Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Iš ko gaminamas greitasis maistas?

2008-12-29
Paskelbk savo straipsnį

Visi žinome, kad greitasis maistas kenkia mūsų sveikatai. Amerikos mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, iš kokios mėsos gaminami garsiojo restoranų tinklo „McDonald's“ mėsainiai. Atlikę tyrimus jie ne tik nustatė mėsos kilmę, bet ir tai, kaip buvo auginami gyvuliai, iš kurių mėsos mėsainiai buvo gaminami.

Tyrimams buvo naudojama 480 mėsainių ir vištienos sumuštinių iš garsiųjų „McDonald's“, „Burger King“ ir „Wendy's“ restoranų. Tyrimus finansavo patys mokslininkai, kurie keliavo po JAV ir pirko sumuštinius iš anksčiau minėtų restoranų. Pavyzdžiai buvo nupirkti Los Andžele, San Franciske, Denveryje, Detroite, Bostone ir Baltimorėje. Įsigyti produktai buvo sušaldomi ir tikrinami du metus, kad būtų galima nustatyti anglies ir azoto izotopų kiekį.

Pagal rastą anglies izotopų kiekį mėsainių mėsoje buvo nustatyta, kad gyvuliai buvo auginami milžiniškose fermose, neturėjo galimybės judėti ir buvo šeriami pašarais, gaminamais iš kukurūzų. Geriausi mėsainiai ir sumuštiniai, mokslininkų teigimu, parduodami „Burger King“ restoranuose, nes, pagal gautus rezultatus, sumuštinių ir mėsainių mėsa buvo įvairesnė, gyvuliai turėjo galimybę ganytis laukuose ir ėsti natūralius pašarus.

Azoto izotopų mėsainių mėsoje buvo aptikta žymiai daugiau, nei jų yra „normalioje“ mėsoje, gaunamoje iš gyvulių, besiganančių ganyklose. Mokslininkai tvirtina, kad ši informacija leidžia daryti prielaidą, jog maistas buvo saugomas pasibaisėtinomis sąlygomis, bei nustatyti tiesioginę sąsają tarp mėsos ir azoto trąšų.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad visos vištos, iš kurių mėsos buvo daromi sumuštiniai, buvo lesinamos vien tik iš kukurūzų pagamintais pašarais. Nors vištienos azoto izotopų lygis buvo mažesnis nei jautienos, jis išliko pakankamai aukštas, todėl mokslininkai teigia, kad visos vištos buvo auginamos uždaroje patalpoje. Taip pat buvo nustatyta, kad visos minėtuose restoranuose parduodamos bulvytės yra kepamos tik kukurūzų aliejuje, nors restoranų atstovai teigia, kad tai yra netiesa.

Tyrimą atlikę mokslininkai A. Hope Jahrenas ir Rebecca Kraft nediskutuoja apie greitojo maisto žalą sveikatai. Jie tiesiog bandė atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad visi mėsainiai, vištienos sumuštiniai yra vienaip ar kitaip susiję su beprotiško dydžio JAV kukurūzų auginimo industrija, augančia nuo 1950-ųjų. Azoto izotopų kiekis maiste parodo, kad yra naudojama per daug trąšų bei tai, kad gyvuliams, kur jie bebūtų laikomi, teko suvartoti savo pačių atliekas. Nors pasaulis jau seniai žino apie pavojus, galinčius iškilti masiškai auginant gyvulius ir paukščius, ši yla dar nebuvo išlindusi iš maišo.

Nors tyrimo metu nebuvo tirtas hormonų, antibiotikų ir švino kiekis mėsainiuose bei sumuštiniuose, atlikto tyrimo rezultatai buvo pripažinti ir yra teisingi bei akivaizdūs. Taigi mėsainiai ir vištienos sumuštiniai gaminami ne iš jautienos ar vištienos, o iš kukurūzų, taip pat galutiniame produkte, kuris yra pateikiamas vartotojui, galima rasti azotu praturtintų trąšų liekanų.

Mokslininkų nuomone, tik „Burger King“ (iš pasirinktų tinklų) sumuštiniai ir mėsainiai atitinka jiems keliamus reikalavimus. Tinklo „Wendy's“ atstovai tyrimo rezultatus neigia, o „McDonald's“ atsisako komentuoti.

Skirmantė Gough
Šaltinis: www.aol.com
Nuotraukos: www.aol.com
Meniu.lt informacija