Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vokiškas obuolių vynas „Ebbelwoi“

2011-09-19
Publicējiet savu rakstu

Obuolių vynas (arba Ebbelwoi) kilęs iš Frankfurto rajono, vadinamo Sachsenhausen. Pvz. Miunchene nuo seno paplitusi tradicija mėgautis alumi šaunių bičiulių kompanijoje gamtoje. Sachsenhausen pirmenybė teikiama obuolių vynui. Ebbelwoi pilstomas iš didelių molinių ąsočių, vadinamų Bembel, į raštuoto stiklo stiklines, kuriose telpa 0,3 l šio gėrimo.

Stiklinės yra uždengiamos mediniais dangteliais, papuoštais raižiniais, monetomis ar net artimųjų fotografijomis. Niekas, net Frankfurto gyventojai, nežino, kodėl taip yra daroma ar tai yra tradicija, ar tiesiog praktiniai sumetimai. Galbūt todėl, kad į stiklinę neprikristų lapų ar nepriskristų musyčių, kurios labai mėgsta rūgusius vaisius. Tačiau Ebbelwoi geriamas ne tik gamtoje, bet ir kavinėse.

Tie, kurie obuolių vyno ragauja pirmą kartą, dažniausiai pasako, kad jis aštrus ir sausas, bei padaro išvadą, kad jo nemėgsta. Tačiau antra ir trečia stiklinės šią nuomonę paprastai pakeičia. 5,5 proc. alkoholio obuolių vynas, labiau panašus į sidrą, gaminamas iš kruopščiai atrinktų obuolių. Obuoliai yra vertingas maisto produktas, ypač, jei tai švieži, chemiškai neapdoroti obuoliai - juose gausu natūralių mineralinių medžiagų bei rūgščių.

Vokietijoje obuolių vyno gamyba prasideda nuo derliaus nuėmimo rugsėjo pradžioje. Spaudimui skirti obuoliai dažniausiai purtomi nuo medžių ir tą pačią dieną surenkami rankomis (krituolius visada rekomenduojama kuo greičiau surinkti ir apdoroti, nes po kelių dienų jie gal pradėti pūti). Tvirtuose, sultinguose vaisiuose turi būti nustatytas (išmatuotas) kiekis cukraus ir rūgščių.

Pirmojo gamybos etapo metu obuoliai paverčiami mase ir išspaudžiamos šviežios (be alkoholio) sultys. Prieš fermentuojant, nustatomas obuolių sultyse esantis cukraus ir rūgščių kiekis. Fermentacijos metu, kuri vyksta nuo 4 iki 6 savaičių, cukrus virsta alkoholiu ir anglies dvideginiu. Po to sultys perpilamos į statines, kuriose fermentuojamos iki pat gruodžio.

Natūraliausias bei geriausias obuolių vyno skonis ir kvapas išryškėja jį geriant 12 laipsnių temperatūros ar lengvai atšaldytą. Prie Ebbelwoi paprastai patiekiamas specialus sūris „Handkas mit Musik“.

MENIU LT informacija, parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka

2011 09 19