Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Dar vieni tyrimai apie druskos poveikį

2011-05-11
Publicējiet savu rakstu

Anksčiau buvo manoma, kad nuo sūraus maisto padidėja arterinis kraujo spaudimas ir vystosi širdies bei kraujagyslių ligos. Tačiau naujausias Europos mokslininkų tyrimas šią nuomonę paneigia, praneša „Reuters“.

Tyrimo autoriaus, dr. Iano. Staesseno iš Leuveno universiteto, teigimu, rekomendacijos sumažinti druskos vartojimą yra neteisingos.

Šie nurodymai pagrįsti duomenimis, kurie buvo gauti vykdant trumpalaikius eksperimentus. Pavyzdžiui, Amerikos ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 2-3 gramus druskos, o rizikos grupėje atsidūrusiems žmonėms – 1,5 gramo. Tokia strategija ne visada daro teigiamą poveikį bendrai širdies būklei.

Dr. I. Staessenas kartu su kolegomis išanalizavo du skirtingus mokslinius darbus, kuriuose buvo informacija apie beveik 3700 europiečių. Buvo ištirtas jų šlapimas, siekiant išsiaiškinti, kiek jie suvartoja druskos.

Pagal tyrimo rezultatus mokslininkai suskirstė žmones į tris grupes – didelis, mažas ir vidutinis druskos suvartojimas. Iš pradžių nė vienas tyrimo dalyvis nesirgo širdies ligomis, o dviejų trečdalių kraujospūdis buvo normalus. Tyrimas truko 8 metus. Per tą laiką mokslininkai fiksavo, keliems iš dalyvių kilo sveikatos problemų.

Paaiškėjo, kad visų trijų grupių atstovų tikimybės susirgti kokia nors liga buvo vienodos. Tačiau vėliau didžiausias mirtingumo lygis pastebėtas tarp žmonių, kurie suvartodavo mažiausiai druskos. O tarp žmonių, kurie vartojo daugiausiai druskos, mirtingumo lygis buvo mažiausias.

Iš visų dalyvių apytikriai kas ketvirtam vėliau išsivystė padidėjęs kraujo spaudimas. Tačiau apskritai tai neturėjo didelio poveikio sveikatai.

Tyrimų patikimumas

Įveskite į google.com raktinius žodžius druska ir tyrimai. Jau pirmuosiuose puslapiuose rasite bent kelis skirtingas, skirtingų tyrimų metu gautas išvadas. Šią taisyklę galima pritaikyti kone kiekvienam maisto produktui. Kuo tikėti? Greičiausiai geriausia įsiklausyti ir tikėti savo organizmu, kuris žino, ko ir kada jam reikia. Tačiau tam reikia išmokti klausyti. Nėra dviejų identiškų organizmų, todėl tai, kas vieną pagydo, kitam gali prišaukti ligą.

MENIU.LT ir technologijos.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com

2011 05 11