5-asis „Atviras Lietuvos grilio čempionatas“ vyko Rumšiškėse

5-asis „Atviras Lietuvos grilio čempionatas“ vyko Rumšiškėse

Atviras Lietuvos grilio čempionatas – kiekvienos vasaros kepsnių ant „gyvos“ ugnies sezono šauklys, suburiantis tiek profesionalus, tiek ir kepsnių mėgėjus. Kiekvienais metais čempionatas ir pati grilio šventė tampa vis reikšmingesniu tradiciniu renginiu. Po tokių renginių beveik niekas neabejoja, kad kepsniai ant grilio – autentiška lietuviška virtuvė...

Šių metų šventė vyko Rumšiškėse, šventės „Čia visa Lietuva“ metu. Pirmieji keturi atviri Lietuvos grilio čempionatai vyko Druskininkuose miesto švenčių metu. Profesionalių virėjų tarpe tai tapo gražia vasaros pradžios tradicija, o taip pat paprasto ir gražaus bendravimo, ugnies ir linksmybių fiesta.

Pagrindinė čempionato idėja – per nustatytą laiką iš pateiktų vienodų produktų skirtingoms komandoms pagaminti kuo skanesnius ir charakteringesnius pateiktiems produktams patiekalus. Visi patiekalai (ne mažiau, kaip po 5) turi būti gaminami kepsninėse, ant „gyvos“ ugnies. Pagrindinius patiekalus įteikia organizatoriai, tačiau serviruote, prieskoniais, papildomais produktais ir sumanumu reikia pasirūpinti patiems. Paprastai čempionato produktai žinomi iš anksto, tad apgalvoti ir pasiruoši laiko tikrai yra. Tiesa, Lietuvos žmonių ypatybė priimti sprendimą paskutinę minutę šiek tiek apsunkina pasirengimą kepimo rungtims, tačiau gera nuotaika ir šilti bendraminčiai atperka šiuos trūkumus su kaupu.

Čempionato meniu visada galima paskanauti įvairių degustacijų metu naujų, įdomių produktų, padažų bei patiekalų, o čempionato konkursinių patiekalų originalumas nustebina net ir visko mačiusius teisėjus (pvz. vienos komandos desertas buvo pagamintas iš karamelizuotų obuolių, braškių bei vengriškų lašinių, pagardintu baltuoju šokoladų su mėtomis). Pristatydamos patiekalus komandos ne tik serviruoja patiekalus lėkštėse, bet ir skoningai įrengia lauko kavines, kurių komponavimu bei išbaigtumu galima varžytis su gerų restoranų interjerais. Iš tiesų – tai irgi viena iš užduočių komandoms, kurią dalyviai su dideliu entuziazmu įgyvendina.

Šilti žmonės – tai ne tik šventės ir čempionato dalyviai, organizatoriai, teisėjai bei komandos. Lietuvos babekiu kepėjų asociacijoje (LBKA) visi virėjai yra nuoširdūs ir paprasti žmonės, negailintys profesinių patarimų ir pagalbos kolegoms. LBKA šiuo bruožu skiriasi iš kitų analogiškų organizacijų savo paprastais, bet tuo pačiu ir dalykiškais veiklos metodais.

Pabaiga, įprastai, būna triukšminga, kupina plojimų ir pergalingų šūksnių, nes nei vienas nelieka nepastebėtas, neįvertintas, neapdovanotas, nei vieno entuziazmas neišblėsta, atvirkščiai – suliepsnoja ir kviečia vėl ir vėl dalyvauti grilio čempionate, su nauja aistra, viliojančiomis idėjomis, puikia nuotaika. Aišku, nugalėtojams tai ypatingas finišas, tačiau renginio tikslas nėra pranokti kitus. LBKA siekia ir sieks, kad Lietuvos atviras grilio čempionatas būtų kuo didesnė kooperacija ir bendradarbiavimas bei kuo mažesnė konkurencija ir varžymasis.

Dalyvavo 9 komandos

Šiemet Lietuvos atvirajame grilio čempionate dalyvavo devynios komandos. Vienos jų jau daugeliui žinomos ir ne kartą laimėjusios prizines vietas, kitos – iš naujokų sudarytos komandos. Kova buvo intensyvi ir apylygė – komandas vieną nuo kitos skyrė visai ne daug taškų
Susumavus balus, gautus už visus penkis patiekalus šiemet, kaip ir pastaraisiais metais, nugalėtojais tapo „Rimi Lietuva“ komanda. Antrąją vietą užėmė „Marceliukės team“ komanda, trečiąją - „Ararat“ restorano iš Klaipėdos komanda.
Nugalėtojai („Rimi Lietuva“ komanda) paruošė geriausius patiekalus iš šonkauliukų ir iš jautienos. Vištienos patiekalą geriausiai paruošė komanda „Alchemikai“. Kiaulienos patiekalą geriausiai paruošė „Barbekiu mėgėjų“ komanda. Desertas labiausiai pavyko komandai „Upė“.

Visos komandos (vieta, pavadinimas, galutinis balų skaičius):

1. Rimi Lietuva 599
2. Marceliukės team 569
3. Ararat 556
4. MYLS sveikuoliai 555
5. Upė 553
6. Alchemikai 547
7. Barbekiu mėgėjai 536
8. Čili burtininkai 535
9. Kulinarinė tarnyba 518

LBKA - pasaulio Barbekiu Kepėjų Asociacijos (WBQA) narė

Nuo 2007 metų, 2-jo atviro Lietuvos grilio čempionato, Lietuvos Barbekiu Kepėjų Asociacija tapo pasaulio Barbekiu Kepėjų Asociacijos (WBQA) nare. Antrojo atviro Lietuvos grilio čempionato metu į renginį pirmą kartą atvyko pasaulio grilio kepėjų asociacijos (WBQA) prezidentas Rolf Zubler. Tai žmogus, subūręs grilio kepėjus ir 2001m. Šveicarijoje įkūręs organizaciją, kuri šiandien jungia daugiau nei 10 pasaulio šalių grilio kepėjų ir toliau auga.

Kiekvienais metais organizatoriai parenka šurmulingą ir gyva šventės vietą. Jokių ribojimų komandų kompetencijai ir sudėčiai nėra. Jei tikite savo jėgomis, mėgstate iššūkius ir gerai praleisti laiką – suburkite keturių bendraminčių ar draugų komandą ir registruokitės smagiai pramogai. Daugiau informacijos bei organizatorių kontaktai – www.grilis.com interneto svetainėje.

„Restoranų verslo“ ir LBKA informacija

Paskelbk savo straipsnį

Rašyti komentarą

Pasiūlyk restoraną