Prancūzijos gyventojai nuo seno garsėja giliomis vyndarystės tradicijomis. Jų gaminamas vynas dėl savo nekintančios kokybės ir puikaus skonio vertinamas visame pasaulyje. Tad nieko nuostabaus, kad šias ilgametes tradicijas ryžtasi pamėginti pritaikyti ir degtinės gamyboje. Tai visiškai pasiteisino – pagamintas produktas, kurio kokybė ir skonis ne tik geri, bet ir išlieka pastovūs metai po metų.
Degtinė „Sobieski“ pagaminta, pritaikius prancūzų vyndarių metodiką. Jos esmė – kontroliuojamo kilmės regiono principas, kai žaliava gėrimui gaminti išauginama viename regione, viename lauke, vieno šeimininko. Laukas kasmet vienodai dirbamas ir prižiūrimas, o degtinė gaminama visuomet toje pačioje varykloje. Be to, visas procesas skrupulingai kontroliuojamas nuo pirmojo rugio grūdo iki galutinio produkto pateikimo vartotojams. Tai garantuoja, kad net iš skirtingų metų grūdų derliaus pagaminta „Sobieski“ degtinė visuomet išliks pastovaus skonio bei aukštos kokybės.
Nors „Sobieski“ gamybai pritaikytos prancūziškos vyndarių tradicijos bei receptūra, tačiau ši degtinė turės ir ryškų lietuvišką akcentą. Visos šio alkoholinio gėrimo sudedamosios dalys – rugiai, iš kurių varomas spiritas, ir vanduo – lietuviškos, o varykla taip pat priklauso „Vilniaus degtinei“.
Šiai kilmingai degtinei suteiktas jos vertas pavadinimas „Sobieski“. Janas III Sobieskis (1629-1696) – garsus karvedys, Abiejų Tautų Respublikos valdovas XVII amžiaus pabaigoje į dar gan barbariškus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos Karalystės dvarus atnešęs europietišką kultūrą ir papročius. Po jaunystės studijų, būsimasis dviejų valstybių valdytojas, kaip ir buvo įprasta to meto didikams, daug keliavo po Angliją, Nyderlandus, Prancūziją, Vokietiją. Jis palaikė proprancūziškas partijas, be to, buvo vedęs prancūzę Mariją Kazimierą d’Arquien del la Grange, kuri taip pat nemažai prisidėjo prie europietiškos kultūros, papročių ir mados tendencijų atsiradimo bei įsitvirtinimo to meto Lietuvos ir Lenkijos dvaruose.
Naujoji kilminga, švelnaus ir rafinuoto skonio lietuviška degtinė „Sobieski“, lygiai taip pat kaip ir jos „krikštatėvis“ prieš daugiau nei tris šimtmečius, siekia sukurti Lietuvoje europietiškas stipriųjų gėrimų vartojimo tradicijas ir parodyti, kad ne tik vynas, bet ir degtinė gali vadintis kilmingu gėrimu.
Naujas degtinės gamybos tradicijas Lietuvoje diegiantis Prancūzijos koncernas „Belvedere“, kaip patikimus partnerius Lietuvoje pasirinko Akcinę bendrovę „Vilniaus degtinė“. Būtent šiai įmonei ir buvo patikėta pagal XIX amžiaus receptą gaminti kilmingą „Sobieski“ degtinę mūsų šalyje.
Pagrindinį „Sobieski“ degtinės komponentą rugius – koncerno „Belvedere“ ir „Vilniaus degtinės“ atstovai rinkosi labai kruopščiai. Tinkami grūdai buvo rasti Anykščių rajone netoli Viešintų kaimo. Čia juos su meile augina ūkininkas Antanas Abraškevičius. Be jų šio gėrimo gamyboje taip pat naudojamas tyras vanduo, kurio pastovi kokybė garantuojama specialia filtravimo bei minkštinimo technologija.
„Sobieski“ degtinė unikali dar ir tuo, kad jos gamyboje be spirito ir vandens nėra jokių priedų. Daugelio kitų degtinių gamybai, siekiant pagerinti jų skonį, naudojami įvairūs priedai.
„Sobieski“ degtinės receptas, gamybos principas ir technologija yra tokie išgryninti, kad gautam gėrimui jokios priemaišos nebereikalingos. Jo skonis pats savaime yra ypatingas“, - pabrėžė AB „Vilniaus degtinė“ marketingo direktorius Laurynas Miškinis.
UAB "Vilniaus degtinė" ir Meniu.lt informacija