Kalėdinis kisielius - pasidarykite patys

Kalėdinis kisielius - pasidarykite patys
Pirmieji kisieliai Lietuvoje buvo avižiniai ir rauginami panašiai, kaip duona. Avižų kisielius buvo rauginamas, o subrendęs raugas buvo pilamas iš vieno kisieliaus raugo į kitą, taip nukeliaudamas ilgą kelią.

Pats žodis „kisielius“ į lietuvių kalbą atėjo iš gudų (baltarusių) kalbos. Slavams šio patiekalo pavadinimo reikšmė tiesiogiai susijusi su senuoju gaminimo būdu – rauginimu. Slaviškasis „кисель“ kilo iš būdvardžio „кислый“ (rūgštus).

Ne tik skanu, bet ir sveika

Medikų teigimu, naminis avižų kisielius išvalo  iš organizmo toksinus, stiprina sveikatą. Jei pradėtume vardinti viss vitaminus, amino rūgštis ir mineralines medžiagas, jų visvien neprisimimtumėt. Tačiau poveikis aktualus kiekvienam, o tai ir medžiagų apykaitos reguliavimas, ir cholesterolio kiekio mažinimas organizme, ir vandens bei druskų balanso palaikymas ir žarnyno darbo gerinimas.

Tradiciniam kisieliui tereikia 2 stiklinių avižinių miltų (galima sumalti avižinius dribsnius), 2 šaukštų medaus, juodos duonos plutelės, 8 stiklinių vandens ir trupučio druskos. Avižinius miltus užpilkite šiltu vandeniu, įmeskite duonos plutelę (galima įdėti kelias medžio anglis kartumui panaikinti) ir parą laikykite kambario temperatūroje. Paskui masę perkoškite, tirščius dar kartą perplaukite vandeniu, kad būtų 1 litras skysčio. Jį truputį pasūdykite ir nuolat maišydami virkite 2–3 minutes. Valgyti kisielių galima šaltą su medumi, miešimu, pienu arba karštą – su pakeptais svogūnais.

Kisieliaus virimo gudrybės

Šiandien dažniausiai mėgaujamės su krakmolu virtu kisieliumi. Tačiau ir čia yra savų paslapčių. Štai į pieno ir migdolų kisielius labiau tinka kukurūzų krakmolas, o į kitus – bulvių. Be to, kisielių galima virti tokio tirštumo, kokio norite ir mėgstate:

• skystam kisieliui – 1 litrui vandens dedami 3 šaukštai krakmolo;
• vidutinio tirštumo kisieliui – 1 litrui vandens reikia 4 šaukštų krakmolo;
• tirštam kisieliui – 1 litrui vandens – 5 šaukštai krakmolo.

Kad vėsdamas kisielius neužsitrauktų plėvele, išvirusį kisielių pabarstykite cukrumi.

Įdomūs kisielių receptai

Šokoladinis kisielius

Jums reikės:
20 g. kakavos;
50 g. krakmolo;
4 stiklinių pieno;
Šaukštelio vanilinio cukraus

Pasilikite puse stiklinės pieno, o likusį užvirinkite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Krakmolą išmaišykite šaltame piene, maišant supilkite į verdantį pieną. Užvirinkite, kad sutirštėtų, leiskite atvėsti. Valgydami galite pridėti mėgstamų priedų.

Giros kisielius

Jums reikės:
2 šaukštų bulvių krakmolo;
3 stiklinių duonos giros;
0,5 l pieno;
Cinamono, vanilės, gvazdikėlių, cukraus – pagal skonį.

Dalį giros pavirinkite su priskoniais, iškoškite. Į girą supilkite kitoje dalyje giros išleistą bulvių krakmolą, užvirinkite. Į atvėsintą kisielių, prieš patiekdami galite įpilti saldintą pieną arba grietinėlę.

Kavos kisielius

Jums reikės:
3 stiklinių pieno;
1.5 šaukšto krakmolo;
1.5 maltos kavos;
2 šaukštų cukraus pudros;
4 šaukštų vandens;
Vanilės pagal skonį.

Kavą užplikykite verdančiu vandeniu ir iškoškite. Dalį pieno užvirinkite su cukraus pudra ir vanile. Kitą dalį sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį su vanile pieną. Užvirinkite ir sumaišykite su kava.

