Kas gardinama anyžiais?

Kas gardinama anyžiais?

Anyžiai – prieskoninė žolė. Viduržemio regionas laikomas šio augalo gimtine, tačiau įvairių pasaulio šalių virtuvėse anyžiai naudojami įvairiems gėrimams, saldumynams, patiekalams (makaronams, daržovėms) gardinti. Maistui ir gėrimui anyžiai suteikia išskirtinį skonį.

Anyžiai yra daugelio šalių tradicinių likerių prieskonis, pavyzdžiui, itališkos sambukos, libanietiškos arak, ispaniškos anisados ar graikiško ouzo. Populiarūs anyžiniai gėrimai yra anisette, pernod, ricard ir pastis iš Prancūzijos. Šio prieskonio yra ir prancūziškame absente. Šiaurės Amerikoje populiarus alus virgil‘s root beer taip pat yra paskanintas šiuo prieskoniu.

Ne visiems dėl savo skonio ir kvapo malonūs anyžiai vartojami ir konditerijoje. Štai angliški anise ball – apvalūs ir saldūs, glaistyti šokoladu, maždaug vieno centimetro dydžio saldainiukai. Jie mėgiami ir Airijoje.

Itališki pizzeles – tradiciniai šalies vafliai, ruošiami iš miltų, kiaušinių, cukraus, sviesto ar alyvuogių aliejaus, aromatizuojami vanile, anyžiais arba citrinos žievele. Tai itin populiarus Kalėdų ir Velykų stalo valgis.

Olandijoje kepami apvalūs kriauklės formos anyžiniai sausainiai, kurie senovėje buvo aukojami dievams, dabar jie yra Kalėdų stalo akcentas. Viduriniuosiuose Rytuose labai populiari anyžinė arbata, o kinai mielai pavaišins anyžiniais ledais. Indijoje anyžių pakramtoma po valgio – virškinimui pagerinti.

Anyžinės arbatos gurkšnis...
Viename inde užkaiskite apie tris puodelius vandens su pora anyžių sėklų arba pora arbatinių šaukštelių džiovintų anyžių lapų. Kitame inde užkaiskite tiek pat vandens ir įmeskite į jį porą juodos arbatos pakelių. Kai viskas užvirs, palaikykite viską apie dešimt minučių ir tuomet į indą su arbata supilkite anyžinį vandenį.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka www.sxc.hu
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną