Šioje svetainėje naudojami slapukai. Naudodamiesi svetaine sutinkate su slapukų naudojimu. Daugiau informacijos apie slapukus..

Supratau
+ Pasiūlyk restoraną
Restoranų naujienos

2012 restoranų verslo tendencijos „materializuojasi“ „Gabijoje“ (Palanga)

2012-02-10
Paskelbk savo straipsnį

„Gabijos“ restoranas dieną siūlo demokratiškus pietus palangiškiams ir svečiams, o vakare siūlomas ištaigingas, bet ne per snobiškas a‘la carte meniu. Tiesa, konservatyviesiems valgytojams kai kas gali pasirodyti neįprasta, bet paragauti ir pralaužti savo stereotipinius skonio įpročius tikrai verta. Keletą naujienų kai kam teko paragauti, tad norėčiau pasidalinti savo įspūdžais su Jumis.

Kas įdomesnio iš naujo „Gabijos“ restorano meniu?

Šaltas užkandis, kuris meniu pristatytas, kaip „Kalakutų kepenėlių parfė su juodaisiais trumais, baltojo vyno drebučiais ir žaliųjų šparagų kremu“ paliko įspūdį. Parfė (prancūziškai – parfait – tai paštetas, kurį puikiai žinome iš vaikystės ar mamų virtuvių) - tai sąlyginai nebrangus, bet mano manymu vertingas maistas, jei esate ne vegetaras (beje pagal 2012 metų pasaulio šefų tendencijas visi produktai ir „subproduktai“, naudojami visuomeninio maitinimo įstaigose yra sveikintinas sprendimas). Žaliųjų šparagų kremas – puiki pora kepenėlių parfė – tiek spalva, tiek skoniu, tiek konsistencija... Puikus virtuvės darbas! Apskritai visas patiekalas – tiek skoniu, tiek išvaizda sužavėjo. Siūlau ragauti, jei būsite artimiausiu metu Palangoje.

Gabija_Parfe

Karštas užkandis – „Rokforo sūriu įdarytos šampinjonų kepurėlės, patiekiamos ant keptų baklažanų riekelių“. Tikrai „žavus“ patiekaliukas, ypač, jei nevalgote ar vengiate mėsos. Rokforo sūris man (o turbūt ir Jums) primena tuos laikus, kuomet vienintelė mėlynojo pelėsinio sūrio rūšis būtent ir buvo rokforo tipo (o gal iš tiesų tikras prancūziškas Roquefort...). Galime spėlioti, bet man skoniu – tai vienas geriausių mėlynojo pelėsio sūrių. Tiesa – toks sūris sūrokas (nors anot vieno nepriklausomo mitybos specialisto žodis „sūris“ ir kilęs nuo žodžio „sūrus“), o jei šiltas ar karštas – tai dar sūresnis. Tačiau su baltu vynu, kurį parinks Jums restorano somelje, skonis bus harmoningas. Man taip ir buvo!

Gabija_Roqefort

„Kreminė pomidorų sriuba su sūdyta lašiša ir pesto padažu“ - Itališkos virtuvės mėgėjams pažįstama ir mėgiama, o paskaninta „lietuviška žuvimi“ tapo dar vienu lietuvišku atradimu. Man lašišos sriuboje nereikėjo, tad vietoj gabaliuko raudonosios žuvies būčiau užsisakęs antrą porciją sriubos. Juolab, kad estetinis pateikimas pamalonino akis...

Gabija_Sriuba

Karštas patiekalas: „Barbarisinės antienos krūtinėlės riekelės su rissoto, paskanintu baltų trumų aliejumi, apkepta kriauše, ir raudonų serbentų konfitiūru“ paliko įspūdį! Ne visiems patinka paskrudinta odelė, tačiau grilio patieklai vis madingesni, tad netrukus ir konservatyviems klientams teks pakeisti savo įpročius. Aš savuosius jau pakoregavau ir įvertinau antieną „puikiai“! Rekomenduosiu kepsnių mėgėjams.

Gabija_Antiena

„Vanilės arba imbiero skonio „Creme Brulle“ su uogų ir vaisių salotėlėmis“ vainikavo vakarienę. Moteriškasis, vanilės skonio, klasiškai skanus ir sotus, o vat imbierinis (beje imbieras irgi tampa madingu prieskoniu ir ingredientu) nustebino visus, nes fantastiškai „susigrojo“ su Creme Brulle skoniu. Man, kaip saldumynų mėgėjai (beje - vynų ir desertų derinių ragautojai), tai vienas iš top desertų, kuris vertas nominacijos... Šis, G.Zuikaičio patiekalas, ko gero, unikalus Palangoje.

Gabija_Creme_Brulle

Visiems patiekalams buvo parinktas tinkamas vynas – ir kiek suprantu, tai komandinis darbas: tiek virtuvės komandos, tiek ir restorano someljė komandos, kurioje dalyvauja verslo savininkas Raimundas Zaikauskas (beje, savininko asmeninė aistra yra maistas ir vynas, tad nenuostabu, kad skoniai išieškoti, o pasirinktas personalas vienas profesionaliausių Palangoje).

Apie „Gabiją“
Viešbutis ir restoranas „Gabija“, įsikūręs priešais Birutės parką (garsusis grafo Tiškevičiaus rūmų dvaras, o tai taip pat ir nepaprasto grožio Botanikos parkas), veikia nuo 1981 metų. Viešbutis buvo pastatytas, o 2006 metais visiškai rekonstruotas pagal architekto Rimanto Lajaus projektus. Šiandien 4 žvaigždučių viešbutis siūlo 56 komfortiškus ir erdvius įvairių kategorijų kambarius, kuriuose įrengta moderni šildymo ir kondicionavimo sistema, veikia palydovinė televizija, galima naudotis internetu. Jaukumo teikia neutralios spalvos, audiniai, faktūros, zoninis apšvietimas.

100 vietų restorano interjerą sukūrė architektas Vygintas Svidenis. Jis čia suprojektavo ir originalią apšvietimo sistemą, leidžiančią sukurti skirtingas nuotaikas. Erdvę maloniai suskaido interjero detalės, kolonos ir spalviniai sprendimai. Modernus, bet itin elegantiškas restorano interjeras svečiams kuria šventinę, iškilmingą nuotaiką, tad ypač tinkamas vestuvėms, banketams, įvairioms šventėms organizuoti. Daug grožio teikia dideli panoraminiai langai. Tokie langai, pro kuriuos atsiveria puikūs vaizdai į Birutės parką ir pyšynus, yra ir viešbučio pirčių komplekse (plaukiodamas baseine gali jaustis lyg atviroje gamtoje), bei konferencijų salėje – dėl to ši patalpa tampa labai erdvi ir įspūdinga, išskirtinė. Konferencijų salėje nuo senosios „Gabijos“ laikų yra išlikę odiniai pano, jie puikiai įsiliejo į dabartinį modernų interjerą.

Živilė Perelytė
Restorano nuotraukos
MENIU.LT