Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Tikro vyno gamyba namuose? Įmanoma!

2015-01-25
Publicējiet savu rakstu

10 litrų vyno pasigaminti jums reikės:

  • 12 kg mėlynų vynuogių
  • 8 g. pektolininio fermento ZYMEX AROMA
  • 6 g. vyno mielių maistinių medžiagų NUTRISAL
  • 3 g. sausų vyno mielių ROUGE
  • 3 g. želatinos VINOFERM
  • 1 g. kalio pyrosulfito CAMPDEN
  • 30 g. stipriai skrudintų prancūziško ąžuolo drožlių

Priklausomai nuo sulčių sudėties:

  • Iki 1 kg gliukozės ar cukraus.
  • 15-50 g. rūgštingumo balanso FBN Vinoferm
  • 10-40 g. Rūgščių mišinio MIXACID Vinoferm

Reikalingos priemonės:

  • 20 litrų kibiro su dangčiu
  • 10 litrų sandaraus fermentacijos indo su oro vožtuvu
  • Rūgščių matavimo prietaiso ACIDOMETER ar pH matavimo juostelių
  • Hidrometro ar refraktometro
  • Indų dezinfekavimo priemonės „CIF Profesional 2 in1”

Vynuoges_vynas

Pačių vynuogių plauti nereikia, bet visus prietaisus ir įrankius būtina dezinfekuoti viso gamybos proceso metu.
Sutraiškome visas vynuoges ir sudedame į kibirą. Į misą įdedame priedus tokia seka: NUTRISAL, vėliau vandenyje ištirpintas vyno mieles ROUGE, pektolininį fermentą ZYMEX AROMA ir cukrų arba gliukozę. Naudodami hidrometrą pasimatuokite sulčių saldumą ir vadovaujantis hidrometro instrukcija, įdėkite cukraus tiek, kokio stiprumo vyną norėsite pasigaminti. Viską gerai išmaišykite, pridenkite indą ir laikykime kambario temperatūroje (apie 21 °C) 4-5 dienas, kol vynuogių sultys nusidažys sodria mėlyna spalva. Nepamirškime kas dieną reguliariai pamaišyti.

Po maceracijos proceso reikia išspausti sultis ir sureguliuoti rūgštis. Tinkamas rūgščių kiekis misoje yra 7-8 g. litre arba 3,7-4 pH. Rūgštingumą matuokite naudodami pH matavimo prietaisą ar ACIDOMETER. Jei trūksta rūgšties jos reikia įdėti naudojant MIXACID Vinoferm, jei jos per daug - sumažinti naudojant FBN Vinoferm. Būtina vadovautis proporcijomis nurodytoms ant produkto pakuotės. Paruoštas sultis supilti į sandarų, fermentacijai pritaikytą, indą ir palikti 3-4 savaitėm vėsesnėje kambario temperatūroje (apie 18 °C).

Pasibaigus fermentacijai, perpilkite vyną, nupildami ant indo dugno nusėdusias drumzles. Į vyną įdėkite kalio pyrosulfitą CAMPDEN, prancūziško ąžuolo drožles ir palikti vėsesnėje patalpoje (apie 14 °C). Laikykite sandariame inde su ne daugiau nei 5 proc. oro tarpu apie 2 mėnesius. Po brandos supilti želatiną, prieš tai ištirpintą vandenyje, gerai išmaišyti ir palikti vienai dienai vynui nuskaidrėti. Nuskaidrėjus išpilstyti į tarą, kurioje pateiksite vyną ant stalo: stiklinius butelius ar metalizuotus BAG-in-BOX maišelius.

Gero jums vyno, gerų draugų rate!

Ramūnas Pilvelis

Vyno gamybos priemones ir įrangą galite rasti: https://www.vitis.lt/