Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Gražiai atrodantys patiekalai – skaniau

2008-07-25
Paskelbk savo straipsnį

Iškilmingų pobūvių ar švenčių metu kavinėse, restoranuose stalai būna nutiesti staltiesėmis, o patiekalai – išdailinti lyg meno kūriniai. Gražu žiūrėti, bet sunku patikėti, kad taip įmanoma padaryti iš maisto produktų. Išties norint, viskas įmanoma, tereikia kantrybės, laiko ir žinoma fantazijos, išmonės. Pavarčius keletą žurnalų, panaršius interneto platybėse radau įdomių ir naudingų patarimų.

Kulinarinius patiekalus galima gausiai puošti salotomis, krapais, raudonomis, žaliomis ar geltonomis paprikomis, pomidorais, svogūnų laiškais, ridikėliais, agurkais. Žodžiu, spalvingomis daržovėmis. Mėsos ar žuvies patiekalai dar gražinami įvairiais padažais. Galiausiai jau ir pats maisto sudėjimas gali būti kaip papuošalas, išvaizdus arba ne. Nereikia pamiršti kaip dekoracijos detalės ir garnyro. Stengtis sudėti jį ne bet kaip į vieną krūvą. Mišrainės dviejų ar trijų rūšių pridėti į skirtingus lėkštes kraštus vaizdas iškart bus kitoks. Labai puošniai atrodo ant stalo kumpio ar dešros gabaliukai susukti ir į juos pridėti salotų lapų, paprikos juostelių, svogūnų laiškų. Padarai piltuvėlį, dantų krapštuku perveri ir pridedi.

Ryžiai
Tinka prie paukštienos, žuvies patiekalų, taip pat prie šašlykų. Išvirusius, karštus sudėti į puoduką, gerai šaukšteliu apspaudyti ir apvertus iškrėsti. Paprastas gražus „namukas“. Tiesa, tuos pačius ryžių bokštelius galima daryti kelių spalvų: pagardinant krapais – žalia spalva, kario prieskoniais – gelsva, smulkiai papjausčius morkyčių – oranžinė ir pan. Namuko-bokštelio viršūnėlę papuošiame žalumynais, alyvuoge ar kita mažute detale. Dar viena idėja – pateikti svečiams ryžius atskiruose dubenėliuose, kaip kinų restorane.

Svogūnai ir porai
Svogūnai supjaustyti žiedais apvoliojami raudonuose pipiruose, smulkintuose žalumynuose, kario ar kituose prieskoniuose. Greita ir labai efektingai atrodo. Svogūnų laiškus perpjauti pusiau ar į kelias juostelės. Sumerkti į stiklinę šalto vandens. Juostelės susigarbanoja ir labai tinka prie kepsnių ar mėsos pjaustinukų. Porus plonai plonai įpjauti trečdalį stiebo ir įmerkti į šalto vandens stiklinę. Išsiskiria ir atrodo kaip astros.

Paprasta
Mažytį pomidoriuką pjauti pusiau, ant jo uždėti pusiau perpjautą alyvuogę (be kauliuko). Arba į alyvuogę, žinoma be kauliuko, tarsi į mažytę vazelę, „įmerkti“ petražolės šakelę. Plonai pjaustytas agurko skilteles įpjauti, atsargiai pasukti į priešingas puses ir „pasodinti“ lėkštėje prie patiekalo. Ant kietai virtų kiaušinių, nupjovus viršūnėlę, uždėti pusiau perpjautus mažus pomidorus ir ant kepurėlės užlašinti grietinės ar majonezo lašiukus. Virtus kiaušinius įdaryti įvairiausiai įdarais: su sūriu ir kumpiu, su smulkiai pjaustytais agurkais, kumpio gabaliukais, papuošti alyvuoge ir t. t.

Vaikų šventės
Ypač svarbūs papuošimai yra vaikų gimtadieniams. Juk jiems bet ko neįduosi. Pirmiausia turi gražiai ir žaismingai atrodyti, kad išdykėlių burnytės suvalgytų. Ruošiant šventę mažyliams reikia rinktis patiekalus, kuriuos paprasčiau puošti. Tarkim antram patiekalui – bulvių košę su šalia gražiai padėliotomis daržovėmis: mažais pomidoriukais, marinuotais mažais agurkėliais, kukurūzų burbuolėmis (mažomis taip pat), arba šviežiais agurkais pjaustytais skridinėlias, ant viršaus uždedant ridikėlį. Čia taip pat galima pritaikyti spalvotus ryžių „namukus“. Vaikams patinka ryškumas, todėl ir rinktis puošybos elementus geriau spalvingesnius. Neapseinama vaikų šventėse ir be vaisių. Juos išdailinti galima taip įvairiai, tereikia plačios fantazijos: bananų laiveliai, įdaryti braškėmis, kivių gabaliukais, mėlynėmis ar juodaisiais serbentais, maži pyragaičiai su želė ir apelsinų, žemuogių gabaliukais, papuoštais plaktos grietinėlės lašiukais, sausainukai žaismingų žmogučių formos ir pan. Tiesa, kad supjaustyti vaisiai greit nepajuoduotų – pašlakstyti citrinos sultimis.

Gražūs indai
Tai tikrai ne paskutinis akcentas reikalingas ant stalo. Juk kasdienai tikrai nenaudojame proginių, mandresnių. Ruošiantis gimtadieniui, ar laukiant ypatingų svečių traukiame gražesnį kavos servizą ar pietų lėkštes. Sultingas mėsos kepsnys „apgyvendintas“ ant salotos lapo, šalia priglaustas pomidoras, pabarsčius krapais, prieskoniais atrodys dar prašmatniau dailioje lėkštėje. Įrankius padėti ne šiaip, o suvynioti į servetėlę, kaip restoranuose (taip paprasta). Pasistengti verta, susikurti šventę sau.

Pagal užsienio spaudą bei informaciją internete parengė Raminta Skripkaitė
Nuotraukos: www.freephotos.com; www.cooking.com; http://www.ursispaltenstein.ch
Meniu.lt informacija