Kaip ilgiau išlaikyti šviežią duoną ir ką daryti su pertekliumi?

Kaip ilgiau išlaikyti šviežią duoną ir ką daryti su pertekliumi?

Ant duonos gaminių nurodomas terminas „Geriausias iki“ dar nereiškia, kad atėjus tai dienai juos nesaugu vartoti – tinkamai laikomus, juos galima vartoti bent keliomis dienomis ilgiau, svarbiausia mokėti atskirti gerus produktus nuo sugedusių. Kaip tai padaryti, kur juos laikyti ir kam panaudoti duonos gaminių perteklių, pataria „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Duonos priešai – šiluma ir drėgmė

Duonos galiojimo terminas priklauso nuo daugelio veiksnių, pradedant produkto sudėtimi, jo gamybos ir pakavimo procesu, baigiant laikymo sąlygomis. Ir jei patys duonos nekepate, tikrai galite pasirūpinti, kad ji ilgiau išliktų šviežia.

„Ant duonos produktų pakuočių pateikiamas svarbiausias patarimas – juos reikia laikyti sausoje ir vėsioje vietoje. Įprastai žmonės tam naudoja duonines, tiesa, joms ne visada parenkama pati tinkamiausia vieta. Pavyzdžiui, duoninės, kaip ir pačių duonos produktų, nepatariama laikyti ant palangės ar kitoje vietoje, kur ją gali pasiekti tiesioginiai saulės spinduliai, kadangi jie gali pakenkti šiems produktams. Taip pat reikėtų neužmiršti bent duoninės reguliariai išvalyti, idant nesikauptų trupiniai ir neimtų sklisti nešviežios duonos kvapas“, – sako S. Šoblinskienė.

Tinka ir duoninė, ir šaldytuvas

Nors kai kuriems žmonėms gali atrodyti keista, duonos laikymui kuo puikiausiai tinka ir šaldytuvas. Svarbiausia neišimti duonos iš maišelio idant nesudžiūtų, ypač jei ji raikyta. Tai – vienas geriausių būdų, kaip ilgiau išlaikyti duoną šviežią. Beje, skandinavai duoną netgi laiko šaldiklyje, o reikiamą kiekį prieš vartojimą išsiima ir palaiko kambario temperatūroje, kol atitirpsta, arba pašildo skrudintuve.

Apskritai, raikyta duona genda greičiau nei vientisas kepalas. Pasak S. Šoblinskienės produktų vystymo vadovės, raikant duonos produktus, riekės liečiasi su peiliais, pakuotėje yra aplinkos oro, kuris taip pat patenka tarp atskirų riekių – tai yra pagrindiniai rizikos faktoriai, kodėl raikytų gaminių galiojimo terminas yra trumpesnis. Visgi greitas gyvenimo tempas diktuoja savas taisykles ir, nors genda greičiau, raikyti gaminiai išlieka populiariausi.

Apsaugoti duoną nuo džiūvimo ir išsaugoti jos šviežumą bei aromatą gali padėti ir dar vienas senas, bet patikimas metodas – uždengti kepalą drėgna linine drobule.

Ką valgyti saugu, o ką išmesti?

Jei duonos gaminius laikote tinkamomis sąlygomis, juos gali būti saugu naudoti ir pasibaigus ant pakuotės nurodytam terminui. Svarbiausia mokėti atskirti sugedusius duonos gaminius nuo gerų.

„Pirmasis ženklas, išduodantis, kad duona ar batonas yra sugedę, yra ant produkto paviršiaus susiformavęs pelėsis. Jei duona supelijusi, ją būtina išmesti, kitų variantų nėra. Jei pelėsio nematote, pauostykite – ar kvapas yra būdingas tam gaminiui? Sugedusius duonos gaminius taip pat išduoda skonio pokyčiai, pavyzdžiui, jei jie yra kartūs, vadinasi, ėmė gesti riebalai. Sugedę ruginiai gaminiai įgauna nemalonų rūgšties kvapą ir skonį“, – vardija S. Šoblinskienė.

Ji priduria, kad sudžiūvusi duona, kuri neturi jokio pašalinio skonio ar kvapo, grėsmės sveikatai nekelia, visgi kiekvienas žmogus pats priima sprendimą, valgyti ją ar ne

Kol nesugedo, panaudokite

Žinoma, kuo valgomas produktas šviežesnis, tuo jis skanesnis. Užtai jei įsigijote daugiau duonos gaminių nei spėjote suvalgyti, nebūtina jais prikimšti skrandžių.

Pavyzdžiui, likusią kvietinę duoną galite supjaustyti kubeliais, sudžiovinti ir turėsite puikų paskaninimą salotoms. Jei liko kelios riekės ruginės duonos, įdėkite jas nesupakuotas į šaldytuvą – duona puikiai sugeria nemalonius šaldytuvo kvapus. Taip pat įsikandę juodos duonos riekę pjaustydami svogūnus apsisaugosite nuo akių graužimo ir nereikės ašaroti.

Turite labai daug ruginės duonos, kurios niekaip nesuvalgysite? Pasigaminkite naminės giros! Padžiovinkite duonos riekeles orkaitėje, kol apskrus, tuomet sudėkite į puodą, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite, kol duona išbrinks. Po to viską nukoškite, atvėsinkite ir įdėkite truputį mielių, cukraus, razinų bei keletą citrinos griežinėlių. Kiek lukterėję galėsite skanauti puikią naminę girą.

Tiek pusryčiams, tiek kaip užkandis skani kepta ruginė duona su kiaušiniu. Ruginės duonos riekėje išpjaukite skylę, gautą riekę apkepkite keptuvėje su aliejumi ir įmuškite į skylę kiaušinį. Skanaus!

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną