Akrilamidas nekenkia virškinimo sistemai

Akrilamidas nekenkia virškinimo sistemai

Dauguma įsitikinę, jog keptas maistas, o ypač per daug apskrudintas, yra kenksmingas žmogaus virškinimo sistemai, mat tokiu būdu gaminasi toksinė medžiaga akrilamidas. Akrilamidas – tai cheminė medžiaga, kuri susidaro kepant maisto produktus keptuvėje, orkaitėje, ant grotelių. Šio kancerogeno taip pat yra keptose bulvėse, skrudintose bulvytėse, pyragaičiuose, sausainiuose, kavoje, traškučiuose, duonoje...

Dar 1994 metais Tarptautinė medikų draugija akrilamidą priskyrė kancerogenams, tačiau pasak kitų specialistų, tokį sprendimą priėmusius medikus suklaidino neteisingai atlikti testai su gyvūnais. Galbūt...

Olandijos mokslininkai neseniai patikino, jog kepamame maiste susiformavusi minėta medžiaga nekenksminga virškinimo sistemai. Buvo atliktas akrilamido poveikio žmogui eksperimentas, kuriame dalyvavo 120 tūkst. žmonių. Išvadose teigiama, kad nei produktuose esantis akrilamidas, nei atsirandantis juos kepant aukštoje temperatūroje, nekenkia virškinimo sistemai. Tiesa, jie pamini kad ši medžiaga gali paveikti hormonų sistemą.

Kaip susidaro akrilamidas kepamoje duonoje?

Akrilamidas susidaro duoną kepant aukštesnėje nei +120 ºC temperatūroje ir reaguojant asparaginui ir redukuojančiam cukrui, kurio esama grūduose. Minėto asparagino daugiau yra rugiuose nei kviečiuose, tačiau rugiai yra pagrindinė sudedamoji duonos dalis ir šie naudingesni mūsų organizmui.

Kancerogeno kiekis duonoje priklauso nuo to, kokioje temperatūroje, kiek laiko buvo kepamas produktas ir koks buvo asparagino bei redukuojančio cukraus kiekis. Specialistai sako, jog galima riboti kepimo temperatūrą ir laiką, tačiau tokiu atveju suprastėja skonio savybės. O ar vartotojui patiks duona be plutelės? Būtent duonos plutoje ir susikaupia daugiausiai akrilamido – kuo pluta labiau „apdegusi“, tuo akrilamido daugiau.

Pagal millionmenu.ru parengė Jolanta Kahveci
Nuotraukos: countryliving.com,baltictimes.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną