Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lietuviai vėl atranda priešpiečius (Vilnius)

2011-02-02
Publicējiet savu rakstu

Britanijoje žmonės nuo seno traukia iš portfelių sumuštinius ir pietauja darbo vietoje. O pietaujama namie, tie pietūs kartu su pusryčiais ir sudaro pagrindinį dienos racioną, o darbe tik šiaip užkandžiai prieš pietus, kitaip tariant lunch. Paskutinis londonietiško lunch  mados klyksmas – sumuštinius siūlančių užkandinių tinklas Pret a Monger, prie kurio užkandinių nuolat nutįsta eilės. Jų paslaptis – ypatingai gerai subalansuotas duonos ir likusių ingredientų santykis, visad naudojami tik tos pačios dienos produktai ir angliška rusva duona.

Italijoje darbo metu taip pat tenkinamasi sumuštiniais ir kava, o rimtai pietaujama namie. Tačiau toks užkandžiavimas toli gražu ne vienų anglų ar italų išradimas. Panašūs ir skandinavų, ispanų valgymo įpročiai. Danai į darbą dažnai nešasi sumuštinius su juoda duona, dešra ir sūriu ir retai kada apsieina be savo mėgiamo padažo su džiovintais svogūnais. Dažnai valgoma tiesiai prie darbo stalo. Panašiai valgo ir amerikiečiai jų garsusis McDonalds jau seniai tapo greito maisto sinonimu.

Lauknešėlis artojams
Prieš kokius 70 metų priešpiečius valgydavo ir Lietuvoje. Darbininkai į dėžutes įsidėdavo duonos, sūrio, dešros, pieno, kokį sausainį ar džiūvėsį, mokinukai kuprinėse nešdavosi mamų suteptus sumuštinius,  tarnautojai tenkindavosi iš namų atsineštais sumuštiniais ar greitai ko nors užkąsdavo valgyklose. Priešpiečius valgė ir Lietuvos kaime. Juk garsiojo lauknešėlio, kurį šeimininkės siunčiamas artojams ar šienpjoviams į laukus atnešdavo piemenukas, kitaip nei priešpiečiais nepavadinsi. Žiemą vyrai važiuodami į mišką kirsti medžių taip pat šio bei to pasiimdavo užkąsti: tai būdavo sūrio galas, lašinių gabalėlis, duonos kriaukšlė, kartais koks svogūnas ar česnako skiltelė, štai jums ir medkirčių priešpiečiai.

Priešpiečiai buvo užmiršti po Antrojo pasaulinio karo, kai fabrikuose atsirado darbininkų valgyklos, o bet kuri rimtesnė įstaiga turėjo savo bufetus. Tais laikais visi dirbantieji turėdavo vienos valandos trukmės pietų pertrauką, per kuria suspėdavo ne tik papietauti, bet ir susitvarkyti nemažai asmeninių reikalų. Išeiti anksčiau pietauti ar po pietų pavėluoti pusvalandį nebuvo laikoma didele nuodėme.

Atgavus nepriklausomybę, tradicija ilgai pietauti viduryje darbo dienos liko.

Pirmieji šią tvarką keisti pabandė Lietuvoje veikiančių užsienio kompanijų vadovai, niekaip negalėję susitaikyti su mintimi, kad darbo dienos viduryje darbuotojai valandą praleidžia vaikštinėdami po kavines, lankydami parduotuves ir pan.  Šiandien jau daugelyje progresyviai valdomų įmonių pasistiprinimui skiriamas tik pusvalandis. Nors ši pertrauka ir toliau kartais pietų, tačiau iš esmės ji skirta priešpiečiams. Jos metu darbuotojai spėja šiek tiek užkąsti, išgerti kavos ir pasirengti antrajai darbo dienos pusei. Paklausa gimdo pasiūlą, vis labiau populiarėja greitai ir sveikai užkąsti siūlančios maitinimo įstaigos.

California Lunch
Vilniuje, Subačiaus gatvėje, šalia Ramada viešbučio įsikūrusio baro California savininkai taip pat pastebėjo besikeičiančius tautiečių mitybos įpročius ir pradeda siūlyti priešpiečius. Kadangi baras vadinasi California, tai tiesiog California Lunch.

„Pastebėjome, kad vis daugėja skubančių žmonių, kuriems norisi greitai ir skaniai pavalgyti ir eiti toliau dirbti, – sako Marius Šiškauskas, California direktorius. Jo nuomone, žmonės pradeda vertinti laiką ir nebeleidžia sau ilgai pietauti dienos metu.

California Lunch tai – kelių rūšių submarinai (su kiaulienos sprandine, vištiena, tunu, krabų mėsa bei daržovėmis) ir kasdien vis kita sriuba. Anot p. Šiškausko, šie priešpiečiai visų pirma skirti tiems žmonėms, kurie yra susipažinę su priešpiečių kultūra, o pagrindinis jų koziris – kokybė, nes Californijoje kasdien verdama tikra sriuba, nenaudojami jokie skonio stiprikliai, magiški sultinio kubeliai ir kiti pigūs sintetiniai pakaitalai. Tą patį galima pasakyti ir apie sumarinus. Prancūziški batonai kepami vietoje, naudojama kokybiška nemalta mėsa ir tik šviežios daržovės. Paragauti California Lunch būtų pravartu ir skeptikams, vien tam, kad įsitikintų, jog ir priešpiečiai gali būti sveiki, kokybiški ir gardūs. Ir dar vienas privalumas – California Lunch galima išsinešti su savimi.

O tiems, kas vis dar tebegalvoja, kad submarinas tai tik povandeninį laivą primenantis sumuštinis, vertėtų užsukti į California vasario 14 d. ir patiems įsitikinti ką galima pagaminti šv. Valentino dienos proga turint šiek tiek išmonės ir nebijant kulinarinės rizikos.

Tai turėtų padaryti įspūdį ir ciniškiems širdžių ėdikams, ir egzaltuotoms romantikėms.

Baras California tel.: +370 652 65 551; Subačiaus g. 2, Vilnius.

Baro California informacija