Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kiek riekia žinoti apie šampaną?

2012-09-21
Publicējiet savu rakstu
Vartotojas, paėmęs žinomo gamintojo šampano butelį prekybos centre, galinėje etiketėje geriausiu atveju perskaitys, iš kokių vynuogių veislių jis padarytas, bet veikiausia neras nieko, kas sakytų, iš kokių derlių vynų  jis sumaišytas, kada iš jo buvo pašalintos mielių nuosėdos.

Kodėl  ši informacija svarbi šampano gėrėjui? Pirma, reikia žinoti, kad po kelių metų, o kai kada ir po dešimtmečių išlaikyto šampano nuosėdų pašalinimo, laikino kamščio atidarymo metu vynas patiria šiokią tokią oksidaciją. Po šio etapo uždarius jį medžio kamščiu butelyje prasideda visai kiti brendimo procesai nei buvo sąlytyje su nuosėdomis. Per laiką šampanas įgyja svarumo, duonos, kepinių, egzotinių vaisių, grybų aromatų. Tokio šampano išlaikymo potencialas nėra begalinis. Tad, atidarius to paties vyndario tos pačios sudėties šampano du butelius, iš kurių nuosėdos buvo pašalintos skirtingu laiku, galima pamanyti, kad ragauji visiškai skirtingus šampanus.

Žymėti nuosėdų šalinimo datą galinėje etiketėje ar ne? Šiuo metu tai yra viena karščiausių diskusijų tarp šampano žinovų, someljė, vartotojų ir vyndarių. Štai vienas ekspertų – Antonio Galloni, vertinantis šampaną „Wine Advocat“ žurnalui, neseniai paskelbė, kad jis nevertins non vintage šampanų, kurie neturės nuosėdų šalinimo ženklinimo. Anot žinovo, jis, kaip pirkėjas, sužinojęs vertinimus, galėtų įsigyti būtent įvertinto šampano, o ne bet kokio kito.

Profesionalus šampano ragautojas radęs vadinamąją „disgorgement date“ (degoržo ar nuosėdų pašalinimo datą), žino, ko gali tikėtis iš atkimšto vyno, kuriam laikui jį gali pasidėti į kolekcinį rūsį. Daugelio nuomone, papildoma informacija šampanui suteiktų pridėtinės vertės. Todėl tokie lyderiaujantys Šampanės vyndariai kaip „Jacquesson“, „Egly Ouriet“ ar „Jacques Selosse “ jau senai pažymi nuosėdų šalinimo datą, likutinį cukraus kiekį, vynuogių sudėtį. Tačiau didžioji gamintojų dauguma nesivargina, neva, dėl tokių smulkmenų. Vieni tikina, kad į rinką išleidžia idealiai paruoštą vartojimui šampaną ir gėrėjas turi pasitikėti siūlomu produktu. Kiti nuogąstauja, kad parduotuvėje radęs butelį šampano, iš kurio nuosėdos pašalintos prieš keletą metų, pirkėjas gali pamanyti, kad gėrimas sugedęs ar nebetinkamas gerti. Anot daugumos vyndarių, tris šimtus metų gėrę šampaną be jokios papildomos informacijos  šampano gėrėjai ir toliau turėtų ramiausiai tai daryti.

Vienas prabangiausių šampano gamintojų „Krug“ rado tarpinį sprendimą. Visai neseniai jų butelių etiketėse atsirado specialus kodas, kurį suvedus gamintojo tinklapyje randama išsami informacija apie kiekvieno butelio turinį. Eilinis šio šampano gerėjas veikiausiai nesuks dėl to galvos. Likusieji keli procentai vartotojų galės sužinoti viską, kas juos domina.

Mažieji vyndariai taip pat nesnaudžia ir visaip stengiasi įtikti savo gerbėjams. Nedideli, šeimos valdomi šampano namai „Dumangin“ neseniai pristatė vieną moderniausių etikečių Šampanėje, kurioje kodas nuskaitomas išmaniuoju telefonu. Tai, kas jau keli metai vyndarių naudojama visame pasaulyje, Šampanėje, labiausiai įstatymais suvaržytame ir konservatyvumu garsėjančiame vyno regione, vis dar yra tikras iššūkis ir naujiena.

Parengė: Jolanta Smičienė 
Nuotrauka: sxc.hu