Gyvatienos skonis...

Gyvatienos skonis...

Le Mat miestelis (Vietnamas) vietinių gyventojų vadinamas gyvačių kaimu. Ne todėl, kad jame natūraliu būdu būtų privisę gyvačių. Le Mat miestelyje yra veisiamos gyvatės, o nedidukuose jo restoranėliuose vietiniai gali ne tik pavalgyti iš gyvačių paruoštų patiekalų, bet ir atlikti tam tikrą ritualą... Bene skaniausi patiekalai iš gyvatienos yra ruošiami restorane „Le Khanh“.

Šiame restorane patys lankytojai gali paruošti gyvatę šiek tiek netradiciniu būdu. Pirmiausia išsirenkama gyvatė, tuomet širdies srityje padaromas staigus pjūvis. Nutekėjęs kraujas suleidžiamas į stiklinę su ryžių degtine, tuomet įmetama išimta širdis, o į kitą stiklinę įpilama gyvatės tulžies. Griežtai paeiliui būtina suvartoti abu stiklinėse esančius skysčius, bet svarbiausia – nuryti gyvatės širdį. Vietnamiečiai įsitikinę, kad tai naudinga sveikatai, ypač vyrams. Po tokio proceso gyvatė paruošiama valgymui. Paprastai pagaminami septyni skirtingi patiekalai. Gyvatės mėsa gana sausa, o skonis primena vištieną. Visas šis „malonumas“ su ritualu atsieina nuo 6 iki 15 dolerių. Be to, gauni restorano dovaną – ryžių degtinės buteliuką su jame plūduriuojančiu gyvatės stuburu.

Ritualus su gyvatėmis atlieka ne tik vietnamiečiai. Centrinėje Džakartoje (Indonezijos sostinė) gyvenantis ir save „Kobra“ vadinantis vyriškis taip pat „specializuojasi“ šioje srityje medicininiais tikslais. Pagal tradicijas jis nupjauna gyvatei galvą, o kraują nuleidžia į stipraus alkoholio stiklinę. Pasak „specialisto“, šio gėrimo vertėtų pagurkšnoti sergantiems odos, skrandžio ligomis, norintiems pagerinti seksualinį gyvenimą. Norintiems pademonstruoti tikrą vyriškumą, kraują siūloma gerti „tiesiai iš gyvatės“. Ir nėra ko šlykštėtis – įsišaknijusių kultūros tradicijų suraukta nosis tikrai bepakeis...

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: inlandreptile.com; http://preetamrai.com ; http://www.hidetanning.net
Čia galite pasižiūrėti atliekamą ritualą su gyvate Le Mat miestelyje
http://www.pbase.com/paddchas/vietnam_2004&page=3
Meniu.lt informacija



Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną