Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Dieta nuo depresijos

2009-10-27
Publicējiet savu rakstu

Ko gero daugelis girdėjome, jog Viduržemio virtuvės dieta saugo nuo širdies ligų, vėžio... Dabar ispanų mokslininkai atskleidė dar vieną įdomų faktą – ji taip pat gali padėti kovai su depresija.

Siekiant išvengti šios klastingos ligos, mitybą reikėtų praturtinti daržovėmis, vaisiais, riešutais, nesmulkintais grūdais, žuvimi, patiekalus gardinti alyvuogių aliejumi. Taip pat reikėtų vartoti mažiau raudonos mėsos, alkoholio bei pieno produktų. Anksčiau minėti produktai, būdingi Viduržemio jūros virtuvei mažina depresijos susirgimo tikimybę net 30 procentų. Tai patvirtino keturių metų trukusio tyrimo išvados, kuriame dalyvavo apie 11 tūkstančių žmonių, gyvenančių Ispanijoje. Tyrimas atliktas mokslininkų iš Las Palmas bei Navarra universitetų.

Specialistai, vertindami gautus duomenis, įtraukė ir tokius faktorius kaip žmonių šeimyninė padėtis, vaikų skaičius, sveikos gyvensenos įpročius, o taip pat charakterio savybes. Šie testai nepakeitė tyrimo išvadų.

Almudena Sanchez-Villegas su kolegomis tikino, kad iki galo nepavyko išsiaiškinti, kodėl ši dieta prisideda prie depresijos susirgimo rizikos mažinimo, todėl reikalingi tolesni tyrimai. Pasirodo, kad vartojant produktus, kurie turtingi alyvuogių aliejumi, kelia serotonino lygį. Tarp kitko nuo jo lygio smegenyse priklauso daugelio antidepresantų poveikis. Išsamesnis straipsnis publikuotas „Archives of General Psychiatry“ žurnale.

Elena Germanovič
Šaltinis: in.reuters.com; onet.pl
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija