Naujienos

Kaip švęsti kitaip - netradicinės tradicijos
Iš ko Jums susideda žodis šventė? Pirmos mintys šaunančios į galvą daugeliu – stalas, vaišės, gėrimai, muzika/šokiai, vienas kitas žaidimas, torto dalinimas, išlydint svečius. Tačiau jau seniai vien gausus stalas nebesimbolizuoja gerovės ir svetingumo. Tad kaip atšvęsti iš tikrųjų KITAIP neįdedant labai daug pastangų, tačiau norimą šventės atmosferą susikuriant patiems?

Išduosime paslaptį. Nuo didelių organizacinių darbų ir vakaro scenarijų kūrimo, gelbsti gamta. Melancholiškai prisimenate vasarą ir sakot, kad – gelbsti jei oras geras? Nebūna blogo oro, būna tik netinkama apranga. Tad iš savo praktikos siūlome išbandytus švenčių organizavimo scenarijus. Jei Jūsų „požiūrio ribos“ plačios, pasinaudoję šiomis idėjomis, galite atšvęsti ir gimtadienį, ir saulėtą žiemos savaitgalį ar net vestuves.

Ugnis ir sniegas, pramoga ir pamoka
Kad būtų paprasčiau „netradicijos“ keliu galima eiti po truputį. Ar patikėtumėt, kad galima suderinti tradicinius šventės atributus su išskirtiniais vakarėlio elementais paverčiančiais jį įsimintinu? Galima. Siūlome sujungti skanaus maisto ragavimą ir jo gaminimą su profesionaliu virėju „pašonėje“, bendravimą su svečiais ir jų užimtumą – su komandinėmis rungtimis kulinariniame čempionate. Įspūdžius, kuriuos vakarėlio svečiai išsineš su savimi, galima suderinti su naujais įgūdžiais ir patirtimi įgyta šventės metu. Net šventę lauke galima suderinti su minusine temperatūra ir sniego pusnimis žiemos metu, jei vienas pagrindinių šventės „ingredientų“ – ugnis.

Netradicinį šventės scenarijų siūlantys gaminimo ant gyvos ugnies ekspertai „Barbekiu meisteriai“, prisipažįsta, kad jų vakarėliai neturi nieko bendro su banaliais amerikietiškais grilio kepimais, kuriuose svarbiausia pasipuikuoti nauja įranga ir pagaminti skanesnį mėsainį. „Dar nebuvo tokio vakarėlio, kad netektų dirbti „viršvalandžių“. Kai pradedame gaminti kartu su švenčiančiaisiais, nei jiems, nei mums nesinori sustoti“ – pasakoja „Barbekiu meisterių“ idėjinis sumanytojas Simonas Bieliajevas.

Scenarijus kartu labai paprastas ir originalus sprendimas, nereikalaujantis didelių pasirengimų, jei nuspręsite šventę organizuoti patys. Tuo pačiu „lankstus“ jei dėl organizavimo nuspręsite kreiptis į šios srities meistrus.

•    Yra du galimi grilio vakarėlio variantai. Nebijantiems aktyvios šventės, geriausias pasirinkimas – mini grilio čempionatai. Jų metu, priklausomai nuo žmonių kiekio, šventės dalyviai padalinami į komandas, kurios gali būti nuo 1 iki 10 žmonių. Kiekviena komanda gauna po profesionalų virėją, kuris padeda sugalvoti patiekalų idėjas, receptus ir galų gale, juos pagaminti bei apipavidalinti. Paruošti patiekalai keliauja komisijai, kurią sudaro kitų komandų atstovai, arba nešališka žiuri. Taisyklių galima susigalvoti įvairiausių, priklausomai nuo kompanijos: maisto patiekalai gali būti teminiai, galite rinktis vieną, pagrindinį ingridientą, kuris būtų visų patiekalų sudedamoji dalis. Čempionato nugalėtojų nominacijos gali taip pat gali būti įvairios, nuo originaliausio pateikimo iki komandos dvasios įvertinimo. Jei norite įvesti kūrybinių šou elementų – kiekvienai komandai galite duoti užduoti – originaliai pristatyti pagamintus patiekalus.
•    Jei norite tik mėgautis ant gyvos ugnies kepamo maisto kvapu, visą darbą už jus (t.y. maisto gamybą) gali atlikti barbekiu meistrai. Jei pageidaujate, barbekiu kepėjai gali vakaro svečius pamokyti: maisto marinavimo, kepimo/rūkymo/virimo ant gyvos ugnies subtilybių, sveiko gaminimo ant ugnies, gėrimų gamybos, prieskonių naudojimo ir t.t.

Jei manote, jog grilis išskirtinai vasaros atributas, įsivaizduokite, post Kalėdinės ar naujametinės anties, žąsies ar kalakuto kepimą, kartu su draugais gamtoje. Vien sniego ir ugnies derinys garantuoja išskirtinę šventę. Jei vis dėl to pasirodys per žvarbu, virėjai parinks tokį maisto ir gėrimų meniu, kad netruktų šilumos „iš vidaus“. Šventės vieta gali būti bet kur lauke, kur nepavojinga kūrenti ugnį. Tad išsirinkite vietą, pagal savo poreikius ir skonį, o jei neturite tam laiko, prašykite tų, kurie turi didesnę patirtį panašių renginių organizavime.
Svarbiausia – nenusistatykite sau griežtų ribų, nei dėl šventės vietos, nei dėl žmonių kiekio, nei dėl patiekalų idėjų.

 

“Pagauk kampą” improvizacijos vakarėlis
Gerai pažįstama kompanija nepamirštamą vakarėlį susiorganizuoti gali be jokių priemonių, tik su kūrybiškomis idėjomis. Ar esat matę nors vieną “Pagauk kampą” laidą ar “Kitas kampas” spektaklį? Išbandykite tokius improvizacijos teatrus draugų kompanijoje: nerežisuotos istorijos, kūrybiškos situacijos, populiariausių pasakų interpretacijos ir skirtingi žanrai…patikėkite, kartais tokių improvizacijų metu paskausta ir pilvus, ir žandikaulius, ir būną daug ašarų, žinoma, dėl galingų juoko protrūkių. Kad būtų smagu ir kitą diena – visas improvizacijas nufilmuokite, kad galėtumėte pasidaryti peržiūrą.

Svajonių žemėlapiai
Žiemos šventės, o ypatingai naujieji metai – laikas naujiems planams, pasižadėjimams, svajonėms ir norams. Į vakarėlį visi atsineškite perskaitytus, kokybiškomis iliustracijomis iliustruotus žurnalus, iš kurių išsirinktų iškarpų, klijuodami jas ant didelio balto lapo, susikurkite vizualinį svajonių žemėlapį. Klijuokite ten tai, apie ką svajojate ir norite pasiekti artimiausiais metais, tai bus motyvacinis vizualinis “spyris į užpakalį” ateinančius metus. Klijuokite pinigus, šalių į kurias norite nuvykti simbolius, laimingas poras, vestuvines sukneles, geriausius restoranus ir t.t. ir pan.

Prasmingi naujieji
Nebūtina laukti kitų metų, kad padaryti kažką prasmingo ar tapti geresniais. Suorganizuokite įsimintiną šventę ne sau, o vienišam kaimynui, sunkiai besiverčiančiai šeimai, slaugos namų pacientams, padėkite naujųjų metų vakarą ir sausio 1osios rytą gyvūnų prieglaudos savanoriams pasirūpinti benamiais gyvūnais.

Šventė ant parketo
Be maisto, dar vienas svarbus elementas, be kurio neapsieina nei viena, tikrai linksma, šventė – šokiai. Ar kompanija didelė ar maža, ar švenčiate paprasčiausią gimtadienį ar vestuves – šokiai visada išjudina ir sukuria ypatingai pakilią šventės dalyvių nuotaiką. Smagiausia, jog išmokti šokti (na bent jau pagrindinius žingsnelius) gali kiekvienas, o šokių pamokos gali tapti išskirtinio vakarėlio dalimi. Receptas geram šokių vakarėlio scenarijui:
•    Jei bijote, kad šventės svečius bus sunku „išjudinti“ iki šokių aikštelės – pasirinkite šventiniam vakarui visiem priimtiną temą, kurios viena iš dalių taps šokiai. Galite rinktis skirtingus laikmečius, šalis, kultūras, muzikos stilius. Šventės dalyviai, pradėję ruoštis vakarėliui dar prieš jo pradžią, labiau įsijaus į būsimą temą. Pagal išsirinktą temą galite derinti vakaro meniu, numatyti svečiams aprangos kodą, pasirūpinti dekoracijoms. Sukūrus reikiamą atmosferą – pamatysite iki šokių aikštelės nieko jėga tempti nereikės.
•    Šokių pamoka šventės metu skiriasi nuo įprastinės pamokos tuo, kad čia neturi būti jokio susikaustymo ar priežasties kam nors pasijusti nejaukiai. Ypatingai svarbu, kad už šokio mokymą atsakingi profesionalai būtų ne tik savo srities žinovai, tačiau mokėtų betarpiškai bendrauti su žmonėmis, o esant reikalui atlikti ir renginio vedėjo darbą. Šokių mokytojas turi mokėti dirbti su skirtingais žmonėmis, kiekvienam skirti vienodai dėmesio, kad renginio dalyviai įsitrauktų į bendrą veiklą ir maža to, vakaro pabaigoje jau mokėtų bent kelis pasirinkto šokio žingsnelius.
Kad visi renginio dalyviai įsitrauktų į šokių pamokas ir „pagautų azartą“, šventės metu šokių mokytojai pataria organizuoti mini varžybas. Tokiu atveju dalyviai suskirstomi į komandas, kurių kiekvieną moko skirtingi treneriai. Visi „naujai iškepti“ šokėjai mokinasi tą patį šokį, o vakaro pabaigoje, ar po nustatyto laiko, pristato šokį teisėjams, kuriais gali tapti šokių mokytojai.

(Ne)tradicinės tradicijos
Švenčių kultūra kiekvienoje šalyje įdomi tol, kol išlaikomi autentiški jos elementai. Tačiau galima būti išradingiems ir neatsisakant tradicijų. Užuot tarpušvenčiu keliavę nuo vieno stalo prie kito – sukvieskite visus draugus į snieguotą mišką, išsikepti žąsies ant grilio. Vietoj visą dieną trunkančio šventinio stalo paruošimo – pasirūpinkite maisto produktais ir receptais, o susirinkusiems svečiams į rankas įduokite įrankius – gaminkite maistą kartu. Švęsdami pobūvį restorane ar kavinėje – susipažinkite su virtuvės šefu, paprašykite vakaro metu išduoti skaniausių patiekalų gamybos paslaptis.
Senovės baltų žynių išmintis sako, kad gyvenimo kokybė priklauso nuo to, kaip mokame švęsti. Nuoširdus linksmumas, privilioja sėkmę, o dėkingumas - mus globojančias antgamtines jėgas. Kurkite savo tradicijas, bendraukite gyvai, skaniai valgykite ir nuoširdžiai švęskite.

Grįžti atgal

Parašykite komentarą:

Vardas*: El. paštas:
Komentaras*:
Taisyklės ir atsakomybė

Daugiau straipsnių šia tema:

Kovo 18-19 d. viešbučio „Radisson Blu” konferencijų centre Vilniuje vyks jau penktąjį kartą organizuojama Ann Wigmore sveikos mitybos konferencija. Pranešimus renginyje skaitys visame pasaulyje žinomi mitybos specialistai Brenda Davis, Jeffrey Smithas, Mladenas... Skaityti daugiau
Nėra sudėtinga suorganizuoti šventės stalą. Tereikia suplanuoti ir suderinti meniu, apskaičiuoti, kiek reikės gėrimų, pasirūpinti tinkamais indais... Kada atiduoti šaltus, kada karštus patiekalus ... Kaip sutaupyti, bet neprarasti kokybės... Kaip susodinti... Skaityti daugiau
Šią savaitę kulinarijos ir renginių studijoje “Čiop Čiop“ studijos vadovė ir tinklaraštininkė Urtė Mikelevičiūtė pristatė naujausias vestuvių tendencijas 2017-iems metams. Buvo išskirtos trys pagrindinės kryptys: boho, aristokratija bei minimalizmas. Skaityti daugiau
Vakar „Kempinski“ viešbutyje 13 virėjų, konditerių ir someljė bei vyno žinovų komandų kūrė saldžius stebuklus ir kovojo dėl „Auksinės šakutės“ įvertinimo. Septintą kartą vykusio Vyno ir deserto čempionato nugalėtojais tapo restorano „Stebuklai“... Skaityti daugiau
Visame pasaulyje populiarėjantis veganizmas neaplenkė ir Lietuvos. Į sparčiai augančią veganų bendruomenę jau atkreipė dėmesį verslas - prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia... Skaityti daugiau
Jau ateinantį pirmadienį, spalio 24 d. prabanga alsuojančiame „Kempinski“ viešbutyje šurmuliuos septintasis Vyno ir desertų čempionatas. Beveik rekordinis 20-ties – virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų – komandų skaičius sieks aukščiausio... Skaityti daugiau
Nepraleiskite progos sudalyvauti unikaliame visame pasaulyje - Vyno ir desertų derinių čempionate spalio 24-ąją dieną! Kurkite! Derinkite! Dalyvaukite ir nugalėkite! Septintąjį kartą nugalėtojais bus skelbiamos virėjų, konditerių ir someljė ar vyno žinovų... Skaityti daugiau
Unikali proga pavakarieniauti su nacionaline šefų rinktine ir būti nustebintais novatoriškais sprendimais, išradingais patiekalais, burnoje tirpstančiais naujais skoniais bei praplėsti žinias apie pasaulines gastronomijos madas. Vakarienė vyks Klaipėdoje, restorane... Skaityti daugiau
Ketvirtasis Kairėnų vasaros festivalis į pasimatymus su muzika kvies\čia birželio-rugpjūčio mėnesiais. Šiemet festivalis pristato dar įvairesnę ir spalvingesnę programą, kurią neabejotinai įvertins geros muzikos gurmanai. Šeši vasaros koncertai lyg šilto... Skaityti daugiau
Stokholmo parodų rūmuose balandžio 26-29 dienomis vyko paroda „Gastro Nord 2016“ - tai pirmaujanti bei galima sakyti vienintelė Šiaurės regionuose viešbučių, restoranų, viešojo maitinimo ir greito maisto įstaigų paroda. Skaityti daugiau
Kovo 2-3 dienomis Vyno klubas kviečia Jus į dvi dienas kupinas Pjemonto! Tai puiki ir reta proga susitikti su „Mauro Molino", „Produttori del Barbaresco", „Elvio Cogno" ir „Ca' dei Mandorli" vyninių atstovais ir paragauti „Barolo", „Barbaresco", „Barbera" bei... Skaityti daugiau
Atgaivinkime istorinę lietuvių virtuvę savo namuose ruošdami šventines vaišes! Kokia gi iš tiesų toji lietuviška virtuvė? Kas jai būdinga? Kas lėmė jos formavimąsi, darė didžiausią įtaką? Kaip ji keitėsi bėgant amžiams ir kokią ją turime šiandien?..... Skaityti daugiau
Š. m. lapkričio 9 dieną vyks šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas – tarptautinės virėjų, konditerių ir someljė varžybos, kuriose dalyvių komandos teisėjų komisijai pateikia specialiai varžyboms sukurtus vyno ir deserto derinius. Organizatoriai... Skaityti daugiau
Vestuvių fotosesija – individualus, labai asmeniškas ir netgi intymus procesas, kurio kūrime dalyvauja ne tik fotografas, bet ir patys jaunavedžiai. Dažnai itin daug pastangų skiriama tos vienintelės, gražiausios vietos svajonių fotosesijai paieškoms. „Vis dėlto... Skaityti daugiau
Penktadienį Vilniuje pirmą kartą vyksiančio John’o Lennon’o mini festivalio lankytojai bus kviečiami vaišintis užkandžiais, paruoštais pagal legendinio atlikėjo ir jo žmonos Yoko Ono receptus. Juos iš JAV turimų archyvų festivalio iniciatoriui –... Skaityti daugiau