Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Armėniškas granatų vynas

2012-03-20
Publicējiet savu rakstu

Visi puikiai žinome, kad vyne ir žalioje arbatoje daug antioksidantų. Jie, prailgindami žmogaus gyvenimą, apsaugodami nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, kovoja su laisvais radikalais. Natūraliame granatų vyne tris kartus daugiau antioksidantų nei vyne, pagamintame iš vynuogių.

Geriausiai granatai auga karšto klimato šalyse. Jų gimtinė – Vidurio Rytai ir Azija. Viduržemio jūros regionas šiems vaisiams idealus. Medžiai - ilgaamžiai, o jų vaisiai labai sultingi. Šie vaisiai net savo legendą turi. Ji pasakoja, kad grožio deivė Afroditė pasodino medžius Kipro saloje... 

Granatai naudingi sveikatai

Juose yra polifenolių, kurie pasižymi antioksidaciniu, antivirusiniu bei priešvėžiniu poveikiu. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad jie veiksmingai kovoja su krūties vėžiu, naikindami vėžines ląsteles. Taip pat gali stabdyti plaučių, prostatos vėžio progresavimą, apsaugo nuo osteoartrito – dažniausios pasaulyje sąnarių ligos. Granatai saugo arterijas – neleidžia kauptis apnašoms, gerina kraujotaką, tinka širdies ligų profilaktikai, stabdo alzhaimerio ligos progresavimą ir veikia prevenciškai, mažina blogo ir didina gero cholesterolio kiekį. Granatai pasižymi ir kitomis savybėmis.

Granatų vynas - ne tik gėrimas, turintis gilias tradicijas...

Pastaraisiais metais atsiranda vis daugiau produktų su šiais vaisiais. Vienas jų – natūralus granatų vynas. Yra keletas vietų pasaulyje, kuriose jis gaminamas. Viena iš jų Armėnija – šalis, kurioje gimė vyndarystė. Vyno gamybos tradicijos čia puoselėjamos jau kelis tūkstantmečius, o vyndarystė – labai svarbi šalies ekonomikos atžvilgiu. Net sovietmečiais pajamos, gaunamos iš prekybos vynu sudarė apie 38 procentus žemdirbystės bendrų pajamų, todėl vynas armėnams – ne šiaip gėrimas, turintis gilias tradicijas, bet ir pajamų šaltinis. Pats žodis „vynas“ paplitęs Europos kalbose, pasak kalbininkų kilęs iš armėniško gini ir gruziniško vini. Vienas iš įdomesnių yra natūralus granatų vynas – susidomėjimas juo vis labiau auga. Jis pasižymi saldžiu ir maloniu skoniu, stipriai juntami prinokę raudonieji vaisiai. Granatų vyną malonu gerti kambario temperatūros arba šiek tiek atšaldytą – tada nuslopinami prieskonių tonai ir atsiskleidžia kitoks skonis bei kvapas. Granatų vynu galima mėgautis ir vienu, jis taip pat tinkamas prie desertų.

Elena Germanovič
Šaltiniai: healthdiaries.com; pomegranateinformation.com; healthdiaries.com; vedi-alco.am
Iliustracijos: Ararat.lt; Wikipedija
Meniu.lt informacija

! Primename, jog alkoholio vartojimas kenkia Jūsų ir Jūsų artimųjų sveikatai.