FRIZZANTE IR SPUMANTE

FRIZZANTE IR SPUMANTE
Kaip ir šampanas, Prosecco gaminamas dvigubos fermentacijos būdu, bet skirtingai nuo prancūziško analogo, jis brandinamas ne buteliuose, o plieninėse talpose, kas nulemia švelnesnį gėrimo skonį. Italijos šiaurėje gaminami putojantys vynai paprastai nėra saldūs – dažniausiai jie būna sausi, itin sausi arba bruit kategorijos. Taip pat, priklausomai nuo brandinimo laiko, skiriasi vyno prisotinimas angliarūgšte ir atitinkamai spaudimas butelių viduje. Trumpai brandintas ir visai neputojantis vynas vadinamas Tranquillo, brandintas apie 3 savaites ir turintis mažesnį, nei 2,5 baro spaudimą – Frizante, o brandintas daugiau nei 2 mėnesius ir turintis spaudimą iki 5 barų – Spumante.

Tokios vynų įvairovės degustavimui reikėtų ne vieno vakaro ir gal net ne vienos savaitės. Tad restorano “Salvete”, esančio Europos Centro golfo klube darbuotojai, liepos pabaigoje sukvietę vyno mėgėjus ir spaudos atstovus į putojančių vynų degustaciją, apsiribojo tik keletu rūšių, kuriuos gamina viena didžiausių regiono įmonių – “Terra Serena”, kurios būstinė randasi Treviso provincijos Conegliano mieste. Apie savo įmonės veiklą ir produkciją susirinkusiems papasakojo kompanijos eksporto vadybininkas Luca Serena. Svečiai turėjo progą paragauti Frizzante, dviejų rūšių Spumante ir kontrasto dėlei sauso Cabernet vyno. Visi pateikti putojantys vynai turėjo D.O.C. arba D.O.C.G kontroliuojamos kilmės kategoriją ir buvo pagaminti iš lokalių Glera rūšies vynuogių. Jie sužavėjo degustacijos dalyvius savo lengvumu, subtiliais vaisiniais atskoniais ir neperdėtu angliarūgšties aitrumu. Ponas Luka paskelbė “Terra Serena” planus aktyvizuoti Prosecco tiekimą į Lietuvą bendradarbiaujant su PPĮ “Gelsva”. Viena esminių naujovių, numatytų įdiegti mūsų rinkoje – vyno tiekimas ne tik buteliais, bet ir kegais (plieninėmis statinaitėmis), pilstant į taures vartojimo vietoje panašiai kaip alų. Tad norint paragauti šviežiai putojančio vyno, nebereikės pirkti viso butelio – pakaks užsisakyti vieną ar dvi taures. O jau tada galima bus neskubant gurkšnoti taurųjį gėrimą ir prisiminti saulėtoje Italijoje praleistas dienas…

Jonas Malinauskas

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną