This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Žalios daržovės rūkalius apsaugo nuo plaučių vėžio

2010-03-02
Publish your own article

Dieta, praturtinta žaliomis lapinėmis daržovėmis, foline rūgštimi bei vitaminais turi apsauginių faktorių prieš genų mutaciją, sukeliančių plaučių vėžį, buvusiems ir esamiems rūkaliams. Tokie rezultatai pasirodė žurnale „Vėžio tyrimai“ (ang. „Cancer Research“).

Mokslininkai, vadovaujant Mokslinių tyrimų instituto mokslų daktarui Albukerke Steven Belinsky, tyrė rūkančių ir metusių rūkyti seilių ląsteles. Tyrime dalyvavo daugiau nei 1100 esamų rūkorių ir buvusių cigaretės gerbėjų. Dauguma jų buvo moterys. Po kruopštaus tyrimo bei palyginimo buvo aptikta, jog žalių daržovių, praturtintų foline rūgštimi ir polivitaminais vartojimas, gali įtakoti genų metilinimo vystymąsi. (Genų metilinimas, yra esminis mechanizmas vystantis plaučių vėžiui).

Šiandien, dėl žalių daržovių naudos bei jų, kaip vėžio profilaktikos priemonės, tarp gydytojų tęsiasi karštos diskusijos.

Ankstesni tyrimai parodė, jog rūkaliams, kurie vartojo beta-karotino papildus, buvo pastebėta padidinta plaučių vėžio rizika. Skirtingai nuo to, šiandieniniai tyrimai parodė metilintų genų sumažėjimą vartojant multivitaminų papildus, praturtintus fitocheminėmis medžiagomis, tokiomis, kaip vitaminai C, K, provitaminu A, foline rūgštimi, kitais karotinoidais ir liuteinų kompleksu, kurių yra žaliose lapinėse daržovėse.

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: medscape.com
Nuotraukos: inmagine.com 
Meniu.lt informacija