Ančiuviai – vertingosios žuvelės

Ančiuviai – vertingosios žuvelės

Daugeliui atrodo, jog žodis „ančiuviai“ neturi nieko bendro su žuvimis, jis labiau siejasi su antimis... Dėl skonio taip pat nesiginčijama – vieniems patinka, kitiems – ne. O štai kai kurios būsimos mamos ančiuviais mėgaujasi kaip delikatesu. Ančiuviais maitinasi ne tik žmonės, bet ir grobuoniškos žuvys, pavyzdžiui, rykliai, otai, jūrų ešeriai. Šiomis žuvelėmis savo maisto racioną papildo ir jūrų bei kitų vandenų paukščiai, tokie kaip pelikanai, žuvėdros.

Ančiuviai priklauso silkiažuvių grupei, skirstomai į 16 genčių (amazoniniai šprotai, trisos, bokonai, paprastieji ančiuviai...) bei 142 rūšis. Tai nedidelės, cilindro formos, 10-23 cm ilgio ir 10-15 g svorio žuvys. Ančiuviai gyvena beveik visuose pasaulio vandenyse, toleruoja įvairios temperatūros ir druskingumo vandenis. Šios žuvelės puikiai veisiasi Viduržemio jūroje, tad jų daug sužvejojama Italijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Graikijoje, Turkijoje, Bulgarijoje. Paprastai ančiuviai yra sūdomi ar konservuojami, tačiau tinka ir pagardinti vieną kitą patiekalą, ypač picas ar padažus, patiekiamus prie karštų žuvų.

Ančiuvių užkandėlė su kietai virtais kiaušiniais
Reikės: duonos, 1-3 virtų kiaušinių, 20-50 g sviesto, ančiuvių.
Iš duonos riekės išpjaukite apvalias riekeles. Plonai aptepkite jas sviestu ir uždėkite kiaušinio griežinėlį, ant viršaus – po gabalėlį ančiuvių. Pabarstykite pjaustytais petražolių lapeliais.

Šprotų ir bulvių troškinys
Reikės: 100 g ančiuvių padaže; 2 valgomųjų šaukštų aštraus ančiuvių padažo, 6 virtų bulvių, 2 svogūnų, 2 kiaušinių, 200 ml pieno.
Svogūnus nulupkite ir susmulkinkite. Pusę svogūnų sudėkite ant riebalais ištepto kepimo indo dugno, užpilkite 1 valgomąjį šaukštą ančiuvių padažo, sudėkite supjaustytas bulves ir smulkintus ančiuvius. Sudėkite likusius svogūnus. Išplakite kiaušinius su pienu ir likusiu valgomuoju šaukštu ančiuvių padažo. Supilkite mišinį į kepimo indą bei kepkite 220 C temperatūroje apie 20 minučių. Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Šaltinis: Wikipedia enciklopedija
Nuotraukos: 1 – koncervuoti ančiuviai (yumsugar.com); 2 – džiovinti ančiuviai (img.alibaba.com); 3 – „Hamsi tava“ – kepinti ančiuviai, Turkijos šiaurės rytų dalyje itin populiarus patiekalas (sinanbeykonagi.com)

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną