„Cup of Excellence“ konkursas – dovana kavos mėgėjams (I dalis)

„Cup of Excellence“ konkursas – dovana kavos mėgėjams (I dalis)

„Cup of Excellence“ („puodelis tobulo skonio“) – pats prestižiškiausias kavos konkursas pasaulyje, kuris kasmet vyksta devyniose kavos šalyse – Kosta Rikoje, Hondūre, Brazilijoje, Nikaragvoje, Gvatemaloje, Ruandoje ir kitose. „Cup of Excellence“ apdovanojimas suteikiamas tik pačioms geriausioms iš geriausių kavų. Pagal sudėtingą ir griežtą vertinimo sistemą iš pradžių vyksta nacionalinė kavų atranka, o po to – tarptautinė, kurioje dalyvauja profesionalūs degustatoriai iš viso pasaulio. Pakankamu balų skaičiumi įvertintoms kavoms suteikiamas „Cup of Excellence“ sertifikatas. Šios išpuoselėtos, be menkiausių defektų ir išskirtinės kokybės kavos po kelių savaičių parduodamos aukcione kavos prekybininkams ir skrudintojams už keliskart didesnę nei įprastą kavos kainą.

Lietuvoje „Cup of Excellence“ konkurse įvertintomis kavomis prekiauja kol kas tik UAB „Šviežia kava“, kurioje jau šiandien galima įsigyti geriausių 2008 metų „Cup of Excellence“ kavų iš Kosta Rikos, Salvadoro ir Gvatemalos.

Įmonės vadovas Vytautas Kratulis džiaugiasi, kad mūsų šalies kavos mėgėjai supranta ir vertina kavos kokybę. „Cup of Excellence“ konkurso kavų lietuviai išgeria daugiau negu kaimynai lenkai, o latviai ir estai apskritai jų neperka. Tuo tarpu visoje Rusijoje šių kavų parduodama tiek pat, kaip mūsų šalyje! „Mes tikrai ne bananų šalis“, – juokiasi Vytautas Kratulis.

UAB „Šviežia kava“ vadovas, kaip profesionalus degustatorius, kviečiamas teisėjauti „Cup of Excellence“ konkurso kavų atrankose. Vytautas Kratulis degustavo kavas Nikaragvos, Kosta Rikos, Hondūro, Kolumbijos konkursuose, šiuo metu yra išvykęs į Boliviją, o lapkritį pakviestas į Brazilijoje vyksiantį konkursą. Vienos didžiausių pasaulyje kavos šalių, Kolumbijos, 2008 metų „Cup of Excellence“ konkursas jau įvyko šį rugsėjį. Vytautas Kratulis dalijasi įspūdžiais apie šią kavos šalį ir „Cup of Excellence“ konkursą. Ištraukos iš kavos degustatoriaus kelionės dienoraščio:

„Dar Paryžiuje susitinku su Timu Wendelboe iš Norvegijos, buvusiu pasaulio barmenų čempionu, ir vienu reisu skrendame į Bogotą. Čia mus įsodina į kitą lėktuvą ir sužinome, kad dėl techninių kliūčių Manizales oro uostas lėktuvų nepriima, o mus išleis Pereiroje – apie pusantros valandos kelio automobiliu nuo vietos, kur vyks konkursas. Čia, Kolumbijoje, konkursai paprastai gerai organizuoti, šalies kavos federacija visur turi savo žmonių – apie kelionės nesklandumus jie sužino pirmieji ir Pereiroje mus pasitinka. Mums atskridus, kariauti su sukilėliais į orą pakyla du kariniai malūnsparniai“...

„Manizales yra labai aukštai – 2200 metrų virš jūros lygio, todėl čia vanduo užverda 92 laipsnių temperatūroje, o vos spėjus užplikyti kavą, ji netrunka atvėsti ir galima greitai ragauti. Nespėjus, ji gali ir per daug atvėsti. Kolombietiška kava gaminama iš vandeniu apdorotų, o ne saulėje džiovintų, kavos pupelių. Tik tokiu būdu kavą apdoroti galima pagal šios šalies įstatymus. Beje, kaip ir draudžiama šalyje auginti robusta kavos pupeles“.

„Konkurso įžangos ceremonijoje sužinau, kad po nacionalinio turo, mums, tarptautinei komisijai, paliko vos 44 kavas – derlius buvo sudėtingas. Man patiko kavos augintojų asociacijos tikslas – „jie nori geresnio gyvenimo 500000 kavos augintojų“... Gera idėja, pagalvojau. Prieš pradedant kavų vertinimą, vykdoma „kalibracija“. Būtina kuo labiau susiderinti ir išsiaiškinti, į kokias kavos savybes turime atkreipti dėmesį. „Kalibracijos“ metu išsiaiškinama kiekvieno teisėjo skonis. Teisėjai suvažiuoja iš daugelio šalių, skirtingų kontinentų, todėl jų skoniai skiriasi“...

tęsinys – II dalyje

Daugiau apie „Šviežią kavą“>>

UAB „Šviežia kava“ informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną