Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Ką valgyti norint gražiai įdegti?

2010-05-21
Paskelbk savo straipsnį

Vasarai atėjus vis dažniau aplanko mintys apie atostogas, jūrą, saulę. Vos išaušus pirmai „katino dienai“ mauname iš miesto „džiunglių“ į gamtą, kur nors arčiau vandens… O po atostogų juk priimta girtis gražiu įdegiu. Ką reikia valgyti, kad greičiau įdegti?

Rusvą įdegio spalvą odai suteikia melanino pigmentas, kuris išsiskiria mūsų organizme. Kuo daugiau organizmas išskiria melanino, tuo greičiau oda įdega. Melanino kiekis priklauso nuo genų (todėl šviesiaplaukiai žmonės dega lėčiau nei brunetai). Tačiau apgauti gamtą visgi įmanoma. Tam tereikia vartoti produktus, gebančius gaminti šį pigmentą. Produktai, praturtinti vitaminu A, C ir E padės apsaugoti organizmą ir odą nuo kenksmingo saulės poveikio.

Sūris, kiaušiniai, varškė, kepenys, riebi žuvis

Visi šie produktai turi apsauginių savybių, jie praturtinti vitaminu A, o riebioje žuvyje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios padeda atstatyti pažeistas odos ląsteles. Tačiau esminė šių produktų savybė tame, kad jie geba organizmui suteikti melanino.

* Kietojo sūrio per dieną pakanka suvalgyti 20 gramų;
* Kiaušinius geriau valgyti minkštai virtus, taip pagamintų naudingesnis trynys.
* Varškę rekomenduojama rinktis 5% riebumo, valgyti ne daugiau kaip 70 gramų per dieną.

Rudieji ryžiai, bananai, pupelės, migdolai bei žemės riešutai - taip pat išskiria melaniną.

Morkos ir morkų sultys

Morkose gausu beta-karotino. Įprasta manyti, jog jis būtinas, kad oda geriau įdegtų, tačiau tai ne visai tiesa. Beta-karotinas saulės spindulių efektyvumui turi mažai įtakos. Tai pigmentas, kuris įsigeria į odą ir suteikia jai gelsvą atspalvį. Tačiau tonomis morkų griaužti tikrai nereikia, nes savo įdegį tik sugandinsite, o aplinkiniai manys, kad jums gelta. Per dieną pakaks iš vienos ar poros morkų salotų bei stiklinės šviežių morkų stiklinės.

ATSIPŪSK PAJŪRY

Persikai ir abrikosai

Taip pat turi beta-karotino, o saulėtą vasarą juos keičia arbūzas ir melionas.

Saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus, graikiški riešutai, migdolai

Visi šie produktai praturtinti vitaminu E, o tai reiškia, jog yra antioksidantai, gebantys apsaugoti nuo laisvųjų radikalų poveikio. Pastarieji, kaip žinome, spartina organizmo bei odos senėjimą. Saulėgrąžų aliejų dietologai rekomenduoja vartoti su morkomis (pavyzdžiui, taisant salotas) tuomet geriau įsisavinamas beta-karotinas.

Apelsinai, greifrutai, mandarinai

Juose daug vitamino C, kuris būtinas karštuoju metų periodu (kuomet saulė agresyvi, organizmui šio vitamino reikia dar daugiau). Tačiau persistengti nereikia. Vitamino C perteklius lėtina įdegio procesą, o taip pat gali sukelti alergiją.

Jūros gėrybės, grybai, česnakai, svogūnas, pistacijos

Šiuose produktuose daug seleno, kuris taip pat yra antioksidantas ir apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių poveikio.

Pomidorai

Jie odai padeda apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių, apsaugo nuo nudegimų. Per dieną pakanka suvalgyti šviežių pomidorų salotų porciją, užtaisytą su alyvuogių aliejumi.

Gražaus įdegio priešai

Arbata, kava, šokoladas, riebūs ir rūkyti gaminiai. Šie produktai lėtina melanino išskiskyrimą organizme. Tad norėdami gražiai įdegti, ribokite šių produktų vartojimą.

Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: Telegraph.com; wordpress.com
Nuotraukos: corbis.com
MENIU.LT informacija

2010 05 21