Avižų kisielius su svogūnais  

Jums reikės:
300 g avižinių dribsnių;
1,2 l vandens;
2 svogūnai;
Aliejaus, druskos.

Avižinius dribsnius užpilkite kambario temperatūros vandeniu. Laikykite šiltai apie vieną parą, kol pradės putoti. Mėgstantieji rūgštesnį kisielių gali parauginti ir dvi paras. Išmirkusius dribsnius pertrinkite per tankų tinklelį arba išsunkite per marlę su visu skysčiu. Gautą tyrę supilkite į puodą, įberkite truputį druskos ir kaitinkite ant nedidelės ugnies nuolat maišydami, kol pradės tirštėti. Svogūnus susmulkinkite ir pakepkite aliejuje. Į dubenėlius įdėkite svogūnų, įpilkite kisieliaus ir atvėsinkite. Pakeptų svogūnų galima užpilti ir ant kisieliaus.     

W.A.L. Zawadska „Lietuvos virėja“ kisielių receptai

Obuolių kisielius

Jums reikės: 8–10 obuolių, stiklinė cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo, truputis cinamono.

Obuolius nulupti, supjaustyti, išvirti vandenyje, perkošti per sietą. Įberti cinamono ir cukraus, įpilti tiek vandens, kad bendras kiekis sudarytų šešias stiklines; dalyje jo išleisti stiklinę bulvių krakmolo, likusią dalį užvirti, supilti krakmolą ir keletą minučių virti maišant. Formą sudrėkinti vandeniu, pabarstyti cukrumi, supilti kisielių ir pastatyti šaltai.

Citrinų arba apelsinų kisielius

Jums reikės: 3 citrinos, 6 stiklinės vandens, 1 stiklinė smulkaus cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.

Ištirpinti stiklinę cukraus. Keletą gabaliukų cukraus patrinti į dviejų citrinų žieveles, išspausti sultis, perkošti ir supilti į vandenį su cukrumi. Išmaišyti, truputį vandens nupilti krakmolui išmaišyti ir užkaisti ant ugnies; kai užvirs, sudėti gabalinį cukrų, ištirpinti, maišant supilti išleistą krakmolą ir kaitinti, kol skystis pasidarys skaidrus, paskui supilti į sudrėkintą ir cukrumi pabarstytą formą ir atšaldyti. Apelsinų kisieliui reikia dviejų citrinų ir dviejų apelsinų, pilnesnės stiklinės bulvių krakmolo ir apelsinais aromatizuoto cukraus.

Agrastų sulčių kisielius

Pusantros stiklinės agrastų sulčių atskiesti vandeniu, suberti į citriną patrintą cukrų, kad išeitų šešios stiklinės puikaus limonado. Tolimesnė darbų eiga, kaip verdant kitus kisielius. Norint subtilesnio skonio, galima įpilti stiklinę agrastų sulčių ir stiklinę baltojo prancūziško vyno.

Šviežių serbentų, vyšnių arba aviečių kisielius

Jums reikės: ½ litro uogų, 1–1 ½ stiklinės cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.

Pusantro kilogramo uogų užpilti šaltu vandeniu, kad apsemtų, užvirinti, sutrinti, sultis perkošti per audeklą ir pasaldinti. Skysčio turi būti šešios stiklinės ir jaustis stiprus uogų skonis; tolimesnė darbų eiga tokia pati, kaip aprašyta anksčiau. Aviečių kisielių reikia virti perpus su serbentais, kitaip bus prėskas.

Pieninis arba migdolų kisielius

Jums reikės:  30 karčiųjų migdolų, 6 stiklinės grietinėlės, ¾ stiklinės cukraus, 1 stiklinė bulvių krakmolo.

Nuplikyti trisdešimt karčiųjų migdolų, sugrūsti, užpilti šešiomis stiklinėmis saldžios grietinėlės, uždengti, kad prisitrauktų, paskui perkošti per audeklą, gerai išspausti, pasaldinti ir užvirinti. Tolimesnė darbų eiga, kaip verdant visus kisielius. Kisielių galima virti iš migdolų pieno arba saldžiųjų migdolų išspaudų. Prie visų kisielių patiekiama grietinėlės, migdolų pieno arba aguonpienio.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną