This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Tikroji parduotuvinės šaltosios arbatos nauda - nedidelė

2010-08-29
Publish your own article

Ne vienas karštą vasaros dieną mėgavomės įvairiais gėrimais, kurie numalšina troškulį. Vienas iš populiaresnių – šalta arbata buteliuose. Mokslininkai teigia, kad tikroji šios arbatos nauda labai menka.

Per 240 nacionalinį American Chemical Society susitikimą mokslininkai atskleidė, kad butelinėje šaltoje arbatoje yra nedaug antioksidantų ir polifenolių lyginant su paprastu būdu paruošta arbata. Tyrėjai paskaičiavo, jog siekiant gauti tokią pačią naudą kaip išgėrus vieną arbatos puodelį, šaltos arbatos reikėtų suvartoti net 20 butelių!

Tyrimui vadovavo profesorius Chi-Tanh Ho. Pranešimą pristatęs habilituotas daktaras Shiming Li komentavo, kad žmonės dažniausiai galvoja, kad arbata ir jos produktai yra naudingi sveikatai, tačiau šaltos arbatos atveju sveikatai naudingų medžiagų, pavyzdžiui polifenolių yra labai mažai. Be to šaltos arbatos sudėtyje dažnai galima rasti cukraus bei kitų medžiagų, kurių sveikata besirūpinantys žmonės dažnai vengia. Tyrimo metu ištirtos šešios šaltos arbatos: trijose nerasta jokių antioksidantų, o kitose polifenolių kiekis buvo nedidelis, tuo pačiu vertinant cukraus kiekį nauda sveikatai labai maža.

Polifenoliai (flavanoidai) yra chemikalų grupė, kurie apsaugo žmogaus organizmą nuo kai kurių ligų, tokių kaip vėžys, uždegimų bei diabeto bei lėtina senėjimo procesus. Polifenoliai yra antioksidantų rūšis, jie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio.

Arbata pagal suvartojimą yra antras populiariausias gėrimas pasaulyje po vandens. Shiming Li teigė, kad viename arbatos maišelyje gali būti iki 175 miligramų polifenolių, tuo tarpu ištyrus šaltas arbatas didžiausias rastas polifenolių kiekis pusės litro buteliuke buvo 81 miligramas, o mažiausias 3-4 miligramai. Pasak mokslininkų, tai priklauso nuo šaltos arbatos gamybos technologijos. Gamintojai, siekdami švelnesnio gėrimo skonio, paprasčiausiai šaltai arbatai gaminti naudoja mažiau arbatos, dėl to ir sumažėja poliefonolių kiekis, kurie arbatai ir suteikia kartumo. Beje, svarbu arbatą plikyti ne verdančių vandeniu, kadangi tada polifenolių kiekis arbatoje krenta.

Išvados!

Daugelis produktų, kurie yra masiškai gaminami ir parduodami dažniausiai plačiojoje prekybos sistemoje bei yra gausiai reklamuojami masinėse informavimo priemonėse ir pristatomi, kaip sveiki ir naudingi produktai yra ne kas kita, kaip dar vienas pramonininkų triukas uždirbti mūsų silpnybių sąskaita. Verčiau rinkite žoleles ir maišykite jas su žaliąja arba juodaja arbata - bus skanu, pigu ir tikrai naudinga bei sveika! Įvairios "nesty", "icety" ir kitos pseudo arbatos yra ne kas kita, kaip tik mūsų proto ir kūno mulkinimas bei kišenių tuštinimas!

Tikros šaltos arbatos paruošimas

Šaltos arbatos paruošimas namų sąlygomis yra tikrai paprastas. Yra du pagrindiniai šaltos arbatos paruošimo būdai, kuriuos, ko gero, esame išbandę daugelis mūsų:

1. Paruošti arbatą ir leisit jai atvėsti pačiai (o vėliau patalpinant į šaldytuvą arba gerti kambaruio temperatūros).

2. paruoštą arbatą atvėsinti su ledukais - nesvarbu ar pridedant ledukų į indą/puodelį su užplikyta arbata, ar pilant arbatą į indą/puodelį su ledukais. Kokį būdą bepasirinktumėte atminkite pagrindines arbatos paruošimo taisykles:

a) plikykite arbatą ne verdančiu, o užvirintu ir minutę pastovėjusiu vandeniu (išskyrus medžio žievių ar specialių žolelių arbatas, kurioms būtinas virinimas ar tikrai verdantis vanduo);

b) palaikę/užplikę arbatą būtinai ja nukoškite (išimkite arbatžolių pakelį), kad po 2-4 min. arbatžolės nebebrinktų arbatoje (nebent tai žolelės, kurioms būtina plikytis ilgiau);

c) nepadauginkite arbatžolių ir žolelių į arbatą - geriau naudokite šiek tiek silpnesnę, nei tikrai per stiprią ar net karčią arbatą, kurią nėra sveika gerti; 

d) venkite gausiai saldinti arbatas cukrumi - jei vis dėl to negalite negerti nesaldintos arbatos, pasistenkite bent retkarčiais pamažinti cukraus kiekį arbatoje arba pakeisti cukrų natūraliu medumi.

Elena Germanovič, Artūras Nečejauskas
Šaltinis: medicalnewstoday.com, ozonas.lt
Nuotraukos: corbis.com
MENIU.LT informacija

2010 08 29