Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

Alyvuogių aliejus naudingas širdžiai

2009-05-06
Paskelbk savo straipsnį

Viduržemio jūros šalių virtuvėse gausiai naudojamas alyvuogių aliejus. Jį dėl daugelio sveikatai naudingų savybių rekomenduoja ir mitybos specialistai. Pasirodo, ne veltui. Mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kuris alyvuogių aliejaus komponentas geriausiai saugo nuo širdies priepuolio bei insulto. Atliekant tyrimą buvo išskirtas vienas iš pagrindinių antioksidantų DHPEA-EGA. Jis raudonuosius kraujo kūnelius apsaugo nuo neigiamo poveikio labiau nei kitos alyvuogių aliejaus sudedamosios dalys.

Nors apie alyvuogių aliejaus naudą sveikatai buvo žinoma ir anksčiau, vis dėlto šis tyrimas tam suteikė mokslinį pagrindą bei paaiškino, kodėl žmonės, kurie dažnai vartoja alyvuogių aliejų, jaučiasi geriau. Širdies ligas iš dalies sukelia reaguojanti deguonis, įskaitant laisvuosius radikalus, kurie paveikia MTD arba padidina blogojo cholesterolio kiekį. Dėl to užsikemša arterijos. Oksidacija labiausiai kenkia raudonosioms kraujo ląstelėms, kadangi jos išnešioja deguonį po visą kūną.

Tyrimo, kuris publikuotas „Molecular Nutrition & Food Research“, metu buvo aiškinamasi, kaip keturi polifenoliniai junginiai apsaugo raudonasias kraujo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio. DHPEA-EGA pasirodė besąs efektyviausias, net ir esant nedidelei koncentracijai. Alyvuogių aliejuje, lyginant su kitais, yra daugiausia antioksidantų DHPEA-EGA. Šie antioksidantai gali sudaryti iki pusės viso antioksidantų, kurie yra alyvuogių aliejuje, kiekio. Tyrimo autorė teigia, kad galėtų būti gaminamas specialus alyvuogių aliejus, kuris padėtų sumažinti širdies ligų tikimybę. Vis dėlto alyvuogių aliejų verta rinktis ir dėl kitų priežasčių.

Natūralus produktas. Geriausiai alyvuogių aliejaus naudą galima pajusti naudojant „Extra virgin“ aliejų. Tai aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, išgaunamas mechaniniu būdu. Jis nėra termiškai apdorotas, jame nėra cheminių medžiagų, naudojamų išgavimo proceso metu.

Skonis. Alyvuogių aliejus yra savotiško skonio, kai kurie aliejai gali būti kartūs. Yra ir švelnių alyvuogių aliejaus rūšių, todėl vien dėl kartumo nereikėtų jo atsisakyti.

Maistinės savybės. Alyvuogių aliejuje gausu vitamino E, K, A, taip pat polifenolių bei kitų medžiagų, šimtai kitų mikroelementų.

Daug monenosočiųjų riebalų bei omega-9 rūgščių. Paskutiniųjų skaičius sudaro iki 55–85 procentų visų rūgščių.

Alyvuogių aliejus nėra hidrogenizuotas aliejus. Hidratacija sukuria pavojingus „transriebalus“, kurių yra margarine ir kituose supakuotuose maisto produktuose.

Naudingas širdžiai, mažina cholesterolio kiekį. Ypač gryname alyvuogių aliejuje yra daug polifenolių (stiprūs antioksidantai) ir mononesočiųjų riebalų, kurie padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.

Mažina susirgimo vėžiu riziką. Dieta, į kurią įtraukiamas alyvuogių aliejus, mažina krūties, odos ir kitų vėžinių susirgimų riziką.

Mažina kraujo spaudimą. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad alyvuogių aliejus padeda sumažinti kraujo spaudimą – pacientai sugebėjo atsisakyti arba sumažinti naudojamų vaistų kiekį, kai pradėjo pastoviai vartoti alyvuogių aliejų.

Alzhaimerio ligos prevencija. Šios ligos priežastis – dėl cholesterolio ir sočiųjų riebalų užsikimšusios arterijos. Alyvuogių aliejus galimi sumažinti riziką susirgti šia liga.

Akmenligė. Alyvuogių aliejus natūraliai skatina tulžies ir kasos hormonų išsiskyrimą, todėl dažnai jį vartojantys žmonės rečiau serga akmenlige.

Elena Germanovič
Šaltinis: medicalnewstoday.com, amazingoliveoil.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija