Ekologiški degalai iš apelsinų žievelių ir laikraščių

Ekologiški degalai iš apelsinų žievelių ir laikraščių

Biodegalai gaminami iš žemės ūkio kultūrų – įvairių grūdų, kukurūzų, rapsų ir daržovių. Mokslininkas iš Centrinės Floridos universiteto atrado naują būdą, kurio pagalba iš maisto ir kitų atliekų gaminami pigūs ir švarūs degalai...

Henry Daniell sukūrė naują technologiją, kurios pagalba gaminamas etanolis iš tokių atliekų kaip apelsinų žievelės ar laikraščiai. Šio mokslininko požiūris išsiskiria novatoriškumu, yra kur kas pigesnis ir „žalesnis“ už dabartinius metodus, kurių pagalba gaminamas biokuras. H.Daniell tikslas paprastas – benziną paversti antraeiliu kuru ir išstumti jį iš rinkos. Biodegalų gamybai gali būti naudojami ir ne maisto produktai: šiaudai, cukranendrės it kita.

Henry Daniell naują technologiją išvystė bendradarbiaudamas su JAV žemės ūkio departamentu. Kurui gaminti naudojamas augalų pagrindu gaminamas enzimų kokteilis, kuris išskaido atliekas ir paverčia jas cukrumi. Pastarasis fermentuojamas iki kol gaunamas etanolis. Priklausomai nuo naudojamų atliekų rūšies, reikalingi papildomi 10 enzimų, siekiant, jog biomasė pavirstų cukrumi. Naudojant tokiu būdu pagamintus degalus į atmosferą patenka kur kas mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, nei naudojant benziną.

Viena iš priežasčių, kodėl kai kurie mokslininkai nusiteikę priešiškai prieš biokurą yra ta, kad jis sudaro konkurenciją maisto pasiūlai, t.y. brangina žemės ūkio produkciją. Naudojant naują technologiją, kai naudojamos maisto atliekos ši problema nebeaktuali, o dar daugiau panaudojami ištekliai, maisto ir kitos atliekos, kurios ir taip supūtų. Pavyzdžiui, vien Floridos valstijoje išmetamos apelsinų žievelės galėtų pavirsti į 757 milijonų litrų etanolio. Be to yra ir kitų atliekų, kurias galima panaudoti. Reikalingi tolesni tyrimai, todėl laukiame rezultatų.

Elena Germanovič
Šaltinis: sciencedaily.com
Nuotrauka: newsguide.us
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną