Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kanarų salų virtuvė – kokių patiekalų verta paragauti?

2023-02-23
Publicējiet savu rakstu

Didingi kalnai, dramatiški skardžiai, visus metus džiuginantis pavasariškas klimatas, pasakiško grožio paplūdimiai, vaizdingi tarpekliai, jaukūs miestai – tokios yra Kanarų salos. Ne veltui lietuvaičiai taip mėgsta atostogauti šiame, netoli Afrikos krantų esančiame, Ispanijai priklausančiame salyne. Vis dėlto, norime atkreipti dėmesį – nors Kanarų salos ir priklauso Ispanijai, tradiciniai valgiai čia kiek kitokie nei žemyninėje dalyje, mat Kanarų virtuvei didelę įtaką padarė pirmieji salų gyventojai – guančiai.

Planuojate kelionę į Kanarų salas? O gal tiesiog domitės pasaulio gastronomija? Jei taip, šis straipsnis skirtas būtent jums –  pristatome Kanarų salų virtuvės patiekalus, kuriuos, viešint šiame rojaus kampelyje, paragauti išties verta.

 

Papas arrugadas – bene populiariausias Kanarų salų patiekalas

Esate didelis bulvių gerbėjas? Jei taip, viešėdami Kanarų salose tiesiog privalote paragauti šių salų tradicinio patiekalo – papas arrugadas. Tai – jaunos bulvytės, kurios su lupenomis verdamos itin sūriame vandenyje. Įdomu tai, jog seniau vietiniai jas virdavo iš vandenyno pasisemtame vandenyje, tačiau šiais laikais naudojamas paprastas krano vanduo, kuris stipriai pasūdomas.

Išvirusios bulvytės paliekamos „pailsėti“, kol ant jų susidaro druskos luobelė. Įprastai šis patiekalas patiekiamas su specialiu aštriu raudonuoju padažu – mojo.

Iš pirmo žvilgsnio, papas arrugadas – itin paprastas patiekalas. Tačiau išties labai gardus. Jei viešėsite Kanarų salose, rekomenduojame išbandyti.

 

Puchero canario – tradicinis troškinys

Mėgstate sotų, namus primenantį maistą? Jei taip, viešėdami Kanarų salose paragaukite tradicinio troškinio – puchero canario. Įdomu tai, jog kiekviena šeimininkė ar restorano šefas šį troškinį gamina kiek kitaip, improvizacijos nestinga. Visgi, troškinio pagrindą dažniausiai sudaro mėsa (vištiena arba kiauliena), avinžirniai, kukurūzai, šparaginės pupelės, morkos, kopūstai, saldžiosios bulvės, paprastos bulvės, moliūgai, cukinijos, chorizo dešra ir kriaušės. Papildomo skonio patiekalui suteikia česnakai, kuminas bei šafranas.

Reikia pripažinti, dažnai šis troškinys neatrodo lyg iš žurnalo katalogo. Tačiau kartais ne išvaizda svarbiausia. Skonis – kiek nostalgiškas, primenantis namų jaukumą bei šilumą.

 

Sancocho canario – patiekalas mėgstantiems žuvį

Kanarų salų krantus skalauja Atlanto bangos. Tad nenuostabu, jog vietinių gyventojų mityboje jūros gėrybės užima svarbią rolę.

Sancocho canario – tai tradicinis troškintos žuvies patiekalas, kurio kilmė būtent Kanarų salos. Receptas – gana paprastas: žuvis (dažniausiai ešerys) troškinama kartu su bulvėmis ir saldžiosiomis bulvėmis. Patiekalas patiekiamas su mūsų jau minėtuoju mojo padažu bei gofio – iš miežių bei kukurūzų miltų išvirtu garnyru.

 

Queso asado con mojo – keptas sūris

Jau tikriausiai spėjote suprasti, jog Kanarų salų virtuvės patiekalai gaminami itin paprastai ir greitai. Svarbiausia – kokybiški produktai ir protingas jų tarpusavio derinimas.

Ne išimtis ir queso asado con mojo – užkandis, kuris pagaminamas vos per kelias minutes. Pagrindinis ingredientas – sūris, kuris supjaustomas nedideliais gabalėliais ir kepamas orkaitėje ar krosnyje. Sūrio pasirinkimas priklauso nuo restorano šefo – vieni renkasi baltą  ir minkštą ožkos sūrį, kiti – pusiau kietą karvės sūrį. Pasirinkimui įtaką daro ir restorano lokacija, mat skirtingos Kanarų salos garsėja savo vietiniais sūriais.

Keptas sūris gardinamas mojo padažais. Mūsų  jau minėtuoju raudonuoju mojo, kuris kiek aštresnis. Arba žaliuoju – tai padažas, kuris gaminamas iš kalendrų, petražolių, alyvuogių aliejaus, česnakų, saldžiųjų paprikų bei acto. Keptas sūris ir prie jo puikiai priderintas padažas... Kas gali būti geriau?

 

Conejo en salmorejo – triušiena

Conejo en salmorejo – tai tradicinis ispaniškas patiekalas, kilęs iš Kanarų salų. Pagrindinis ingredientas – triušiena, kuri pirmiausia marinuojama, o vėliau troškinama kartu su kitais ingredientais: alyvuogių aliejumi, baltu vynu, raudono vyno actu, paprikomis bei prieskoniais, tokiais kaip kmynai, čiobreliai, paprikos milteliai ir pan. Beje, į troškinį dažnai dedamos ir triušio kepenėlės.

Mėsa troškinama padaže, kol tampa minkštutėlė. Dažniausiai patiekiama tame pačiame inde, kuriame ir buvo troškinama. Garnyrui pasiūlomos bulvytės papas arrugadas, apie kurias jau pasakojome šiame straipsnyje.

 

Bienmesabe – tradicinis desertas

Įvairiausių skanumynų Kanarų salose nestinga: nuo originalių kepinių iki kremų ar pudingų. Į šį straipsnį nusprendėme įtraukti, mūsų nuomone, ypatingą desertą – biemesabe. Diskutuojama, kokia šio skanėsto kilmė: vieni sako, jog tai tikrų tikriausiais Kanarų salų valgis. Kiti teigia, jog deserto receptūrai didelę įtaką turėjo Artimųjų rytų virtuvė. Nepaisant to, viešint Kanaruose šio saldumyno tikrai vertai paskanauti.

Jis gaminamas iš maltų migdolų, medaus, kiaušinio trynių, cinamono, cukraus sirupo bei citrinos žievelės. Įdomu tai, jog deserto konsistencija gali skirtis – vienur jis patiekiamas kaip pyragas, kitur – kaip tirštas padažas. Tačiau beveik visada šalia pūpso ledų kaušelis. Paragauti tikrai verta!