This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Žalios daržovės – saugo širdį

2009-09-21
Publish your own article

Tiems, kurie susiduria su širdies ligomis reikėtų daugiau valgyti žalių daržovių. Tai natūralus būdas apsaugoti širdį. Pasak britų mokslininkų brokoliuose, kalafioruose bei kopūstuose yra cheminis junginys, kuris naikina riebalų sankaupas arterijose.

Mokslininkai iš Imperial College, esančio Londone tikisi, kad naujas atradimas padės žmonėms, kuriuos kamuoja širdies ligos. Pastariesiems beliks pakoreguoti mitybos įpročius. Viena dažniausių kraujagyslių ligų – aterosklerozė. Tai lėtinė arterijų sienelių liga, liaudiškai vadinama „kraujagyslių užkalkėjimu“. Pastaroji – pagrindinė infarkto ar insulto priežastis.

Naujausiame tyrime nustatyta, jog proteinas, apsaugantis kraujagysles nuo užkalkėjimo yra neaktyvus arterijų srityje, kurios ir yra ligos taikinys. Taip pat atrasta, jog žaliose daržovėse esantis cheminis junginys aktyvuoja minėtą proteiną ligos pažeidžiamose srityse.

Tyrimo lyderis, daktaras Paul Evans teigė, kad norint išvengti aterosklerozės arba užkirsti kelią jos vystymuisi reikėtų į mitybą įtraukti brokolius ir kitas šios šeimos daržoves. Sulforafanas esantis brokoliuose mažina uždegimą didelės susirgimo rizikos srityse aktyvuodamas reikiamą proteiną.

Elena Germanovič
Šaltinis: onet.pl; guardian.co.uk
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija