Kalėdinės britų tradicijos

Kalėdinės britų tradicijos

Nors daugelis mūsų šiais laikais turime giminaičių ar pažįstamų, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje, žiniomis apie britų tradicinius patiekalus dalijamės retai. Anglijoje lietuviškų parduotuvių netrūksta, todėl daugumai imigrantų analizuoti britišką virtuvę nėra poreikio. Priežastys aiškios. Britų virtuvė šimtmečius buvo niekinama ir vadinama prasčiausia pasaulyje. Prie to nemažai prisidėjo prancūzai. Jie paskelbė, jog kulinarijos mokslas giliausiai įsišaknijęs Prancūzijoje, nors taip iš tiesų nėra. Kai frankai vis dar lakstė apsirėdę kailiais, egiptiečiai gamino nuostabaus skonio valgius. Kaip ten bebūtų, į nesibaigiančias britų ir prancūzų intrigas mes šįkart nesivelsime.

Britų virtuvė nėra prasta
Daugybė pasaulyje garsių kulinarų yra kilę būtent iš Didžiosios Britanijos. Kai kuriems bričių pasiaukojimas ir devinto prakaito liejimas ruošiant kalėdinius pietus, vakarienes, užkandžius bei desertus gali atrodyti beprotiški. Tačiau prisiminkite lietuviškų salotų pjaustymą ar bulvių skutimą cepelinams penkiasdešimčiai žmonių, tuomet bričių pasiaukojimas nebeatrodys toks keistas ir nesuvokiamas.

Kalėdinė britų virtuvė yra itin įspūdinga, perpildyta pyragais, pyragaičiais, užkandėlėmis, kepsniais, daržovėmis ir vaisiais. Ir nors tradiciškai britai nešvenčia Kūčių, per Kalėdas patiekiami nuostabiausi patiekalai, kurių gamybai buvo ruošiamasi bent kelias savaites.

Garsiausias Kalėdinis britų patiekalas yra kalakutas. Nesvarbu, kokiam socialiniam sluoksniui priklauso šeima, dauguma britų Kalėdų dieną valgo būtent kalakutą. Jis nėra ypatingai marinuojamas, tačiau kiekviena šeimininkė jį ruošia skirtingai. Vienose šeimose prie kalakuto pateikiamos dešrelės, įvyniotos į kiaulienos nugarinę. Kitose kalakuto krūtinėlė padengiama ta pačia plonai pjaustyta nugarine. Kartais, priklausomai nuo šeimos dydžio ir šeimininkės užsispyrimo, pateikiamas ne tik kalakutas, bet ir jautienos išpjova, kiaulienos kumpis.

Kalakutas paprastai įdaromas specialiu prieskonių mišiniu su džiūvėsėliais. Dažnai šio mišinio padaroma per daug, todėl likusieji yra susukami į kamuoliukus ir iškepami orkaitėje. Jie – puiki dekoracija. Paukštis kepamas lėtai, visą naktį, kad išsilaikytų jo minkštumas, neišsausėtų mėsa. Su kalakutu visada pateikiamos orkaitėje keptos bulvės, bulvių košė, briuseliniai kopūstai, morkos, pastarnokai, visi aplieti tradiciniu britų padažu „gerivi“ (gravy).

Prieš šventinę vakarienę visa šeima susėda prie stalo pažaisti su Kalėdiniais krekeriais (crackers). Tai lyg maža sprogimo garsą sukelianti tūbelė, suvyniota lyg saldainis. Joje tradiciškai randamos popierinės kepuraitės, žaisliukas bei anekdotas arba mįslė. Kai žaidimas pabosta, visi suskuba prie stalo ragauti sultingo kalakuto. Nesvarbu, kiek saldumynų buvo suvalgyta, ar kokio dydžio pusryčiai buvo sukimšti, visi kantriai valgys tol, kol sudoros viską (išskyrus briuselinius kopūstus, kurių, rodos, niekas nemėgsta), kas lėkštėje.

Noras viską suvalgyti logiškai paaiškinamas. Tiesiog visi nori paragauti garsiojo kalėdinio pudingo, kurį šeimininkės užmarinavo dar lapkričio pabaigoje. Kalėdinis pudingas – tai lyg pyragas su daug įvairiausių džiovintų vaisių. Vaisiai yra suverdami į vieną gabalą, kuriame paslepiama trijų pensų moneta. Tuomet sudedami į formą, supakuojami ir paliekami iki Kalėdų. Kalėdų dieną pudingas yra ištraukiamas iš saugyklos ir neišimtas iš formos išverdamas vandenyje. Prieš patiekiant tradiciškai apipilamas brendžiu ir uždegamas. Pudingas nėra valgomas vienas, jis apipilamas saldžiu kremu. Sakoma, jog metai bus sėkmingi tam, kuris ras paslėptą monetą.

Kalėdinis pudingas ir kalakutas yra du tradiciniai kalėdiniai elementai, kurie visada yra kalėdinių patiekalų sąraše. Žinoma, šiais laikais nereta šeimininkė nebevargsta virtuvėje ir geriau nuperka tik kalakuto krūtinėlę. Neretai nuperkamas ir pudingas. Vis dėlto, jei kada nors norėsite suruošti anglišką kalėdinę puota, be kalakuto ir pudingo neapsieisite.

Skirmantė Gough
Nuotraukos: www.lindon.pl, z.about.com, img.dailymail.co.uk
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną