Kaip ekologiškai dažyti kiaušinius?

Kaip ekologiškai dažyti kiaušinius?

Ir spalvos turi savo receptus

Visi žino, jog velykinius kiaušinius itin lengva dažyti su svogūnų lukštais. Jei gaunasi su lukštais, kodėl nepabandžius su kitomis augalinėmis priemonėmis suteikiančiomis spalvą be cheminių dažų.

Prieš dažant natūraliomis priemonėmis reikėtų žinoti du pagrindinius dažymo būdus: šaltąjį ir karštąjį. Šaltas dažymas sukuria subtilius, pusskaidrius šešėlius, tačiau kiaušiniai gali būti nudažyti labai nelygiai. Naudojant šaltą dažymą, kiaušiniai ir dažymo produktai verdami atskirai. Po to, kai dažus atvėsinsite ir perkošite, įmerkite kiaušinius 5-10 minučių ir sausai nušluostykite popieriniu rankšluosčiu.
Verdant kiaušiniai įgauna intensyvesnę ir lygesnę spalvą. Nepamirškite verdant įpilti 2 šaukštus acto kiekvienam litrui vandens.

Ruda spalva. Į vandenį sudėkite šieno arba svogūnų lukštų ir virkite apie valandą. Tada sudėkite kiaušinius. Dar tamsesnę rudą spalvą gausite, jei kiaušinius virsite su kava (maždaug 250 ml kavos į puodą).

Raudona/rožinė spalva. Nuluptus burokėlius suberkite į vandenį ir išvirkite. Ištraukę burokėlius, į vandenį sudėkite kiaušinius. Taip pat, norint išgauti rožinę spalvą, kiaušinius galima dėti į spanguolių sultis.

Geltona spalva. Kiaušinius virkite stipriame ramunėlių nuovire arba verdančiu vandeniu užplikykite apelsino žieveles ir įpilkite du šaukštus acto. Atvėsinkite ir įmerkite kiaušinius.

Aukso spalva. Į karštą vandenį įberkite 2-3 šaukštus geltonojo imbiero miltelių arba ciberžolės ir užvirinkite.

Žalia spalva. Žalios spalvos margučius gausite kiaušinius išvirę dilgėlių nuovire arba su špinatais.

Violetinė spalva. Į karštą vandenį pamerkite žibuoklių ir palikite pastovėti per naktį. Kitą dieną į šį nuovirą pamerkti kiaušiniai nusidažys violetine spalva. Jei norite išgauti kiek šviesesnę violetinę spalvą, kiaušinius mirkykite vynuogių sultyse.

Melsva spalva. Kambario temperatūros vandeniu užpilkite šaldytas mėlynės. Palaukę, kol atšils, sudėkite kiaušinius į vandenį.

Mėlyna spalva. Smulkiai supjaustykite dvi raudonųjų kopūstų galvas, įpilkite 500ml vandens ir 6 šaukštus baltojo acto. Šiame skystyje per naktį pamirkyti kiaušiniai įgaus tamsiai mėlyną atspalvį.

Juodas margutis. Ąžuolo žievę reikia užpilti šaltu virintu vandeniu ir laikyti tris paras, į vandenį įmetus surūdijusios geležies. Tada viską perkošti ir į gautą skystį įmerkti kiaušinius.

Raudonas margutis. Šiai spalvai išgauti reikia 4 pilnų stiklinių gerai suspaustų mėlynųjų svogūnų lukštų. Juos tereikia sumesti į puodą ir virti nuo 30 minučių iki valandos - žiūrint, kokio intensyvumo spalvą norite išgauti.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną