Fruktozė pavojingesnė už gliukozę

Fruktozė pavojingesnė už gliukozę

Kalifornijos universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad didelis kiekis fruktozės kur kas pavojingesnis organizmui nei toks pat kiekis gliukozės. Didelis fruktozės kiekis gali sukelti širdies negalavimus ir diabetą.

Tyrimo autoriai 32 savanoriams, turintiems antsvorio, 12 savaičių rekomendavo gerti gėrimus su gliukoze arba fruktoze. Eksperimento pabaigoje kepenų funkcijų sutrikimai pasireiškė bei riebalų nuosėdų atsirado tik tiems žmonėms, kurie vartojo gėrimus su fruktoze.

Tačiau neverta stengtis šias žinias taikyti renkantis saldumynus parduotuvėje, įspėja straipsnio autorius Alisas Parkas, nes gaminių, kurių sudėtyje yra gliukozės, nelengva rasti. Parduotuvėse daugiausia produktų yra su sacharoze, kurioje gliukozė ir fruktozė susijungia santykiu 50:50, arba su kukurūzų sirupu ir fruktoze. Kulinarai pirmenybę teikia fruktozei, kadangi ji yra saldesnė už gliukozę.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: www.versii.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną