Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Greitai paruošiamas maistas: ką verta žinoti

2011-03-03
Paskelbk savo straipsnį

Greitai pagaminama košė pusryčiams, buljono kubelis pietums, makaronai, užpilami verdančiu vandeniu, vakarienei. Greitai pagaminamas maistas jau seniai įsitvirtino amžinai skubančių piliečių mitybos racione.

Greitai gaminamos košės
Ir kuo tik neužsiiminėjo farmacininkas Henris Nestle! Jis pardavinėjo ledinukus, gamino actą, vaisių likerį, spaudė aliejų. Tačiau didžiausia šlovė jį aplankė tuomet, kai jis pagamino pieno mišinukus vaikams. Vėliau farmacininkas pradėjo gaminti pieno miltelius bei greitai pagaminamas košes suaugusiesiems.

Trūkumai
Gaminant košes grūdai paverčiami dribsniais ir paranda vitaminų ir mikroelementų, didžiąją dalį ląstelienos ir maistinių skaidulų, kurie reikalingi normaliam mūsų virškinimo darbui užtikrinti. Tačiau krakmolo tokiose košėse gausu. Tad valgant tokiu būdu pagamintą avižų ar grikių košę storėjama greičiau, nei verdant įprastas košes.

Greito paruošimo makaronai
Japonas Momofuku Ando po Antrojo pasaulinio karo keletą metų už mokesčių nemokėjimą praleido kalėjime. Sėdėdamas kameroje jis dažnai pasvajodavo, kad išėjęs į laisvę prisikirs daug ir skanaus maisto. Tačiau šalyje buvo badas. Tuomet japonas ėmėsi eksperimentų. Ir kartą jam pavyko: Momofuku išdžiovino palmių aliejuje apkeptus makaronus.
Taip pasaulį išvydo turistų, viengungių ir studentų mėgstamas maistas - greito paruošimo makaronai.

Trūkumai
Palmių aliejus, kuriame ir šiandien kepinami makaronai, - ne pats sveikiausias produktas. Jis didina cholesterolio kiekį kraujyje.
Be to, teigia dietologai, dažnai valgant tokių makaronų nesunku priaugti papildomų kilogramų.
Prieskoniai, kurių dedama į šį patiekalą, makaronus daro sūrius ir aštrius. Todėl jų nerekomenduojama valgyti tiems, kurie turi skrandžio ir inkstų problemų, taip pat jei kraujo spaudimas yra padidėjęs.

Buljono kubeliai
Šveicaras malūnininkas Julijus Maggi, gimęs XIX a. pabaigoje, sugalvojo sumalti miltus iš džiovintų daržovių. Įsigijęs specialios įrangos jis ėmė malti džiovintas pupeles ir žirnius. Tai buvo pirmieji tirpios sriubos pavyzdžiai.

Trūkumai
Viename buljono kubelyje yra trečdalis druskos paros normos. Todėl buljonų ir tirpių sriubų mėgėjai neretai yra kamuojami padidėjusio kraujo spaudimo, turi inkstų problemų.
Dar viena šių kubelių bėda - natrio gliutomatas (E621). Mokslininkai kol kas neturi vieningos nuomonės, kokių problemų organizmui gali pridaryti gausus šio priedo vartojimas. Beje, teigiama, kad buljono kubeliai gali sukelti alerginių reakcijų, mažinti organizmo atsparumą.

www.lsveikata.lt informacija
Nuotraukos: inmagine.com

2011 02 28