Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Šeštadienį Herkaus galerijoje - degustacija kavos gurmanams

2014-05-07
Publicējiet savu rakstu

Sakoma, kad kava turi daugiau poskonių nei vynas. Ekspertai fiksuoja, kad šis gėrimas pasižymi daugiau nei 1000 aromatų. Espresso kava šioje skonių jūroje užima garbingą vietą, nes priklausomai nuo kavos kilmės šalies, apdirbimo, skrudinimo, joje randama daugiau nei 600 įvairų aromatų. Gurkšnyje espresso galima pajusti šokolado, cinamono, gervuogių, kokoso, persikų, vyšnių bei dar daug kitų skonių ir aromatų.

Apie Centrinės ir Pietų Amerikos kavos skonius, kuriuos bus galima išbandyti degustacijos metu bei kaip paruošti aromatingos kavos puodelį, pasakoja „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas.

Pietų ir Centrinės Amerikos aromatai
Klasikinė kolumbiška kava (Pietų Amerika), kartu su aukštesnės rūšies kava iš Peru pasižymi saldžia rūgštele ir stipriu karameliniu saldumu, jaučiamas žemės riešutų skonis. Centrinės Amerikos šalyse (Kosta Rika, Brazilija) pagaminamoje kavoje aptinkama rudojo cukraus saldumo požymių, pereinančių į švelnaus šokoladinio ar sluoksniuotos tešlos su plutele sviestinį aromatą. Persipina vaisinis, švelnus kakavos ir prieskoninis aromatai, dominuoja švelni rūgštelė. Šio regiono kava turi bene labiausiai subalansuotą aromatą.

Kavos paruošimas
Espresso yra visos kokybiškai ruošiamos kavos pagrindas, nes jame atsiskleidžia geriausios aromato savybės. Paruošus puodelį espresso, iš jo gaminama juoda kava (Americano), cappuccino ir latte.

Americano kava
„Juoda kava dėl netinkamo paruošimo pasižymi ne tik dideliu kofeino kiekiu, bet ir prastu skoniu bei aromatu. Šios kavos mėgėjams yra ir gerų žinių. Juodą kavą galima paruošti Americano būdu, t.y. vietoj to, kad iš karto plikyti didelį kavos kiekį, galima paruošti puodelį espresso ar jų keletą ir užpilti pageidaujamu karšto vandens kiekiu. Tokiu būdu kava nepraranda savo skonio bei aromato ir galima mėgautis didesniu jos kiekiu“, - pasakoja „Kavos draugas“ vadovas A. Vainauskas.

Cappuccino
Cappuccino kavos pagrindas taip pat yra espresso, tačiau šį gėrimą vainikuoja pieno puta. Tradicinė tinkamai paruošta cappuccino kava išlaiko 1/3 espresso ir 2/3 pieno putos proporciją.

Cappuccino kavos „arkliukas“ yra tinkamai suplakta pieno puta. Jei puta paruošta tinkamai, ji būna „gyva“, spindinti ir saldi. Pieną perkaitinus, puta netenka savo konsistencijos bei saldumo.

Paprasčiausias būdas norint patikrinti, ar ragaujamas gėrimas yra paruoštas profesionaliai, cappuccino kavos puodelyje su šaukšteliu reikia pabandyti nubraukti pieno putą, kad pasimatytų kavos paviršius. Jei to padaryti nepavyksta - gėrimas paruoštas tinkamai.

Degustacijos, vyksiančios Herkaus galerijoje metu teks pasitelkti savo nosies, akių, liežuvio ir skonio receptorius, kurių pagalba galėsime susipažinti su įvairiais aromatais ir visapusiškai įvertinti ragaujamą kavą.

www.kavosdraugas.lt