjauti gali sprogti. Nuolat maišykite. Temperatūra turi būti apie 200 °C. Kepinkite 10-15 minučių.

Pagal interneto šaltinius parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.pyroenergen.com; www.bbcgoodfood.com (receptas)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną