Jamie Oliveris: „Maistas turi teikti malonumą“

Jamie Oliveris: „Maistas turi teikti malonumą“

Gelbsti vaikus iš gatvės
Kulinarijos paslaptys, pasirodo, gelbsti sprendžiant ir opias visuomenės problemas.
Prieš dešimtmetį, kai buvo kuriamas penkių dalių dokumentinis filmas „Jamie virtuvė“, virtuvės šefas savo mokiniais pasirinko penkiolika jaunų, neturtingų žmonių. Baigus filmuoti, penketas jų sėkmingai įsidarbino žymiuose Londono restoranuose.
Vėliau šis projektas įkvėpė labdaringą „Penkiolikos fondą“ („Fifteen Foundation“), kurio paskirtis - padėti asocialiam jaunimui rasti savo gyvenimo kelią. Skurdo, nedarbo, narkotikų ar alkoholio gniaužtuose atsidūrę žmonės priimami dirbti specialiuose aukšto lygio restoranuose, kur juos profesionalai išmoko maisto gaminimo meno, grąžina jiems tikėjimą ateitimi. Tokie restoranai jau atidaryti Londone, Amsterdame, Melburne.

Vaikai turi maitintis sveikai!

J.Oliverio iniciatyva keliose britų mokyklose uždrausta pardavinėti itin riebų bei daug cukraus sudėtyje turintį maistą. Prieš kelerius metus Oksfordo akademikai ištyrė, jog šiose, dabar sveikesnį maistą tiekiančiose mokyklose, vaikai greičiau susikaupia ir nėra tokie irzlūs, jų egzaminų rezultatai geresni. Tačiau kitas tyrimas parodė, jog kai kurie vaikai ėmė tiesiog vengti „sveikųjų“ valgyklų ir greitą maistą pirko vietinėse parduotuvėse.
Panašus eksperimentas atliktas ir JAV, taikiniu pasirinkus vieną iš šalies nesveiko maisto „karštųjų taškų“, Huntingtono miestą.
J.Oliveris daug bendrauja su vaikais ir jų tėvais. Pastaruosius stengdamas įtikinti, kad nesirūpindami atžalų mityba, pasmerkia juos ligotam ir trumpam gyvenimui. „Metas žmonėms iš naujo atrasti pasididžiavimą, pasitenkinimą ir džiaugsmą, patiriamą gaminant valgį tiems, kuriuos myli“, - sako Jamie.

Verslininkas iš prigimties
Būdamas vos 11-os metų Jamie Oliveris atrado savyje verslininko gyslelę. Jis mokykloje bendramoksliams pradėjo nuomoti užrakinamas spinteles. Iš pradžių nuomojo vieną, po to dvi - tris. Galų gale jis turėjo šešių spintelių nuomos punktą ir per savaitę uždirbdavo po 30 svarų sterlingų (per 150 litų). O kur dar atlygis už darbą tėvo smuklėje. Štai jums ir berniukas, kuris niekada nesėdėjo tuščiomis kišenėmis.
Šiandien J.Oliveris, televizijos žvaigždė, virėjas ir verslininkas, yra jaunatviškas stilingas ir nepailstantis keturių vaikų tėvas. Nepaisant to, kad vaikystėje J.Oliveris turėjo skaitymo sutrikimų ir mokslai jam sekėsi ne itin gerai, jis nuolat dirbo ir buvo pasitikintis savimi. „Kai dirbi smuklėje, negali nepasitikėti savimi“, – sako kulinaras.

Šeimyninės dramos
J.Oliverio nuomone, gera televizijos laida turi būti intriguojama, net jei intrigos kuriamos asmeninio gyvenimo sąskaita. Vienoje laidų Jamie ir jo žmona Jools ginčijosi dėl to, kad vyras per daug dėmesio skiria projektui ir per mažai šeimai. Nieko nuostabaus, kad J.Oliverio šeimyninis gyvenimas tapo apkalbų objektu.
Nors garsusis virėjas savęs niekada nelaikė politišku žmogumi, dabar jis susijęs su politika, nes ir maistas yra politika, o su maistu jis tikrai turi daug ką bendra. J.Oliverio šeima taip pat dažnai dalyvauja jo asmeninėje laidų politikoje. Dar vienas kartas, kai jo žmona maldavo iškirpti pykčių kadrus, buvo tada, kai J.Oliveris vienoje laidų prisipažino, kad neva užmezgė romaną su kita moterimi. Nors visa tai buvo netikra, Jools filmavimo metu to dar nežinojo. Jos tikros ašaros pritraukė daugybę žiūrovų. Nors žmona maldavo Jamie montuojant laidą iškirpti šią sceną, jis to nepadarė. Ko tik nepaaukosi dėl reitingų.

P.S

J.Oliveris sako, kad nors jis žavisi daugeliu gerų virėjų, pagrindinės jo įkvėpėjos yra moterys: Alice Waters iš San Francisko, Rose Gray ir Ruth Rogers (pas kurią jis dirbo „River cafe“), Stephanie Alexander iš Australijos, Sally Clarke ir Elizabeth David.
Garsusis virėjas sako iš jų pasimokęs paprastumo ir susilaikyti nuo pagundos paragauti maisto dar prieš jam atsiduriant lėkštėje. Be to, teigė, jog tai, kad vyrai yra geresni virėjai - totalus mitas. „Vyrai kaip gaidžiai - jiems reikia pasikedenti plunksneles, sugalvoti kokį labai neįprastą patiekalą, tuo tarpu moterys... jos taip subtiliai moka viską suderinti, o pagaminusios šedevrus nepuola visiems girtis. Mane tai žavi“, - sako vienas žymiausių virtuvės šefų. 

Parengė Evelina Machova
www.lsveikata.lt

lsveikata.lt_logo
Nuotrauka: telegraph.co.uk

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną