This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vietnamas – priešpriešų harmonija ir šviežumo garantija

2015-03-26
Publish your own article

Vištos galva puikiai tiks garsiosioms Vietnamo sriubų sultiniams virti, o krūtinėlė bei šlaunėlės toms sriuboms pagardinti. Širdelės, kepenėlės bei kiti vidaus organai dedami į rytinę ryžių košę, kad ši būtų soti ir maistinga, o štai sparneliai bei kojelės pakepti ant griliaus tampa tikru delikatesu. Kaulai taip pat nemetami, bet dažniausiai atsiduria sriubose - tai puikus kalcio šaltinis, ypač kai pieno produktų ši šalis gamina nedaug. Kai kurie restoranai, garsūs visame Vietname, būtent produktų šviežumą įvardija kaip savo pagrindinį sėkmės receptą, todėl jų įstaigos pašonėje aptvare gagena žąsys bei kudakuoja vištos, kurios čia pat skerdžiamos ir apdorojamos.

Vietnamo_gatv__s_prekeiviai

Ing ir Jang
Daugiau nei tūkstantmetį Vietname karaliavusi Kinų imperija čia paliko savo pėdsaką – bene ryškiausias palikimas, tai Ing ir Jang filosofija, kurios centre priešpriešų harmonija. Ji juntama tradicinėje vietnamiečių medicinoje (negalavimus reikia gydyti atsvara, tad jei peršalote, jums pasiūlys aštrių čili pipirų), kuriant namų jaukumą bei... virtuvėje. Patiekalams ruošti nuo seno naudojama taisyklė, kad skoniai bei kvapai turi vienas kitą atsverti ir taip sudaryti harmoniją. Jeigu verdama ryžių košė, jos blankiam skoniui harmonizuoti puikiai tiks stipraus skonio bei aromato aštrus žuvies padažas. O jeigu sriubai paskaninti naudojama šiek tiek cukraus ir druskos, prie jos tiesiog būtina patiekti skiltelę žaliosios citrinos.

Vietnamietiškosios virtuvės ypatumai
Vietnamo virtuvei didelę įtaką turėjo ne tik šalies kaimynės, mainai, prekyba bei gamtiniai ištekliai, bet ir šalį nualinę karai ir užkariavimai. Iš Kinijos atkeliavusios virimo garuose tradicijos įkvėpė sukurti baltąją rožę – didžiulį saldų garuose virtą koldūną su kiauliena ar krevetėmis, grybais ir kiaušiniu. Nors prancūzai Vietname pabuvojo ir neilgai, čia jų atvežtos pailgos bandelės davė pradžią dabar jau visur Vietname populiariam vietnamietiškam sumuštiniui. Per visą rytinę šalies dalį besidriekianti pakrantė leido vietnamiečiams jau nuo seno mėgautis jūrų gėrybėmis – moliuskų sriubos, kepti ar garuose virti žuvis bei kalmarai, sraigės aštriame padaže, makaronai su krabais, tai tik keli jūros įkvėpti gardėsiai. Patiekalų karaliumi tikrai galima tituluoti sotų ir maistingą sultinį Pho – jis patiekiamas su plokščiais ryžių makaronais, kepta mėsa bei įvairiomis žolelėmis. Bene dažniausiai valgomas Pho su sultingomis keptos jautienos juostelėmis Pho Bo. Užsisakę šio vietnamietiško gardėsio šalies šiaurėje, pajusite kaip nosį ima kutenti kardomono, cinamono bei anyžiaus ansamblis, sriuba  greičiausiai bus pagardinta laiškiniais svogūnais bei patiekta su aliejuje virta duonele. Šalies pietuose jūsų Pho Bo kvepės kiek paprasčiau mat ji gardinama druska, cukrumi bei pipirais, o ir vietoj duonelių bus patiekta didžiulė lėkštė šviežių daržovių. 

Ry__i___paplot__li___gamyba

Živilė Nečejauskaitė