„Akmeninė“ portugališka sriuba

„Akmeninė“ portugališka sriuba

Portugalų virtuvė labiausiai asocijuojasi su vynais „Madeira“ , „Portveinas“ , keptomis sardinėmis, ant žarijų pakepinta jūros žuvimi. Žinoma, apsilankius šioje šalyje, atrasite ir daugiau skanumynų, pavyzdžiui, portugališkų sriubų. Vieną tokių patiekalų siūlau pasigaminti ir jums – tai originali liaudies sriuba sopa de pedro.

Ši sriuba liaudyje dar vadinama „kirvio“, „akmenine“ ar „medienos sriuba“ ir turi ne vieną atsiradimo istoriją. Tikriausiai daugelis pamena ir animacinį filmą, kaip kareivis iš kirvio virė sriubą. O štai portugalai pasakoja, kad į vieną kaimą atvyko alkani keliautojai, teturį tik tuščią puodą ir nieko daugiau. Tačiau vietiniai kaimo gyventojai visiškai nenorėjo pasidalinti maisto atsargomis, tad nieko kito keliautojams nebeliko, kaip sugalvoti, ką ir kaip pasigaminti. Jie pripylė į puodą vandens, įmetė akmenį ir užkaitė ant laužo. Vienas smalsus kaimietis neištvėręs pasiteiravo, ką šie daro ir sulaukė atsakymo, jog verdama akmeninė sriuba, kurios skonis pasakiškas, tačiau kažko vis tiek trūksta. Taip kaimiečiai vienas po kito papildę sriubą maisto produktais... Šiais laikais sriubai virti akmuo ar kirvis nenaudojami, tačiau apstu receptų su įvairiomis daržovėmis.

Sopa de Pedra
Portugalijoje ši sriuba labiausiai paplitusi Almeirim mieste, tad vietos restoranuose tikrai galima jos paskanauti, o verdama ji štai taip:

Jums reikės:
2 arbatinių šaukštelių geros kokybės alyvuogių aliejaus;
apie 200 g kumpio, pasirinktinos mėsos atraižėlių ar aštrios rūkytos dešros;
2 didelių bulvių;
4 saliero stiebelių;
3 morkų;
1 didelio svogūno;
saujelės avinžirnių (apie 30 g);
1 arbatinio šaukštelio paprikos miltelių;
6 stiklinių vištienos sultinio;
apie 30 g pomidorų pastos (arba pagal skonį);
2 arbatinių šaukštelių aitriųjų paprikų padažo;
2 puodelių kubeliais pakepintos duonos;
2 česnako skiltelių;
lauro lapų, druskos, pipirų, petražolių.

Keptuvėje pakaitinkite aliejų, sudėkite pasirinktą mėsą ir keletą minučių pakepkite. Tuomet suberkite kubeliais pjaustytas bulves, salierus, morkas, svogūnus, česnakus, įdėkite lauro lapų, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kepkite, kol daržovės suminkštės, maždaug 7–8 minutes. Sudėkite avinžirnius ir paprikos miltelius, supilkite vištienos sultinį, pomidorų pastą, aitriųjų paprikų padažą, kai viskas užvirs, dar pavirkite apie 6 minutes. Tuomet padidinkite liepsną ir virkite, kol daržovės suminkštės. Sudėkite duonos kubelius į lėkštes, užpilkite trupučiu alyvuogių aliejaus, pilkite porciją paruoštos sriubos ir papuoškite petražolėmis. Skanaus.

Jolanta Kahveci
Receptas ir nuotrauka: rachaelraymag.com
Meniu.lt informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną