Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Virtuvės šefai kviečia mėgautis rudens gėrybių skoniais

2020-07-29
Publicējiet savu rakstu

Atėjus rudeniui, gamtai gausiai dovanojant daržoves, vaisius, grybus, uogas, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, sutelkdama bendraminčius, sukvietė restoranų virtuvės meistrus, skonių kūrėjus į susitikimą „Mėgaukimės rudens gėrybėmis kartu“ kaimo turizmo sodyboje „Karpynė“, apsuptoje žalumos ir vandens tvenkinių. Patyrę virtuvės šefai kartu su visuomeninio maitinimo partneriais ir vietiniais augintojais  pristatė sezono aktualijas, daržovių ir vaisių apdorojimą, išlaikant maistines medžiagas, renginyje vaišino gurmaniškais užkandžiais, dūmo aromato, ant kepsninių ruoštais patiekalais, akcentavo aplinkos tvarumo, atsakingo vartojimo svarbą, taip pat priminė ir apie higienos, maisto saugos keliamus reikalavimus. Meniškai raižytomis daržovėmis ir vaisiais renginį papuošė Vita Brūzgienė - pasaulio kulinarijos Olimpiados „IKA Culinary Olympics 2016“ sidabro medalio laimėtoja ir pasaulio kulinarijos čempionato „Culinary World Cup 2018“ aukso medalio laimėtoja.

LVVKA, bendradarbiaudama su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, skatina naudoti ir Lietuvos ūkininkų užaugintus produktus. Renginyje Lietuvos daržovių augintojų asociaciją atstovavo: Valdas Burnys, auginantis ekologiškus moliūgus, svogūnus, česnakus;  Abukauskų ūkis, siūlantis raugintas daržoves; Andrius Ladavičius  su Suvalkijos daržovėmis; Irma Šiaučiulienė pristatė liofilizuotus smidrus; „Merkio produktai“ vaišino  burgundiškomis sraigėmis, šviežiomis šilauogėmis, svarainiais.

Restorano „Karpynė“ virtuvės šefas Kęstutis Bartkus gamino vietoje užauginto karpio užtepėlę su kreminiu sūriu, rūkytos lašišos nugarėlių juostelėmis bei moliūgų drebučiais. Profesijos mokytoja Giedra Sadauskienė pasiūlė daržovių variaciją duonelėje: burokėlių duonelė arba moliūgų duonelė, „Sombrero“ daržovių keksiukas, daržovių pudingas, šparaginės pupelės jautienos šoninės juostelėje, mini morkytės troškintos granatų sultyse.

Lauko kepsninėje dūmo aromato sultingą lašišą su apelsinų sultyse marinuotomis kaliaropėmis, slyvomis su labrit ožkos sūriu, gardintą morkų-kokoso pieno kremu gamino Kęstutis Bartkus, restorano „Karpynė“ virtuvės šefas. Taip pat lauko kepsninėje ėriuko „rump“ su šviežiomis voveraitėmis, jaunomis bulvėmis, rūkytų pomidorų, kopūstų fricassee su pastarnokų confit kremu, lazdyno riešutais ir vyno karamėlėje marinuotomis bruknėmis paruošė Bernardas Anužis – „Geriausias Lietuvos virėjas 2018“ 3 v. laimėtojas. „Amandus desertinė“ konditerės Toma Mirinauskienė ir Rugilė Matulevičiūtė vaišino Choux su avietinio šokolado kremu, raudonu traškiu krakelinu, kokosinio kremo kepurėle ir avietinio šokolado dekoru, puoštu aviete. Svečiai skanavo „Petit-four“ šokoladinius mini pyragėlius, kuriuos gamino konditerijos meistrė Dovilė Valentienė - pasaulio kulinarijos Olimpiados „IKA Culinary Olympics 2020“ aukso medalio laimėtoja.

Renginio metu svečiai degustavo šešias „Canton tea“ arbatas, parinktas atsižvelgiant į patiekalų valgiaraštį. Prie žuvies ir daržovių buvo siūloma juodoji dūminė Lapsang Souchong ir lengva, gaivi žalioji Jade Green Tips iš Kinijos. Prie mėsos patiekalo – tamsi puer Coocked Puerh iš Yunnan provincijos ir šviesi Jade Oolong iš Taivano. Šios arbatos taip pat tiko prie kepinių bei desertų. Pabaigai buvo pasiūlyta atsigaivinti arbatomis be kofeino: afrikietiška raudonąja Wild Rooibos bei gaiviu trijų mėtų mišiniu Triple Mint. Svečiai taip pat mėgavosi ir namine vyšnių bei aviečių gira, kurią paruošė Giedra Sadauskienė.

Dėkojame  virtuvės šefams už entuziazmą, pasidalintą patirtį, žinias ir kūrybiškumą bei visiems partneriams, geranoriškai prisidėjusiems ir parėmusiems produktais. Renginio metu stiprindama įgūdžius, asistavo Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinių-padavėjų komanda. Nors maitinimo sektoriuje ir tvyro iššūkiai, skonių profesionalai ir gurmaniškos virtuvės mėgėjai kviečiami į aštuntą kartą kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija organizuojamą Lietuvos gastronomijos savaitę, kuri vyks š. m. lapkričio 2-8 d., siekiant vystyti aukštesnę maisto kultūrą, supažindinant su gastronomijos tendencijomis, atrandant unikalius virtuvių skonius, atskleidžiant šefų meistrytę, išskirtinumą, paskatinant vietinius svečius atsilankyti restoranuose.