This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Vegetariški Kalėdų patiekalai

2017-12-22
Publish your own article

Kalėdos, tai metas, kuomet šeima ir visi artimiausi susirenka prie vieno stalo. Pokalbiai, dovanos, juokas ir, žinoma, skanus maistas. Tiesa, vegetarams gali iškilti sunkumų tarp mėsos kepsnių, kumpio, salotų, silkės patiekalų, surasti kažką, kas tinka jiems. Taigi, keletas idėjų, ką pagaminti, jog tiktų ir svečiams, kurie atsisako mėsos.

Užkandžiai

Darant vieno kąsnio sumuštinukus, galima prigalvoti galybę dalykų, kurie tiks vegetarams: sūris, avokadas, pomidoras ir t.t.. Puiki idėja patiekti humusą su įvairių daržovių pagaliukais. Jei darote lavašo suktinukus su lašiša, vegetarams galima paruošti suktinuką su paprikomis ir sūriu, ar tiesiog daržovių įdaru.

Kiti patiekalai

Maišant įvairias mišraines, galima atidėti dalį atskirai be mėsos ir paruošti du dubenėlius, vienas bus skirtas vegetarams, o kitas likusiems svečiams.

Tačiau, jei norisi kažko naujo ir neragauto, galima pasižvalgyti, kokius vegetariškus patiekalus per Kalėdas ruošia aplink pasaulį:

Italija

Kokia Italija be lazanijos? Taigi, į lietuvišką Kalėdų vakarienę taip pat galima įtraukti vegetarišką lazaniją. Pakeiskite įprastą mėsos įdarą rikota ir špinatais, galima pridėti ir grybų. Puikus karštas patiekalas, kuris garantuotai patiks svečiams.

Prancūzija

Ši šalis mums siūlo įtraukti patiekalų, kurie mažiau kenkia figūrai. Vienas iš jų yra skrudinti briuselio kopūstai su kaštainiais. Tai paprasta ir greita. Kaštainius ir briuselio kopūstus tereikia aplieti aliejumi ir mėgstamais prieskoniais, bei palikti įkaitintoje orkaitėje kol apskrus. Ar galite įsivaizduoti paprastesnį patiekalą?

Anglija

Nors britai „Jorkšyro pudingą“ įprastai valgo prie mėsos kepsnio, juo puikiai mėgautis galime ir su salotomis. Jam prireiks tik miltų, pieno, druskos ir sviesto. Viską sumaišius paliekame kurį laiką šaldytuve ir vėliau sudėjus į formeles kepame po orkaite. Tiks ir prie mėsos, ir vegetarams.

Ką paruošti veganams?

Taigi, jau turime idėjų, ką pagaminti nevalgantiems mėsos, tačiau, ką daryti, jei keletas svečių nevalgo visų gyvulinės kilmės produktų? Užduotis tampa sunkesnė.

Salotos: yra galybė salotų, kurios tiks veganams. Sotumo suteikti padės įvairios sėklos, riešutai. Galima sumaišyti brokolį su sėklomis, džiovintomis spanguolėmis, obuoliu ir aliejumi. Išvirus ir atvėsinus bolivinę balandą galima sukurti daugybė salotų. Sumaišyti su turimomis šviežiomis daržovėmis ar apkeptu baklažanu.

Pagrindiniai patiekalai: tofu. Beveik visose parduotuvėse galima rasti tofu, o su juo galima pagaminti troškinius, sumuštinius ir t.t... Pakepinus tofu ant keptuvės ir paskaninus prieskoniais, jį galima dėti ant baltos duonos, daržovių troškinius ar pateikti su ryžiais. Tokiu patiekalu bus maloniai nustebinti ne tik veganai, bet ir visi kiti svečiai.

***

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sunku paruošti šventinį stalą, kuris patenkintu kiekvieno mitybos įpročius, iš tikro tai lengviau nei atrodo. Tą patį receptą galima modifikuoti pagal kiekvieno poreikius, pridėjus, ar atėmus kažkurį ingredientą. Beje, kuo daugiau ant stalo daržovių, tuo geriau figūrai, juk niekam nepatinka tie keli papildomi pošventiniai kilogramai. Skanaus!