Didžiausias šakotis pasaulyje pagal akmens amžiaus receptūrą

Didžiausias šakotis pasaulyje pagal akmens amžiaus receptūrą

Šventėje dalyvaus vietos bendruomenių ir Druskininkų savivaldos vadovai. Svečiai kviečiami degustuoti įmonėje  UAB „Romnesa“ kepamų šakočių, paragauti aukštaitiškos kriaušių giros, linksmintis, grojant vietos kolektyvams po atviru dangumi.

Kepykla „Romnesa“ jau yra iškepusi didžiausią šakotį Lietuvoje. Didžiausias Lietuvos šakotis, kuris buvo iškeptas 2008 m. svėrė 64,7 kg ir buvo 2,3 metrų aukščio ir 2,53m. „liemens“. Beje, „Romnesos“ pavyzdžiu seka ir kitos šalys, kuriose šakočiai (arba tiksliau – šakočio analogai) buvo kepami rekordinių dydžių ir svorių:

Japonija

Nors japonai išmoko kepti šakočio analogą „baumkūcheną” iš vokiečių, bet jie, o ne vokiečiai, sugebėjo iškepti ilgiausią „baumkūcheną” pasaulyje. Japonijoje ilgiausias baumkūchenas buvo iškeptas 2014 m. kovo 10 d. Gifu mieste - 11,51 m ilgo, 24,72 kg svorio. Tam, kad iškepti šį šakotį prireikė 90 žmonių komandos.

Prancūzija
2002 m. prancūzai iškepė sunkiausią šakotį (lietuviško šakočio kopiją), vadinamą „Gâteau à la broche”. Jo svoris buvo labia panašus į „Romnesos” rekordą - 63,8 kg. Kadangi prancūzai šakotį iškepė kiek anksčiau, jų rekordas buvo užregistruotas Gineso rekordų knygoje.

Slovakija
2014 m. gegužės mėnesį tradiciniame slovakijos festifalyje Trdlofest buvo iškeptas ilgiausias Slovakijos šakočio analogas  – „Skalicky trdelnik”. Šio gaminio ilgis  2,08 m.

Švedija
Didžiausias pasaulyje Švediškas škočio analogas – „Spettekaka” buvo kepamas Sjobo, "Scania", 1985 m ir yra minimas 1986 m. Gineso rekordų knygoje. Tai gerokai vyresnis prancūziškojo rekordo “brolis”, kuris buvo net 3,6 m aukščio. Pagrindinės sudedamosios dalys buvo kiaušiniai, krakmolas, miltai, cukrus (kaip žinote – senovėje krakmolas padėdavo sustiprinti ne tik lietuviškas staltieses, šiais laikais juo “stiprinami” ir cepelinai bei daugelis kitų produktų...).

Vengrija
Ilgiausias vengriškas šakočio analogas, vadinamas „Kürtősh Kalách”. Kürtősh Kalách buvo iškeptas 2011 m. Oroszfalu mieste vietinėje šventėje, ant atviros ugnies.  Jo ilgis įspūdingas – net 16,8 metrų. Pagrindiniai ingridientai: miltai, cukrus, pienas, sviestas, kiaušiniai, mielės, druska.

Lenkija

2013 m derliaus festivalio metu buvo pasiektas lenkiško šakočio analogo „Sękacz” rekordas. Kepinio aukštis siekė 1,84 m ir svėrė 38 kg. Jam pagaminti buvo sunaudota tik 500 kiaušinių, 16 kg miltų, 8 kg cukraus, 8 litrų grietinėlės, vanilės, 8 vnt. citrinų  ir 9,6 kg sviesto.

Būsimas Lietuvos ir pasaulio rekordas

„Romnesa“ planuoja iškepti 3,70 m aukščio ir 130 kg svorio tikrą, pagal autentišką receptūrą, lietuvišką šakotį ir pretenduoja tapti pasaulio rekordininkais ilgesniam laikotarpiui (galbūt, kol kada nors pati ir sumuš savo rekordą...). Jam iškepti bus naudojami tik lietuviški produktai:
Kiaušiniu 1700 vnt.
Miltų 64kg
Cukraus 48kg.
Sviesto- 45kg.
Grietines 29kg.

Edukaciniai renginiai ir kulinariniai įspūdžiai

Sužinoti daugiau apie šakočių gamybą, istoriją ir subtilybes, galima smagiai leidžiant laiką restorane - kepykloje  „Romnesa“  prie Druskininkų ir prie Ignalinos. Tai - vieninetelės vietos Lietuvoje, kur galima paragauti savo pačių kepto šakočio, naudojant tikrus lietuviškus produktus degant gyvai liepsnai. Nors rezultatas visada puikus, nes svečiams padeda draugiški „Romnesa” kepėjai, pramoginiam šakočių  degustavimui patiekiama dar bent dviejų rūšių bendrovės keptų tradicinių skanėstų.
Šią pramogą išbandę užsieniečiai tikina, kad tai smagiau ir skaniau nei fondiu, o lietuviai mielai kepa ar stebi šakočių kepimą įmonių konferencijų, šeimos švenčių metu.  Saldi programa skirta ir vaikams: mažieji su didžiausiu džiaugsmu ir dalyvauja, ir ragauja.

Įdomūs faktai apie „Romnesą“:
Į metus „Romnesoje“ vidutiniškai sudaužoma apie tris milijonus kiaušinių.
„Romnesoje“ yra etatas Kiaušinių daužytoja, kuri per diena sudaužo iki dvylikos tūkstančių kiaušinių.
Rekordiškai daugiausia per vieną menesį, 2007 gruodį,  parduota 70 tonų šakočių.
Per metus „Romnesoje“ sumaišoma iki 280 tonų tešlos.
Į šakočių tešla nededame nei lašo vandens.
Metų rekordas iškepta 170 tonų šakočių, o tai apie 500 000 vnt.
Paros rekordas - iškepta dvi tonos šakočių.

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną