Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Alumnato kavinėje ir kiemelyje šeimininkauja italai (Vilnius)

2004-07-20
Publicējiet savu rakstu

Žaižaruojantis Viduržemio jūros regiono spalvomis ir pietietišku temperamentu. Naujo šios vietos įvaizdžio kaltininkai - itališka kavinė baras „SoleLuna“ ir trys jo šeimininkai italai.

 

Prie baro būtinas italas
Prisimenantiems lakonišką aptarnavimą „Alumnate“, į „SoleLuną“, kurios pavadinimas lietuviškai skambėtų „saulėmėnulis“, verta užsukti vien dėl kontrasto. Pirma, kas krenta į akis ir maloniai nuteikia, - plati prie baro dirbančio žmogaus šypsena ir draugiškas „labas“ kiekvienam svečiui. Išlydima iš čia taip pat su dėmesiu bei lietuvišku „ačiū“.

 

„Jeigu prie baro nėra italo, šios vietos itališka vadinti negalima“, - šeimininkų išaiškintą taisyklę mini „SoleLuna“ administratorė Inga Vaitulionytė. Barmeno darbo vietą pakaitomis dalijasi visi trys kavinės savininkai.

 

Simonas Amidanis ir Robertas Febraris pasakoja esą draugai nuo neatmenamų laikų. Su trečiuoju dabartinio verslo partneriu Kristianu Džufredžiu jie susipažino prieš keletą metų viešėdami Vilniuje, kur šis mokėsi lietuvių kalbos. Prieš atidarydama „SoleLuna“ trijulė barmenų amatą krimto kursuose Italijos Parmos mieste. Su maitinimo verslu anksčiau yra susidūręs tik S.Amidanis, dirbęs senelio restorane Šveicarijoje. Jam kavinėje patikėti virtuvės reikalai. Ankstesnė R.Febrario veiklos sritis - kopiuterija, K.Džufredžio - turizmas.

 

Kiemelis - temperamentingiems vakarėliams

Senąją kavinę „SoleLuna“ primena nebent panašiu stalelių išdėstymu. Naujosios kavinės patalpos dekoruotos tokiomis spalvomis ir medžiagomis, kokių, tikėtina, XVII amžiuje statyti Renesanso stiliaus Alumnato rūmai dar nematė. Ryškūs oranžiniai ir geltoni sienų atspalviai derinti su šviesiai mėlynais akcentais. Būdingą Viduržemio jūros regiono statiniams koloritą dar labiau išryškina mozaikos lipdiniais puoštas baras ir salių arkų apvadai. Specialiai iš Italijos kavinei atgabenti originalaus dizaino šviestuvai.

 

Netrukus salėse bus eksponuojami dailės ir fotografijos kūriniai. Šiame pastate veikia Italų kultūros institutas, tad „SoleLuna“ sostinėje taps dar viena Italiją reprezentuojančia vieta.

 

Savaitgaliais čia ypač laukiama gero oro. Tuomet uždarame Alumnato kiemelyje iki ryto vyksta temperamentingi vakarėliai. „Aplinkui - administracinės patalpos, gyventojų nėra, kiemelyje skambanti muzika niekam netrukdo“, - tikina I.Vaitulionytė. Groti šokantiems po atviru dangumi į „SoleLuna“ kviečiamas turkų kilmės diskžokėjas  J.J. Jis vakarėlių svečius „vaišina“ itališka ir populiariąja šokių muzika.

 

30 kavos gėrimų
„Vietų, kuriose ruošiamos picos, Vilniuje nestinga. Tačiau italų virtuvė - ne vien picos. Norime parodyti kitą jos pusę“, - „SoleLuna“ valgiaraštį komentuoja R.Febraris.

 

Miltinių patiekalų gerbėjams jis siūlo paragauti kaskart su kitokiais priedais ruošiamų dienos makaronų (9,70), autentiškos receptūros bolonietiškos lazanijos (12 Lt) bei rinkinio itališkų sumuštinių, kurie jo tėvynėje dažnai ruošiami greitiems pietums. Tai skrebučiai „Botticelli“ su kumpiu ir mocarelos sūriu (4 Lt), Emilijos-Romanijos regione mėgstamos piadinos - storesnio „pado“ picą primenantys papločiai su įviairiais priedais (5 Lt), traškūs karštieji sumuštiniai brušetos, ruošiami su vietoje kepta duona, sūriu, grybais, pomidorais (4,50 Lt). Blynų mėgėjams bus patiekta plonųjų krepų su sūresniais ar saldesniais priedais (4-4,50 Lt).

 

„Italams kava - šventas reikalas“, - taip R.Febraris aiškina, kodėl kavinės valgiaraščio pradžioje atsidūrė 30 pavadinimų kavos gėrimų. Su grietinėle, pienu, sirupais bei stipriaisiais gėrimais ruošiamos kavos čia galima paragauti už 2,50-8 Lt. Iš kapučino kavai skirtų puodelių siūloma pasimėgauti ir karštu šokoladu (5,50 Lt), be to, smaližiai gali rinktis kelių rūšių uogų ir vaisių desertų bei pyragų (5-8 Lt), tarp jų ir savitos receptūros tiramisu, čia patiekiamą tik šviežiai pagamintą (5 Lt).

 

Savininkai sako, jog juos Lietuvoje kiek nuvylė skurdokas itališkų vynų asortimentas, vis dėlto „SoleLuna“ gėrimų meniu jų išvardyta net 23 - nuo taurėse patiekiamo „Rosso d'Italia“ (3,50 Lt) iki Rufino vyninės produkcijos - 140 Lt kainuojančių butelių su „Chianti Classico D.O.C.G.“

 

Ramunė Žukauskienė
Dainiaus Labučio nuotr.
„Laisvalaikio“ informacija:
http://laisvalaikis.meniu.lt