Jūrų gėrybės aštuonkojai

Jūrų gėrybės aštuonkojai

Aštuonkojai mėgstami Viduržemio jūros regiono šalyse, Tolimuosiuose Rytuose ir ypač Japonijoje. Aštuonkojis – minkštakūnis jūrų moliuskas aštuoniais čiuptuvais, su didele galva, kurioje esti raumeninga burna, nedideliu, į maišelį panašiu, bekauliu kūnu. Maistui labiausiai tinka maži aštuonkojai. Juos reikia lėtai virti vyne arba jų pačių sultyse, arba kepti kaitrioje orkaitėje. Švieži aštuonkojai dažniausiai parduodami nesusmulkinti ir išmušti, kad mėsa būtų minkštesnė. Iš šio jūrų „gyvūno“ galima pasigaminti įvairių patiekalų: salotų, troškinių arba valgyti tiesiog gyvus, kaip tai daro kai kurių Tolimųjų Rytų kultūrų žmonės.

Štai Pietų Korėjoje aštuonkojis laikomas delikatesu. Šių gyvių gaminimo bei patiekimo specialistai yra vienas garsiausių Pietų Korėjos restoranų tinklų „Yurim Nakji“. Savo lankytojams restorano virtuvės šefai siūlo paskanauti gyvo aštuonkojo. Vienas iš būdų, kai aštuonkojo kojos tiesiog supjaustomos į gabaliukus. Kitas kiek ekstremalesnis – paimamas mažas išvalytas aštuonkojis. Viena ranka suimamas už galvos, kita – stipriai patempiami čiuptuvai. Tokiu būdu aštuonkojis praranda sąmonę, tačiau gyvybingas išlieka dar apie tris valandas. Tada susukamas ant bambukinės lazdelės, padažomas į sojų ar kitokį padažą ir dedamas į burną. Kramtyti reikia atsargiai ir kantriai, kadangi jo čiuptuvai gali prisisegti prie liežuvio ar gomurio, o tai gali baigtis nelaime! Daugeliui šis patiekalas sukelia šleikštulį, nes yra labai glitus. Prie šio patiekalo rekomenduojama ryžių degtinė. Bet taip toli keliauti nebūtina, jei norite paragauti gyvo aštuonkojo. Galite ir patys pasigaminti kokį gardėsį iš šios jūrų gėrybės.

Paprastai paruoštas aštuonkojis
Jums prireiks:
nedidelio aštuonkojo;
poros svogūnų;
petražolių;
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
4 valgomųjų šaukštų vyno acto.
Aštuonkojį virkite puode kartu su svogūnu. Aštuonkojis laikomas išvirusiu tuomet, kai jo mėsa suminkštėja. Išimkite jį ir supjaustykite smulkiais gabaliukais. Tuomet sudėkite į dubenį, suberkite smulkiai pjaustytas petražoles ir svogūną, apšlakstykite aliejumi bei actu, viską gerai išmaišykite. Jei reikės, pabarstykite druska. Skanaus!

Pagal užsienio spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos: www.greenexpander.com, www.wordpress.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną