Įsimylėjusius Turkiją kviečia paviešėti „Eastanbul“

Įsimylėjusius Turkiją kviečia paviešėti „Eastanbul“

Žaismingas Lietuvos ir Turkijos dialogas nenutrūkstamai vyksta būtent dėl poilsinių kelionių patrauklumo. Nuvykę mielai išmokstame pagrindinius žodžius, pasisemiame išsaugotų egzotinės kultūros lobynų ir ragaujame nuostabiai gardaus maisto. Jei Rytų aromatų ir skonių norisi čia ir dabar, užsukite į Vilniuje „Ibrahim“ pasaže įsikūrusią „Eastanbul“ parduotuvę, kur galima rasti visų autentiškų, egzotiškų, natūralių produktų rytietiškiems patiekalams gaminti, taip pat namams reikalingų ir higienos reikmenų – iš viso net 700 skirtingų prekių.

„1995 m. gimusi verslo idėja išsivystė natūraliai – į Lietuvą atvykstantys turkai atsiveždavo maisto sau lagaminuose ir dalijosi juo su draugais. Atsiradus paklausai, ėmė prekiauti ir plėsti asortimentą. Geriausia yra reklama „iš lūpų – į lūpas“. Produktais bei kaina patenkinti žmonės dabar pasakoja apie mūsų parduotuvę draugams ir jie ateina atrasti kažką naujo sau,“ – pasakoja Ahmet Demir, prekybos centro „Eastanbul“ generalinis direktorius, Turkijos verslininkų asociacijos „Lituva“ tarybos narys.

Sultonų vertas maistas
Turkų virtuvė verta nagrinėjimo ir pasimėgavimo. Ypač dėl savo natūralumo. Sūriai, dešros, jogurtai – tik natūralūs, organiški, be konservantų ir dirbtinių dažiklių. Gausybė ir įvairovė: prieskoniai, konservuotos daržovės, džiovinti vaisiai, kruopos, saldumynai ir autentiški vaisvandeniai bei etniškas alkoholis. Čia yra visko, iš ko galima pasigaminti dolma – mažus balandėlius, tik ne kopūstuose, o vynuogių lapuose. Yra džiovintų baklažanų, kuriuos tereikia išbrinkinti ir kepti suktinukus su graikiniais riešutais bei česnakiniu varškės padažu. Be džiovintų baklažanų čia galima rasti ir kitų džiovintų daržovių: pomidorų, paprikų. Visos daržovės nurenkamos sezono metu, išdžiovinamos, nenaudojant cheminių priedų.

„Eastanbul“ rasite visko, ko reikia neužmirštamo skonio auksinei baklavai kepti. Alyvuogių, lęšių, avinžirnių, jau paruošto humuso (avinžirnių ir sezamo užtepas) ir net trijų skirtingo dydžio bulguro – kvietinių kruopų, kuriose gausu ląstelienos ir baltymų, mažai riebalų ir kalorijų. Jos tinka ruošti maltinukus, košes ir saldžius pudingus. Čia pirkėjas ras ir lietuvių taip pamėgto gaivaus gėrimo airano, kuris plačiai paplitęs Balkanų, Turkijos, Indijos, Didžiosios stepės virtuvėse, o geriamas gerai atšaldytas, su ledu, kartais šiek tiek paskaninant druska, mėta ar kitais prieskoniais. Dar neragavote deserto iš graikinių riešutų ir vynuogių sulčių? Atrodo kaip vaškinė žvakė, o skonis vertas gurmano liežuvio. Taip pat čia kasdien vaišinama autentiška turkiška arbata, kuri patiekiama labai karšta, tulpės formos taurelėse. Pokalbiai prie arbatos – išskirtinis „Eastanbul“ parduotuvės bruožas.

Atvykus į „Eastanbul“, svarbu nebijoti personalo klausti apie produktus, receptus, gamybą. Jie mielai pasidalins žiniomis, paslaptimis, receptais ir įdomiais deriniais.

Degustacija „Paragauk“
Kas yra Simit, Doner, Gozleme? Be ko neapsieina nei vieni turkiški pusryčiai, pietūs ar vakarienė? Koks yra svarbiausias dienos valgis? Kaip vyksta valgymas šeimoje? Apie visa tai pasakoja „Eastanbul“ vadovai, kai kartą per mėnesį vyksta „Paragauk“ diena. Rytietiškos virtuvės receptus bei kada tiksliai planuojamos „Paragauk" dienos, sužinosite „Facebook“ socialiniame tinkle, „Eastanbul Market“ puslapyje, o savo išbandytais receptais galite dalintis „Rytų skonis“ puslapyje.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną