Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Linas Adomaitis: „Žmogui reikia visko, nes jis yra ir mėsėdis, ir žolėdis“

2009-04-22
Publicējiet savu rakstu

Vos prieš mėnesį grįžęs iš kelionės po Tailandą, dainininkas ir muzikos prodiuseris Linas Adomaitis sako, kad atitrūkti nuo darbų bent mėnesiui yra būtina. Net jei dirbi mylimą darbą, be pertraukos ar atostogų gali atbukti ir nugrimzti į rutiną. Šiemet Linas Adomaitis kartu su savo drauge išmaišė kone visą Tailandą, užsukdami į mažus miestelius, kaimelius ir net žemėlapyje nepažymėtas salas. Dainininkas prisipažįsta, jog jį labai sužavėjo tailandiečių virtuvė.

Kokių prieskonių parsivežei?

Geriausias prieskonis, tinkantis ir sriubai, ir troškiniui, ir net gaivinantiems gėrimams pagardinti, yra citrinžolė! Tai unikalus prieskonis, apie kurį sužinojome Tailande, mėgaudamiesi tailandiečių virtuvės skanumynais. Pavyzdžiui, Tom Yam sriuba gardinama ne tik citrinžole, bet ir žaliosios citrinos lapais, aitriąja paprika, gal net trijų rūšių imbieru.

Ko skanaus teko ragauti?

Apie šio krašto virtuvę galima pasakoti labai daug ir ilgai. Didžiausia dilema – pasirinkimas, nes gausiame meniu – apie 200 patiekalų, kurie visi tokie skanūs. Kartais tekdavo užsimerkti ir durti pirštu į meniu.

Ar jau panaudojai parsivežtas gėrybes?

Parsivežtus prieskonius (citrinžolę, aitriąsias paprikas, žaliosios citrinos lapus ir daugelį kitų) naudoju gamindamas savo firminę pomidorų sriubą bei kepdamas žuvies kepsnius. Beje, Tailande pasisėmiau kulinarinių idėjų. Geriausias žuvies paruošimo būdas – išimti jos vidurius, išvalyti ir prikimšti citrinžolės, imbiero ir česnako. Nelieka jokio šalutinio žuvies kvapo, o skonis – tiesiog pasakiškas!

Ar esi išrankus maistui?

Nesu labai išrankus – valgau beveik viską. Porą metų buvau vegetaras. Tuomet buvau išrankesnis. Dabar laikausi nuomonės, kad žmogui reikia visko, nes jis yra ir mėsėdis, ir žolėdis. Taigi valgau viską, bet su viena sąlyga – maistas turi būti ekologiškas, švarus ir ką tik pagamintas.

Dažniau valgai mieste ar namuose?

Labiau mėgstu sukiotis virtuvėje ir gaminti šeimynykščiams bei sau, nei lėkti į miestą ir ten valgyti nežinia iš ko pagamintą maistą. Šiais laikais, kuomet didžiąją maisto pramonės dalį sudaro hormoninės modifikacijos ir nitratinės kilmės maistas, prisodrintas visokiausių E, geriausia yra produktus pirkti iš patikimų ūkininkų ir gaminti namuose.

Kaip prasideda Lino rytas?

Rytas be arbatos – sugadintas rytas. Pusryčiai ne per daug sotūs ir ne per daug sunkūs. Didžiausias krūvis skrandžiui tenka per pietus. Svarbiausia, kad būtų skanu. Dar labai mėgstu šviežiai išspaustas apelsinų sultis. Kava – dievų gėrimas, kuriuo mėgaujuosi saikingai.

Mėgstamiausia virtuvė ir patiekalas?

Prieš kelis metus labai pamėgau japonų virtuvę. Man patinka ir tinka sušiai. Mėgstu, mėgaujuosi... Kai svečiavausi Tailande (beje, tailandiečių virtuvė taip pat puiki), teko kalbėtis su viena virėja kine, kuri man pasakė, kad viena populiariausių pasaulyje yra kinų virtuvė. Tailando virtuvė išsiskiria įvairiais skoniais, kvapais ir prieskoniais, o japonų virtuvė – pati geriausia pasaulyje, nes tai, kas mažiausiai apdorojama karštyje, neapsunkina organizmo ir neapkrauna minčių. Apie europiečių virtuvę ji kalbėjo skeptiškai, neva tai per daug apdorotas ir per daug kaloringas maistas – toks rytiečiams netinka, nes nuo jo greitai tunkama. O pats puikiausias desertas man – šviežių vaisių salotos!

Kokių patiekalų pasiilgsti Lietuvoje?

Lietuvoje dažniausiai valgau ant žarijų keptą mėsą, mamos cepelinus, savo virtas sriubas ir kitus eksperimentinius virtuvės šedevrus... Labiausiai pasiilgstu vasarą ant laužo verdamos košės, kurią verdu turistaudamas. Ant laužo gamintas maistas man, ko gero, pats skaniausias pasaulyje. Niam.

Ko visada turi šaldytuve?

Mano šaldytuve visad yra lašinių. Kaimiški lašiniai gelbsti ekstremaliomis situacijomis. Smulkiai supjaustyti ir paspirginti keptuvėje jie puikiai pagardina košę arba virtas bulves, o be jokių prieskonių keptai mėsai suteikia specialų aromatą.

Elena Germanovič
Nuotraukos: iš asmeninio L. Adomaičio archyvo
Meniu.lt informacija