Gogel-mogel. Kas jį sugalvojo?

Gogel-mogel. Kas jį sugalvojo?

Paauglystėje labai mėgau šitą skanėstą. Nors kartą per savaitę juo pasmaližiaudavau. Kad būtų skaniau, įmaišydavau dar ir kakavos. Vėliau su drauge gerdavome „karališką kavą“ – ant kavos viršaus uždėdavome to paties gogel-mogel...

Yra labai daug istorijų ir legendų apie šį saldėsį. Viena iš legendų pasakoja, kad kadaise senajame Rusijos mieste Mogiliove, vienoje iš sinagogų, tarnavo chorvedys Goga. Praradęs savo nuostabų balsą, prarado ir tarnystę. Kad susigrąžintų balsą, Goga išbandė daugybę būdų. Tad kartą paklausęs patarimo, sumaišė keletą žalių vištos kiaušinių su vynu ir išgėrė. Vaistas padėjo, nes Goga atgavo savo balsą, o gėrimas buvo pavadintas gogel-mogel (Goga iš Mogiliovo).

Pavadinimas gogel-mogel yra siejamas ir su žydais. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad originalus šio saldėsio receptas į Centrinę Europą atkeliavo kartu su žydais XVII amžiuje. Desertas ypač išpopuliarėjo komunizmo amžiuje, kadangi tuo metu labai trūko saldumynų. Šiandien gogel-mogel vis dar populiarus Lenkijoje, kuri, kaip manoma, ir išpopuliarino jį visame pasaulyje. Lenkiškas saldėsis ruošiamas iš kiaušinių trynių, cukraus ir šokolado arba šlakelio romo. Tradiciškai patiekiamas šiek tiek šiltas arba kambario temperatūros.

Pasiruoškime pomaranczowa kawusia...

Jums prireiks:
Šaukštelio tirpios kavos.
Vieno kiaušinio trynio.
Poros arbatinių šaukštelių cukraus.
40 ml „Cointreau“ (apelsinų likeris).
Pusės arbatinio šaukštelio apelsinų žievelės.

· Gerai išplakite kiaušinio trynį su cukrumi. Neturi likti cukraus dalelių.
· Paruoškite puodelį kavos, įpilkite į ją apelsinų likerio ir ant viršaus uždėkite paruoštą gogel-mogel. Pabarstykite apelsinų žievelėmis.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – kava su gogel-mogel ir apelsinų likeriu, pabarstyta apelsino žievelėmis (http://m.onet.pl)
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną