Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Pokalbis su tinklaraščio „2 Virėjai“ autoriais: „Virtuvėje įvyko mūsų piršlybos“

2021-03-22
Publicējiet savu rakstu


Jeigu užklydote į šį straipsnį, tikriausiai mylite maistą, mėgstate gaminti bei domitės skirtingomis kulinarinėmis tradicijomis. Vis dėlto, pripažinkite, net ir „užkietėjusiam“ kulinarui kartais pritrūksta idėjų, ką gi naujo ir skanaus pasigaminti. Galbūt, kai kitą sykį susidursite su šia dilema, prisiminsite „2 Virėjus“ – tai beveik metus laiko gyvuojantis tinklaraštis, kuriame gausu įvairiausių receptų. Siūlau susipažinti su jo autoriais – Agne ir Martynu. Kalbamės apie judviejų meilę maistui, vienas kitam, naujų receptų gimimą ir, žinoma, tinklaraščio užkulisius.

Bendra veikla virtuvėje papildė poros santykius

„Mūsų gyvenimas sukasi virtuvėje: čia mes eksperimentuojame, išbandom naujoves; čia įvyko mūsų piršlybos (taip, taip, virtuvėje); čia praleidom paskutines valandas iki savo vestuvių ceremonijos beruošdami desertus. Nenuostabu, jog būtent virtuvėje kilo mintis rašyti tinklaraštį, kuris ne tik įkvėptų daugiau laiko praleisti virtuvėje, bet ir leistų susipažinti su patiekalų istorija, alternatyvomis, kitokiu maistu ir gyvenimu profesionalios virtuvės pašonėje su visais pliusais bei minusais“ – tokiais žodžiais savo tinklaraštyje „2 Virėjai“ prisistato Agnė ir Martynas. Pora pripažįsta, jog jie – tvirta komanda, kurios nariai atstovauja skirtingus maisto paruošimo būdus, technologijas. Mat Martynas – profesionalus virtuvės šefas, o Agnė –  dizainerė, save apibūdinanti kaip namų virtuvės atstovę. „Kai susipažinome, aš virtuvėje buvau visiškai naujokė, o ir Martynas – vos mokslus baigęs ir profesionalioje virtuvėje pradėjęs dirbti virėjas“ – pasakoja Agnė ir priduria, jog teigti, kad porą suvedė maistas – nebūtų teisinga. „Bendra veikla virtuvėje papildė mūsų santykius labai organiškai ir su laiku. Santykių pradžioje nė negalvojome prie viryklės stoviniuoti dviese. Tuo metu Martynas, nors ir būdamas kulinarijos pasaulio naujoku, mane supažindino su daugybe skonių, kurie dabar, praėjus beveik šešiems metams, jau atrodo įprasti. Iš tiesų, prisimindama pirmus Martyno žingsnius kulinarijoje, aš negaliu atsistebėti kiek daug jis patobulėjo ir kaip pasikeitė mūsų kasdienė mityba“.

Mintys, rašyti tinklaraštį, poros galvoje kirbėjo jau kurį laiką. Tačiau jas įgyvendinti Martynas ir Agnė ryžosi prasidėjus pirmajam karantinui: „Pirmojo karantino metu turėjome daugiau laisvo laiko, nes abu jį leidome namuose. Būtent tada sudėliojome paskutines detales ir pristatėme savo tinklaraštį, intensyviai kūrėme turinį“ – apie tinklaraščio pradžią pasakoja Martynas pridurdamas, jog dabar, antrojo karantino metu, darbai nėra sustoję. Atvirkščiai, jų net daugiau nei seniau, mat prisidėjo naujų receptų paieškos tinklaraščiui bei maisto rinkinių į namus gamyba.

„Esam du užsispyrę perfekcionistai – kartu tai ir padeda, ir retkarčiais trukdo“

„Kurdami receptus tinklaraščiui visuomet atsižvelgiam į vyraujančias kulinarijos tendencijas, tačiau nesistengiam prie jų prisirišti“ – apie darbo užkulisius pasakoja Martynas. Pasak jo, spontaniškai sukurtų ir įkeltų receptų – tik maža dalis. Turinį pora stengiasi gerai apgalvoti. Agnė savo vyrui antrina: „<...> dažnai susidarome idėjų sąrašą, kad nė viena mintis nepasimestų. Kadangi prie tinklaraščio reikalų galime prisėsti tik laisvadieniais, būna, jog per vieną dieną paruošiame net kelis receptus į priekį. Jeigu tai ne desertai, aš esu tik pagalbinė virtuvės darbuotoja ir fotografė – padedu surašyti receptūras, sutvarkau nuotraukas ir viską sukeliu į tinklaraštį. Už maisto gamybą ir kūrybos procesus beveik visuomet būna atsakingas Martynas“.

Tiesa, pora pripažįsta, kad ne visada darbai vyksta labai sklandžiai. Pasak Martyno, kiekvienas receptas reikalauja išties daug darbo, tad nenuostabu, jog kartais pasitaiko ir nesėkmių: „<...> tačiau visas jas priimam kaip pamokas. Ir nors į savo veiklą žiūrim rimtai, bet visuomet stengiamės, jog gamybos procesas vyktų su humoru ir gera nuotaika“. Jį papildo ir Agnė: „<...> negalim teigti, jog nesusiginčijam ir visuomet dėl visko sutariam. Tikriausiai gyventi absoliučioje harmonijoje būtų labai nuobodu. Kai ruošiami receptai nepavyksta, užsispiriam ir dirbam tol, kol „atkalam“ sistemą. Pavyzdžiui, keptą sūrio pyragą gaminom apie penkis kartus, kol rezultatas mus pagaliau pradėjo tenkinti. Tikrai buvo atvejų, kai pagaminti patiekalai nesuteikė tiek džiaugsmo, kiek tikėjomės, todėl receptai liko nepublikuoti. Esam du užsispyrę perfekcionistai – kartu tai ir padeda, ir retkarčiais trukdo.“

Tinklaraštis – tik pirmoji kelionės stotelė

Straipsnio pradžioje Martynas užsiminė, jog šiuo metu pora užsiima ne tik naujų receptų tinklaraščiui paieškomis, tačiau ir šventinių maisto rinkinių į namus gamyba. Apie šią „2 Virėjai“ veiklą plačiau pasakoja Agnė: „Niekuomet neslėpėme – tinklaraštis buvo pirmoji „2 Virėjai“ kelionės stotelė, nuo kurios turėjome pradėti. Mūsų profesinės ambicijos yra gerokai aukštesnės nei naujo recepto įkėlimas, tačiau, viską darant savo jėgomis, idėjas, galimybes bei ateities planus reikia įvertinti bei žengti nors ir mažais, bet užtikrintais žingsneliais. Vienas jų buvo šventinių užkandžių rinkinių pristatymas“. Mergina pasakoja, jog įteikiant pirmąsias maisto dėžutes klientams drebėjo net kojos: „ <...> tačiau gauti puikūs atsiliepimai leido šiek tiek daugiau mums pasitikėti ne tik savimi, bet ir pasirinkta veiklos kryptimi. Sakėme, jog būsim laimingi, jeigu parduosime apie trisdešimt rinkinių ir nenukeliausime „į minusą“. Tačiau gavosi taip, jog iki Naujųjų metų teko skaičiuoti užsakytų dėžučių kiekius šimtais“.

Supratę, jog šventinių maisto dėžučių rinkiniai jų tinklaraščio sekėjus išties domina, pora nusprendė sukurti ir specialų Valentino dienos meniu. „Atsižvelgdamas į darbo patirtį įvairiuose restoranuose, žinau, ką žmonės didmiesčiuose dažniausiai mėgsta ragauti. Taip pat, kurdami meniu, patys save pastatėme į klientų vietą ir galvojome, ką ypatingą vakarą norėtume valgyti. Svarstėme įvairius scenarijus kaip sukurti keturių patiekalų vakarienę lyg restorane, kuriai pabaigti ruošti reiktų minimalių pastangų. Ir mums pavyko!“ – apie valgiaraščio gimimą pasakoja Martynas. Specialios Valentino vakarienės gana greitai buvo išgraibstytos, na o tie, kurie spėjo užsisakyti, romantiško vakaro metu mėgavosi net penkių patiekalų vakariene: „apšilimu“ – namine raugo duonele su žolelių sviestu, dviem užkandžiais: tartaletėmis su rikotos kremu ir vytintais pomidoriukais bei lašišos kapotiniu su ruginiu krekeriu, pagrindiniu patiekalu: sous vide jautienos didkepsniu arba anties krūtinėle su karamelizuotomis šakninėmis daržovėmis, bulvių piurė, demi-glace padažu ir dukkah pabarstuku, bei desertu – karštu šokoladiniu pyragėliu su vyšnių ir brendžio compote.

Pasiūlymai: ką verta pasigaminti namuose?

Nors pastarosiomis dienomis karantinas po truputį atlaisvinamas, įprasto gyvenimo dar teks šiek tiek palaukti. Na, o nuolat sėdint namuose gali pristigti idėjų, ką gi skanaus ir nesudėtingo pasigaminti. „Top receptas – tai žaliųjų citrinų pyragas su jogurto kremu. Labai lengvai paruošiamas receptas, kuriam dar nė vienas neatsispyrė.“ – būtent šį desertą rekomenduoja išbandyti Martynas. Receptą galima rasti 2virėjai.lt.  Na, o Agnė siūlo paskaitinėti įrašą „Šefo šeimos vakarienės per 40 minučių“: „Mano nuomone, tai viena geriausių mūsų publikacijų, kurioje iš septynių skirtingų receptų bent vieną, sau tinkančią, idėją ras kiekvienas.“