Baltas ar raudonas?

Baltas ar raudonas?

Vyno mėgėjus šis klausimas dažnai kankina. Dauguma renkasi baltą vyną, nes jis mažiau dažo dantis... Vis dėlto neseniai atliktų tyrimų duomenimis, emaliui jis labiau kenkia.

Dažnas balto vyno vartojimas gali pakenkti dantų emaliui – tai puikiai žino vyndariai bei someljė. Dabar šį faktą patvirtino ir vokiečių mokslininkai. Pasirodo, kad balto vyno poveikis dantims nepriklauso nuo vyno išlaikymo ar stiprumo – viskas dėl žemo rūgštingumo (pH) bei kontakto su dantimis laiko. Rūgštus vynas mažina dantyse fosforo bei kalcio kiekį.

Užsikąskim sūriu

Yra ir gera žinia: puikiai žinoma prancūziška tradicija - vyno degustacijos metu pasimėgauti sūrio gabalėliu. Pasirodo, tai gali užkirsti kelią dantų emalio erozijai, kadangi sūryje daug kalcio, kuris neutralizuoja rūgščių poveikį dantims. Pasak tyrimo autorių, dantims labiau kenkia, jei gerdami vyną užvalgome braškių arba putojantį vyną maišome su vaisių sultimis.

Baltas vynas mažina kalcio ir mineralų kiekį

Mokslininkai iš J.Gutenberg'o universiteto atliko eksperimentą: 24 valandas pašalintus suaugusių dantis (40-65 metų amžiaus) laikė baltame vyne. Pasirodo, kad šis gėrimas sumažina fosforo bei kalcio kiekį ir išplauna juos net 60 mikrometrų gyliu, kas yra tikrai nemažai. Riesling'ai pakenkė labiausiai, nes jų pH yra mažiausias.

Kaip apsaugoti dantis?

Vis dėlto vyną reikėtų vartoti atsargiai. Jeigu jį vartojate dažnai - neigiamas poveikis dantims neišvengiamas. Nuo jo neapsaugos net dantų valymas, perdėtas šveitimas šepetėliu emaliui pakenkti gali ir dar labiau. Profesorius Damien Walmsley iš britų odontologijos draugijos komentavo, kad po to kai išgeriame vyną turėtų praeiti bent pusvalandis, o tik tuomet galima valyti dantis. Tai padeda emaliui atsigauti nuo rūgščių „atakos“, o taip pat padeda apsaugoti dantų emalį nuo erozijos (kai valome juos su šepetėliu). Seniai žinoma faktas, jog rūgštūs gėrimai bei maistas kenkia emaliui, tuo tarpu baltas vynas turi stipresnį neigiamą poveikį nei raudonas. Pasak Damien Walmsley geriausia vyną vartoti valgio metu, kadangi tada negatyvus rūgščių poveikis dantims sumažės. Remiantis tyrimo išvadomis, vietoj Chardonnay ir Pinot grigio rekomenduojama rinktis Rioja regiono raudonuosius vynus arba Merlot.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; themedguru.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną